Στην Αθήνα ο Ναρέντρα Μόντι - Συναντήθηκε με την Σακελλαροπούλου, αυτή την ώρα στο Μαξίμου
Στην Αθήνα «προσγειώθηκε» ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι ο οποίος έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από μέλη της ινδικής κοινότητας, καθώς είναι ο πρώτος αξιωματούχος της συγκεκριμένης χώρας που επισκέπτεται την Ελλάδα μετά από 40 χρόνια.
Τον Ινδό πρωθυπουργό, που έφτασε στη χώρα με 7 συμπατριώτες του επιχειρηματίες, υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γερπαετρίτης, ενώ λίγο μετά τις 10 βρέθηκε στο Σύνταγμα για την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο προεδρικό μέγαρο, όπου συναντήθηκε με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Η κ. Σακελλαροπούλου σημείωσε πως πρόκειται για μια ιστορική επίσκεψη, αφού η προηγούμενη επίσκεψη Ινδού πρωθυπουργού ήταν το 1983. Από την πλευρά του, ο Ναρέντρα Μόντι, θέλησε να δηλώσει την συμπαράσταση του για τις φωτιές του μαίνονται στην χώρα. Εξέφρασε επίσης, τα συλλυπητήρια του για τα θύματα των πυρκαγιών.
Η πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στην επιτυχημένη επιχείρηση της Ινδίας στο διάστημα, λέγοντας ότι πρόκειται για μια περιοχή του φεγγαριού που δεν έχει εξερευνηθεί. Επιπλέον, μιλώντας για τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη στην χώρα και η κ. Σακελλαροπούλου υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη για δράση κατά της κλιματικής κρίσης με τη συμμετοχή όλου του κόσμου.
Τέλος, η κ. Σακελλαρόπουλου, τόνισε τους ισχυρούς δεσμούς των δύο χωρών που συνδέονται από την αρχαιότητα και πρόσθεσε ότι η συνεργασία των δυο χωρών για την εμβάθυνση των σχέσεων σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος θα είναι για το κοινό καλό.
Αργότερα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Ναρέντρα Μόντι και ακολούθησε τελετή παρασημοφόρησης.
Μόντι: Προσβλέπω σε μία παραγωγική επίσκεψη στην Ελλάδα
Ο ίδιος ο Μόντι έγραψε στο Twitter κατά την άφιξή του: «Προσγειώθηκα στη Αθήνα. Προσβλέπω σε μία παραγωγική επίσκεψη στην Ελλάδα με στόχο την εκβάθυνση της φιλίας μεταξύ Ινδίας - Ελλάδας. Θα έχω συνομιλίες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και θα έρθω σε επαφή με την Ινδική κοινότητα».
Παράλληλα, ο Ινδός πρωθυπουργός ευχαρίστησε την ινδική κοινότητα για το θερμό καλωσόρισμα, αναφέροντας: «Ανάμεσα στα ιστορικά τοπία της Ελλάδας, η ζεστασιά και η φιλοξενία της ινδικής κοινότητας λάμπει έντονα. Τους ευχαριστώ από καρδιάς για το θερμό καλωσόρισμα».
Στις 11 η συνάντηση με Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχθεί την Παρασκευή στις 11:00 στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.
Οι δύο ηγέτες θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση ενώ θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών και, στη συνέχεια, δηλώσεις στον Τύπο.
Νωρίτερα, στις 10:20 θα γίνει δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ θα ακολουθήσει τελετή παρασημοφόρησής του. Στις 13:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραθέσει γεύμα εργασίας στον Ινδό πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή Ελλήνων και Ινδών επιχειρηματιών.
H Ελλάδα γίνεται «πύλη» για την Ινδία στην Ευρώπη
Μετά από μια εβδομάδα που έφερε την κυβέρνηση σε θέση άμυνας λόγω των μεγάλων πυρκαγιών που μαίνονταν επί μέρες ανεξέλεγκτες και δοκίμασαν τις αντοχές του κρατικού μηχανισμού, η επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στη χώρα μας, η πρώτη Ινδού πρωθυπουργού από το 1983 και την εποχή της Ίντιρα Γκάντι, έρχεται ως ευκαιρία στον κ. Μητσοτάκη για να μετατοπίσει την ατζέντα, αν και την επόμενη εβδομάδα εκκρεμεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές και την πολιτική προστασία.
Η Αθήνα επιδιώκει με προσεκτικές κινήσεις που έγιναν όλα τα προηγούμενα χρόνια να οικοδομήσει μια σχέση με το Νέο Δελχί που θα έχει στρατηγικά χαρακτηριστικά. Για την ινδική οικονομία, βεβαίως, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, με δεδομένο ότι είναι η πέμπτη μεγαλύτερη στον κόσμο αυτή τη στιγμή, ενώ αποτελεί έναν παγκόσμιο παίκτη που ισορροπεί μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Σημειωτέον, ο κ. Μόντι θα έρθει στην Αθήνα επιστρέφοντας από τη Νότιο Αφρική, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο των BRICS.
Η επίσκεψη του κ. Μόντι και μια επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Ινδία που θα προγραμματιστεί για ύστερο χρόνο είναι, βεβαίως, το επιστέγασμα της προαναφερθείσας προσεκτικής προεργασίας που έχει γίνει. Ο νυν υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας είχε υποδεχθεί τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας το 2021 στην Αθήνα, ενώ είχε και ο ίδιος επισκεφθεί την Ινδία πέρυσι. Παράλληλα, στρατιωτικές δυνάμεις της Ινδίας φιλοξενούνται όλο και συχνότερα τους τελευταίους μήνες σε ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, με τα στελέχη από τις δύο χώρες να συνεκπαιδεύονται.
Η σχέση Ελλάδας-Ινδίας είναι σαφές ότι έχει αρκετά να «δώσει», με δεδομένο ότι οι Ινδοί αναζητούν πεδίο για business. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, οι Ινδοί ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το Λιμάνι του Πειραιά ως διαμετακομιστικό κόμβο για τις ευρωπαϊκές αγορές. Πρόκειται για κάτι που ενδιαφέρει τους Ινδούς ιδιαίτερα μετά το Brexit και η γεωγραφική θέση της Ελλάδας μοιάζει ιδανική.
Το γεύμα και οι επιχειρηματίες
Παράλληλα, ενώ ο κ. Μόντι ήρθε στην Αθήνα από τη Νότιο Αφρική, μια ομάδα επιχειρηματιών (9 τον αριθμό) έρχονται από το Νέο Δελχί στην Αθήνα για να έχουν συνάντηση με εκπροσώπους ελληνικών επιχειρήσεων. Ούτως ή άλλως η Ινδία είναι στα ραντάρ του υπουργείου Εξωτερικών, με τον υφυπουργό Κώστα Φραγκογιάννη να ετοιμάζει μεγάλη επιχειρηματική αποστολή με προορισμό τη χώρα για το φθινόπωρο.
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η επανεκκίνηση των επαφών στο ανώτατο επίπεδο να οδηγήσει σε εντατικοποίηση της οικονομικής συνεργασίας και των επαφών ελληνικών και ινδικών επιχειρήσεων. Να οδηγήσει, δηλαδή, σε μεγαλύτερη παρουσία ινδικών ομίλων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στους τομείς των υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια), της υψηλής τεχνολογίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του τουρισμού, και να ενισχύσει την παρουσία ελληνικών εταιρειών στην Ινδία, ιδιαίτερα στους τομείς των τροφίμων, των φαρμάκων, της ναυτιλίας. Ενδεικτικό είναι ότι οι ελληνικές εξαγωγές με δυσκολία αντιστοιχούν σε 1 ευρώ ανά Ινδό, ενώ η Ινδία έχει ετήσιο εξερχόμενο τουρισμό 40 εκατομμυρίων ατόμων υψηλού εισοδήματος.
Οι επιχειρηματικές ευκαιρίες θα τεθούν επί τάπητος στο γεύμα που θα λάβει χώρα το μεσημέρι. Από ελληνικής πλευράς, πέραν του κ. Μητσοτάκη θα συμμετάσχουν ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης. Προσκεκλημένοι είναι μεγάλα ονόματα του ελληνικού επιχειρείν που είτε έχουν συνέργειες με ινδικές επιχειρήσεις ή ενδιαφέρονται να ανοιχτούν στην ελληνική αγορά. Ο λόγος για τον πρόεδρο του ΣΕΒ και διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΙΤΑΝα Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, την πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και της Neptune Lines Μελίνα Τραυλού, τον Ευάγγελο Μυτιληναίο του ομίλου Mytilineos, τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο της ION, τον Γιώργο Περιστέρη της ΤΕΡΝΑ, τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο της ΤΕΜΕΣ, τον Φωκίωνα Καραβία της Eurobank και τον πρόεδρο των φαρμακοβιομηχάνων και της εταιρίας ELPEN Θεόδωρο Τρύφωνα.
Από ινδικής μεριάς, θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ινδών Βιομηχάνων (CII) Sanjiv Puri, ο εκτελεστικός διευθυντής της φαρμακευτικής Emcure Samit Satish Mehta, ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρίας GMR που συμμετέχει στην κοινοπραξία για το αεροδρόμιο στο Καστέλλι Samit Satish Mehta, ο διευθυνών σύμβουλος της εταιρίας UPL που δραστηριοποιείται στην τεχνολογία τροφίμων Vikram Shroff, ο διευθυντής του ινδικού κολοσσού που δραστηριοποιείται στον χώρο της ένδυσης και των υφασμάτων Shahi Exports Harish Kumar Ahuja και ο αντιπρόεδρος της φαρμακευτικής εταιρίας Intas Binish Chudgar. Το σημαντικό στοιχείο του μεσημεριανού γεύματος είναι ότι για αρκετή ώρα τα στελέχη των μεγάλων επιχειρήσεων θα μείνουν μόνοι, άνευ πρωθυπουργών, ώστε να συζητήσουν εκτενέστερα και να γνωριστούν καλύτερα.
protothema
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 24 Ιανουαρίου
20 Ιανουαρίου 2025 -
Σερβία: Οκτώ νεκροί από πυρκαγιά σε οίκο ευγηρίας στο Βελιγράδι
20 Ιανουαρίου 2025 -
3ήμερη Προσκυνηματική Εκδρομή στην Τήνο & στον Άγιο Εφραίμ Νέας Μάκρης
20 Ιανουαρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ