Στο καναβάτσο η κυβέρνηση Μπαρνιέ - Τα σενάρια για την επόμενη μέρα
Τι ειπώθηκε στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.
Υπερψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ στην Γαλλία και αναμένεται η οριστική παραίτηση του διορισμένου από τον Μακρόν πρωθυπουργού και της κυβέρνησης μειοψηφίας που σχημάτισε με την αρχική ανοχή της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.
Αυτή ήταν η πρώτη επιτυχής πρόταση δυσπιστίας από το 1962 και μόλις η δεύτερη από τότε που σχηματίστηκε η σημερινή γαλλική δημοκρατία το 1958.
Συνολικά 331 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της πρότασης που υπέβαλε η αριστερή συμμαχία NFP, ενώ η πλειοψηφία των 288 βουλευτών ήταν απαραίτητη για την ανατροπή της κυβέρνησης.
Σε μια ύστατη προσπάθεια, ο Μπαρνιέ, μέσα από τους τηλεοπτικούς δείκτες χθες το βράδυ, κινδυνολόγησε για την περίπτωση υπερψήφισης της πρότασης δυσπιστίας, επιστρατεύοντας το αφήγημα της κυβερνητικής αστάθειας και των οικονομικών επιπτώσεων που θα υποστούν οι Γάλλοι.
Σενάρια για νέο διορισμένο πρωθυπουργό σύντομα
Όσον αφορά την επόμενη μέρα στη Γαλλία, ο Μακρόν θα μπορούσε να ζητήσει από τον Μπαρνιέ να παραμείνει σε έναν υπηρεσιακό ρόλο καθώς αναζητά νέο πρωθυπουργό, κάτι που θα μπορούσε κάλλιστα να συμβεί μόνο το επόμενο έτος.
Όσον αφορά τον προϋπολογισμό, εάν το κοινοβούλιο δεν τον έχει εγκρίνει μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα μπορούσε να προτείνει έκτακτη νομοθεσία για την παράταση των ορίων δαπανών και των φορολογικών διατάξεων από φέτος.
Σύμφωνα με τρείς πηγές του Reuters, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σκοπεύει να ορίσει γρήγορα νέο πρωθυπουργό.
Μία από τις πηγές ανέφερε ότι ο Μακρόν ελπίζει να έχει κάποιον στο πρωθυπουργικό πόστο το συντομότερο δυνατό το Σάββατο, όταν πάνω από πενήντα αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων προσκεκλημένοι, συμπεριλαμβανομένου του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θα βρεθούν στο Παρίσι στην τελετή του ανοίγματος εκ νέου του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων.
Ο Μακρόν δεν έχει καταλήξει ακόμη στο όνομα πρωθυπουργού, ανέφεραν οι πηγές, αλλά στη λίστα φαίνεται να είναι ο Μπερνάρ Καζνέβ, ο Ξαβιέ Μπερτράν και ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιάν Λεκορνί.
Τι προηγήθηκε
Ο Μισέλ Μπαρνιέ, αποφάσισε να καταφύγει στο άρθρο 49,3 του Συντάγματος που προβλέπει την έγκριση ενός νομοσχεδίου χωρίς ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση, προκειμένου να εγκριθούν οι δαπάνες για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στο πλαίσιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2025.
Η κίνηση αυτή προκάλεσε την κατάθεση πρόταση δυσπιστίας από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, την οποία είχε προαναγγείλει ότι θα στηρίξει και η Μαρίν Λεπέν, καθώς δεν ικανοποιήθηκε από τις παραχωρήσεις που του Μπαρνιέ
Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός που κατέθεσε ο Μπαρνιέ περιλάμβανε μέτρα λιτότητας ύψους 60 δισ. ευρώ, τα οποία είχαν προκαλέσει την οργή του γαλλικού λαού.
Τι ειπώθηκε στην συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας
«Στους τρεις αυτούς σύντομους μήνες, έχει αποκαλυφθεί ότι στην πραγματικότητα ήσασταν επικεφαλής μιας κυβέρνησης που δεν έχει καμία δημοκρατική βάση», ανέφερε η Μαρί Λεπέν προς τον Μπαρνιέ, κατηγορώντας τον για «αδιαλλαξία, σεκταρισμό και δογματισμό… που εμπόδισαν και την παραμικρή παραχώρηση, η οποία θα μπορούσε να είχε αποτρέψει αυτό το αποτέλεσμα».
Ο προϋπολογισμός που το κόμμα της απορρίπτει σήμερα «όχι μόνο αρνείται τις υποσχέσεις σας», ανέφερε αλλά «δεν έχει καμία κατεύθυνση ή όραμα. Είναι ένας τεχνοκρατικός προϋπολογισμός που συνεχίζει να κατρακυλά τη χώρα, προσέχοντας ιδιαίτερα να μην αγγίξει το τοτέμ που είναι η ανεξέλεγκτη μετανάστευση.»
Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό υποστήριξε που «κρατά όμηρο τον γαλλικό λαό – ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους: χαμηλόμισθους συνταξιούχους, αρρώστους, φτωχότερους εργαζόμενους, εκείνους τους Γάλλους που είναι υπερβολικά πλούσιοι για να βοηθηθούν, αλλά όχι αρκετά φτωχοί για να γλιτώσουν από το να χτυπηθούν από φόρους». Η μόνη λύση του Μπαρνιέ ήταν «φόροι, φόροι και περισσότεροι φόροι».
Η Λεπέν ανέφερε ότι η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης «είναι η συνέπεια όχι μόνο εκλογικών ελιγμών, των βουλευτικών εκλογών που στέρησαν από τη Γαλλία την κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά και του εκβιασμού της δικής σας μειοψηφίας, που σας απαγόρευσε να βρείτε έναν τρόπο να συνεργαστείτε με τα κόμματα της αντιπολίτευσης – τη βάση της δημοκρατίας».
Κατέληξε «ό,τι και να γίνει, το Εθνικό Μέτωπο θα είναι έτοιμο να ανοίξει το δρόμο για την ανάρρωση της χώρας. Δε βρισκόμαστε μακριά από μια κυβερνητική αλλαγή».
Ο Μπόρις Βαλό, επικεφαλής του κεντροαριστερού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ανέφερε ότι η πρόταση μομφής είναι «πρώτα από όλα δικιά σας αποτυχία: η αποτυχία του Μισέλ Μπαρνιέ».
Οι βουλευτές που εκλέχθηκαν χάρη στο «ρεπουμπλικανικό μέτωπο» ενάντια στην άκρα δεξιά «ήταν δεσμευμένοι από μόνο μία υπόσχεση, μία αφοσίωση, μία δέσμευση - να μην υποκύψουν στην άκρα δεξιά», ανέφερε ο Βαλό, προσθέτοντας ότι ο Μπαρνιέ «φαίνεται να θεωρεί πιο κατάλληλο να μιλήσει με την άκρα δεξιά παρά με την αριστερά. Και δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε αυτό».
Ο Σοσιαλιστής κατέληξε ότι η κυβέρνηση μειοψηφίας του Μπαρνιέ είχε «μετατραπεί σε κυβέρνηση συνεργασίας με την άκρα δεξιά».
Η Σιριέλ Σατελέν, η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος των Πρασίνων, το οποίο αποτελεί μέρος της αριστερής συμμαχίας του Νέου Λαϊκού Μετώπου, λέει ότι τα χέρια των βουλευτών της «δεν θα τρέμουν» όταν έρθει η ώρα να ψηφίσουν την πρόταση μομφής, επειδή «συνεχίζουν να ελπίζουν ότι κάτι καλύτερο είναι ακόμα δυνατό».
Προσθέτει, αναφερόμενη στο γεγονός ότι η ακροδεξιά ουσιαστικά κατείχε τη μοίρα της κυβέρνησης του Μπαρνιέ από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Σεπτέμβριο: «Το λάθος σας, κύριε Πρωθυπουργέ, ήταν ότι πιστέψατε ότι η Μαρίν Λεπέν θα σας επέτρεπε να περάσετε τον προϋπολογισμό».
Η Σατελέν καταλήγει λέγοντας ότι η πρόταση μομφής «σχετίζεται με το να δοθεί στη Γαλλία η δυνατότητα να έχει μια κυβέρνηση που θα εφαρμόσει τις πολιτικές που αξίζουν οι Γάλλοι πολίτες, πολιτικές που τους σέβονται και ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις προσδοκίες τους».
Ο Γαμπριέλ Ατάλ, πρώην πρωθυπουργός από την κεντρώα ομάδα «Μαζί για τη Δημοκρατία» (Ensemble) του Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι «πιστεύω ότι αυτό που ζητούν οι Γάλλοι πολίτες είναι, εν συντομία, λιγότερος θόρυβος και περισσότερη δράση», λέει ο Ατάλ, προσθέτοντας ότι «αυτό ακριβώς είναι το πρόγραμμα που προσπαθεί να υλοποιήσει ο Μισέλ Μπαρνιέ».
«Θα καταδικάσετε τη Γαλλία; Ποιος Γάλλος πολίτης θα μπορέσει να πει ότι, χάρη στην πτώση της κυβέρνησης, χάρη στην αστάθεια που θα προκαλέσει, η καθημερινότητά του θα βελτιωθεί; Κανείς. Κανείς. Γιατί η αλήθεια είναι ότι η υιοθέτηση αυτής της πρότασης μομφής σημαίνει ότι όλοι θα χάσουν.»
Ο Ατάλ υπερασπίζεται τις προσπάθειες των υπουργών να βρουν συμβιβασμούς και επιτίθεται στην ακροδεξιά για το γεγονός ότι απέτυχε να το κάνει. «Ναι, αποδεχθήκαμε κάποια έργα με τα οποία δεν συμφωνούσαμε», λέει.
Αναφερόμενος στην αριστερή συμμαχία του Λαϊκού Μετώπου, λέει ότι το «μοναδικό της σχέδιο είναι να ποδοπατήσει τα πάντα, να καταστρέψει τα πάντα και να φορολογήσει τα πάντα». Εκτός, λέει, από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), μέλος της NFP που είναι μερικές φορές διστακτικό, «για το οποίο, πιστεύω βαθιά, υπάρχει ακόμα χρόνος να ανασυνταχθεί.» Ο Ατάλ καταλήγει:
«Ας ανοίξουμε τα μάτια μας στον κόσμο στον οποίο ζούμε. Η Γαλλία χρειάζεται σταθερότητα και ο κόσμος χρειάζεται μια σταθερή Γαλλία...»
«Ήρθε η ώρα να βάλουμε στην άκρη αυτά που μας χωρίζουν. Ήρθε η ώρα όλοι οι βουλευτές της χώρας μας να αναλάβουν την ευθύνη τους και να αναδείξουν το μέγεθος της αποστολής τους...»
«Καλώ όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης, ανεξαρτήτως προέλευσης, να ενωθούν επιτέλους, όχι για να εξαλείψουμε τις διαφορές μας, αλλά για να υπερασπιστούμε αυτό που είναι πιο αγαπητό σε εμάς: τη Γαλλία, τη χώρα μας και τον γαλλικό λαό.»
Ο Μισέλ Μπαρνιέ στην ομιλία του ανέφερε ότι «έχουμε φτάσει σε μια στιγμή αλήθειας και ευθύνης». «Αναγνωρίζω ότι το σχέδιο προϋπολογισμού δεν ήταν τέλειο – ότι δεν κάναμε τα πάντα σωστά από την αρχή.»
Δηλώνει ότι η οικονομική πραγματικότητα της Γαλλίας είναι τέτοια που θα πρέπει να την αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κυβέρνηση, ανεξαρτήτως πολιτικού χρώματος. «Η Γαλλία πληρώνει τώρα 60 δισ. ευρώ (50 δισ. λίρες) ετησίως για τους τόκους του χρέους», ανέφερε ο Μπαρνιέ, «περισσότερα από τον προϋπολογισμό άμυνας και τον προϋπολογισμό ανώτατης εκπαίδευσης.»
Εξηγεί ότι ο προϋπολογισμός είχε καταρτιστεί από κοινού, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις πολλών κομματικών ομάδων στη Βουλή. Δεν πρότεινε μέτρα λιτότητας «για τη δική μου ευχαρίστηση: θα προτιμούσα να μοιράσω χρήματα.»
Η πραγματικότητα αυτή δεν θα «εξαφανιστεί με τη μαγεία μιας πρότασης μομφής», λέει, προσθέτοντας: «Αυτό που είμαι σίγουρος, αυτό που λέω με σοβαρότητα μπροστά σας, είναι ότι αυτή η πρόταση θα κάνει τα πάντα πιο σοβαρά και πιο δύσκολα.»
πηγή: efsyn.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Η ΠΕ Πέλλας έκοψε τη βασιλόπιτα της για το 2025
22 Ιανουαρίου 2025 -
Σταμενίτης: Συγχαρητήρια στον νέο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
22 Ιανουαρίου 2025 -
Θερμή συνάντηση του Νίκου Παρούτογλου με την Αθηνά Αηδονά
22 Ιανουαρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ