close search results icon

Στο… παρά πέντε σώθηκε Κληροδότημα του Δήμου Πέλλας!

Άμεση “κινητοποίηση” από τον Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο Τ.Υ. που αποσόβησαν κάθε κίνδυνο που εμφανίστηκε για να…κάνει “φτερά”!


stighmiotipo-othonis-2024-11-17-204435-gJkAO.png
ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
«Εκμίσθωση με δημοπρασία ενός γραφείου επί της οδού Βασ. Ηρακλείου και ενός διαμερίσματος επί της οδού Λεωφ. Βασ. Όλγας στο Δήμο Θεσσαλονίκης».


Βλέποντας κάποιος/α τον τίτλο αυτό καταλαβαίνει σαφώς για τι πρόκειται. Δύο ακίνητα, προς ενοικίαση, τα οποία πρέπει όμως να γίνει δημοπρασία επ’ αυτών. Έστω κι έτσι, μια χαρά. Δεν ήταν όλα όμως μια χαρά.

Μπορεί επίσης κάποιος/α να πει, «και μας ενδιαφέρει; Άλλα δύο ακίνητα που θα εκμισθωθούν. Σαφώς και θα έχει δίκιο. Όμως, ο τίτλος αυτός, δεν αναφέρεται απλά σε ένα γραφείο και ένα διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη που θα «αναζητήσουν» τον δρόμο της εκμίσθωσης, κάτι το οποίο από το οποίο θα αποτελέσει ένα όφελος για τον Δήμο Πέλλας.

Οικονομικό όφελος για τον Δήμο Πέλλας; Να λοιπόν ποια είναι η διαφορά, στο αρχικά ίσως αδιάφορο ως τίτλος θέμα.

Η διαφορά είναι ότι πρόκειται για δύο περιπτώσεις οι οποίες έγιναν δωρεά στον Δήμο Πέλλας από το ζεύγος Μακαρόνα, οι οποίοι είχαν κάνει δωρεά και το πολύ καλό κτήριο στην Πέλλα, που χρησιμοποιείται για εκδηλώσεις πολιτισμού.

ΤΑ EMAIL, Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ, ΤΟ ΑΜΕΣΟ ΤΡΕΞΙΜΟ

Τα δύο αυτά κτήρια στη Θεσσαλονίκη, όπως αναφέρθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και τη συνεδρίαση που έγινε την Τετάρτη 27 Μαρτίου, ήταν κατά κάποιον τρόπο ωσάν εγκαταλελειμμένα, μιας και εκκρεμούσαν πολλά. Υπήρχε εκκρεμότητα όμως και για τον «Πνευματικό Κέντρο» της Πέλλας, καθώς κι εκείνο παρουσιάζει, ως είναι λογικό, ανάγκες. Και μάλιστα σημαντικότατες.

Η αποδοχή της δωρεάς είχε γίνει το 2012. Η διοίκηση του Στάθη Φουντουκίδη παρέλαβε την υπόθεση, την οποία «έπλεξε» βήμα βήμα, με βάση email που δεχόταν ο Δήμος και τα οποία επισήμαναν ότι πρέπει να κινηθεί εντός μηνός, διότι το κληροδότημα του αξιότιμου ζεύγους που έκανε τη δωρεά θα είχε προβλήματα. Τα δύο ακίνητα στη Θεσσαλονίκη θα «έφευγαν» από τα χέρια του Δήμου, το κληροδότημα θα έκανε… φτερά!

«Πρόκειται για κληροδότημα και υπάρχουν εκτελεστές της διαθήκης τους και εμπλέκεται και η Αποκεντρωμένη. Λάβαμε ένα mail στις αλληλογραφία του Δήμου, το οποίο ουσιαστικά ήταν ως “προειδοποίηση”, καθώς στο παρελθόν δεν δίδονταν απαντήσεις στις οχλήσεις αυτές. Μας δόθηκε διορία 1 μηνός, αλλιώς θα χανόταν το κληροδότημα. Συναντήσαμε μία κατάσταση ιδιαίτερα πιεστική, προχωρήσαμε σε άμεσες κινήσεις», ανέφερε στο σώμα του Συμβουλίου ο Δήμαρχος Στάθης Φουντουκίδης για το θέμα.

Και αυτό γιατί;

Όπως πρόσθεσε ο Δήμαρχος στην περιγραφή του «Τα κτήρια αυτά ρήμαζαν, ήταν εγκαταλελειμμένα. Θα έπρεπε όμως να προχωρήσουν διαδικασίες και να εκμισθωθούν».

Και εδώ είναι το σημαντικό σημείο. Δεν μπορεί δυο κτήρια να κάθονται έτσι περιμένοντας τον Βαρδάρη να φυσήξει. Σαφώς και πρέπει να εργαλειοποιηθούν στα χέρια του Δήμου, ως κληροδότημα του, και ο Δήμος να έχει οικονομικό όφελος από την εκμίσθωση τους. Έπρεπε να γίνουν όμως συναντήσεις και να ξετυλιχθεί το «κουβάρι» και να φύγει ο κίνδυνος να χαθεί το κληροδότημα.

Έτσι, όπως συνέχισε ο Δήμαρχος στην αναφορά του για το ζήτημα, «πήγαμε εκεί για αυτοψία, πήγαμε στην Αποκεντρωμένη, ήρθαμε σε επαφή με τους εκπροσώπους των εκτελεστών της διαθήκης, και τελικώς βρήκαμε εκτιμήτρια».

ΔΥΟ ΧΩΡΟΙ…ΓΩΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΧΑΜΕΝΟΙ!

Στην εισήγηση του θέματος, την οποία έκανε με μια πρώτη πληροφόρηση (και) τεχνικού χαρακτήρα, ο Αντιδήμαρχος Κώστας Δεληγιαννίδης, ο λόγος γίνεται για

~ Ένα χώρο γραφείου επί της Βασιλέως Ηρακλείου, 33,5 τμ., με εκτιμητέα τιμή εκκίνησης για εκμίσθωση τα 270 ευρώ.

~ Ένα διαμέρισμα στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας, 90τμ, με εκτιμητέα τιμή εκκίνησης για εκμίσθωση τα 870 ευρώ.

Μάλιστα, τον χώρο του ενός ακινήτου είχε καταλάβει ρακοσυλλέκτης, ο οποίος τον γέμισε με διάφορα αντικείμενα (και ο οποίος πλέον έχει αποβιώσει). Δείγμα της εικόνας εγκατάλειψης που έδινε!

Από την άλλη, το γραφείο επί της Βασιλέως Ηρακλείου είχε λαμβάνειν κοινόχρηστα, πράγμα που δημιουργούσε «χρέος» για τον δήμο Πέλλας, μήνα με τον μήνα, χρόνο με τον χρόνο. Ο ιδιοκτήτης έκανε λόγο μέχρι και για κατάσχεση του, αλλά δεν είχε τελικώς τη δυνατότητα, καθώς επρόκειτο για κληροδότημα. Στο έτερο, το διαμέρισμα της Βασ. Όλγας, η ροή των κοινοχρήστων πληρωνόταν κανονικά.

Τελικώς, όσον αφορά τα δύο αυτά σημεία, που ως κληροδότημα ανήκουν στον Δήμο Πέλλας, βρήκαν τον «δρόμο» τους με την άμεση επέμβαση Δημάρχου και Τεχνικής Υπηρεσίας και με ακολουθούμενες τις διαδικασίες που θα τρέξουν, θα γίνει ο διαγωνισμός εκμίσθωσης τους. Χρήματα που θα μπαίνουν στο ταμείο του Δήμου και να μεταφραστεί σε κάθε είδους ανταποδοτικότητα έργου.

Μέχρι εδώ είμαστε στην μισή επιτυχή έκβαση του κληροδοτήματος προς όφελος του Δήμου Πέλλας, μετά το «τρέξιμο» που έπεσε από πλευράς Δημάρχου και αρμοδίου επί της Τ.Υ. Αντιδημάρχου. Γιατί η άλλη μισή επιτυχία βρίσκεται στο Πνευματικό Κέντρο της Πέλλας, ένα κτήριο που το ζεύγος Μακαρόνα με τεράστια ευχαρίστηση, κληροδότησε στον Δήμο Πέλλας. Και εγένετο χώρος πολιτισμού.

ΣΤΟ «ΤΣΑΦ» ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ/ΑΝΑΚΑΙΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ

Ναι, ωραία κι όμορφα αλλά…θέλει κι αυτό συντήρηση, η χρόνια ύπαρξη και χρήση του χρήζει συντήρησης, τα προβλήματα υπάρχουν και αν αφήνονταν στην τύχη τους, η φθορά θα ήταν μεγαλύτερη.

Κι εκεί όμως βρέθηκε λύση, «κλειδί» της οποίας ήταν η συνάντηση του κ. Φουντουκίδη που έγινε με τους δικηγόρους (εκπροσώπους) των εκτελεστών, και οι οποίοι ζήτησαν από τον Δήμο να προχωρήσει διαδικασία με αναζήτηση προσφοράς από 3 εργολάβους, με σκοπό τη συντήρηση/ανακαίνιση του «Πνευματικού» της Πέλλας. Η τελική επιλογή του εργολάβου δεν θα γίνει από τον Δήμο Πέλλας. Η τελική επιλογή θα γίνει από τους εκπροσώπους των εκτελεστών της διαθήκης, ήτοι και του κληροδοτήματος.

Όπως αποκάλυψε ο Δήμαρχος κι εδώ υπήρξε επίσης έκπληξη δυσάρεστη που αποσοβήθηκε, καθώς παραλίγο θα χάνονταν τα χρήματα που επρόκειτο να διατεθούν για τις εργασίες στο κτήριο, όπως προβλέπουν τα όσα αναφέρουν οι «κανόνες/οδηγίες» της διαθήκης για το κληροδότημα που κοσμεί την «ιστορική πρωτεύουσα» του Δήμου.

52ceef60-bf94-4bed-baf1-8370a331e658-tJTbs.jfif





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ