close search results icon

Στον «χορό» των Ρίχτερ οι Κυκλάδες: Συνεχείς σεισμοί στα ανοιχτά – Πώς εξηγούν ειδικοί το φαινόμενο

Ο Πρόεδρος της Θηρασιάς, Δημήτρης Συρίγος, ανέφερε ότι «όταν έρχεται το κούνημα, ανησυχούμε όλοι καθώς είχαμε πολλά χρόνια να το νιώσουμε εδώ».

Στον «χορό» των Ρίχτερ οι Κυκλάδες: Συνεχείς σεισμοί στα ανοιχτά – Πώς εξηγούν ειδικοί το φαινόμενο

Στον «χορό» των Ρίχτερ κινούνται οι κάτοικοι των Κυκλάδων και κυρίως εκείνοι της Σαντορίνης, της Ανάφης και της Αμοργού τις τελευταίες ώρες, αφού έχουν σημειωθεί δεκάδες σεισμικές δονήσεις στην ευρύτερη περιοχή, εντάσεως από 1,5 έως και 4,2 της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Οι ενδείξεις με τα σημάδια στα γραφικά της υπηρεσίας είναι χαρακτηριστικές της έντονης σεισμικής δραστηριότητας στα ανοικτά των δύο νησιών.

Το επίκεντρο του τελευταίου σεισμού, εντάσεως 4,1 Ρίχτερ σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση, εντοπίζεται στα 25 χιλιόμετρα νότια – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Τσελέντης για τα ηφαίστεια στη Σαντορίνη: «Γνωρίζουμε ότι είναι ενεργά» – Τα μέτρα που προτείνει
Η σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα στην καλντέρα της Σαντορίνης έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία, δεδομένου ότι το ηφαίστειο παραμένει ενεργό και ενδέχεται να εκραγεί οιαδήποτε στιγμή. Υπενθυμίζεται ότι την 29η Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με το συγκεκριμένο θέμα να τίθεται επί τάπητος.

Ως σκοπός παρουσιάσθηκε η καλύτερη προετοιμασία του συνόλου του μηχανισμού πολιτικής προστασίας στο νησί, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα γεωλογικά, γεωμορφολογικά και κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά του νησιού.

Πάντως, οι τελευταίες παρατηρήσεις επιστημόνων και μετρήσεις μέσω ενόργανων συστημάτων αποκαλύπτουν έντονες αλλαγές στην ηφαιστειακή δραστηριότητα, παρόμοιες με εκείνες που παρατηρήθηκαν την περίοδο 2011 – 2012, η οποία διήρκεσε περίπου 14 μήνες, χωρίς τελικά να υπάρξει έκρηξη.

Ωστόσο, η απάντηση στο ερώτημα «μπορεί να εκραγεί ξανά;» είναι καταφατική, καθώς το ηφαίστειο παραμένει ενεργό.

Ο καθηγητής σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης, έδωσε σήμερα (01/02) τη δική του εκτίμηση για την ηφαιστειακή δραστηριότητα στο νησί, στον απόηχο και της σεισμικής ακολουθίας των τελευταίων ημερών, μέσω δημοσίευσης στα κοινωνικά δίκτυα.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτά τα ηφαίστεια είναι ενεργά και έχουν δώσει ηφαιστειακές εκρήξεις στο παρελθόν. Οι σεισμικές δονήσεις μέσα στην καλδέρα της Σαντορίνης εντοπίζονται στο ρήγμα της Καμένης (Kameni line). Παρόμοια σεισμό – ηφαιστειακή ανησυχία με το 2011 – 12, χωρίς να καταλήξει σε έκρηξη», επισημαίνει αρχικά.

«Προς το παρόν, δεν βλέπω πρόβλημα όπως ορθώς συμπαίρανε η πολύ έμπειρη επιτροπή που εξέτασε το φαινόμενο στην πολιτική προστασία. Βέβαια, η Σαντορίνη του 2025 δεν είναι εκείνη του 1939 και του 1950», προσθέτει, ενώ, προτείνει και τη λήψη των ακόλουθων μέτρων:

– Ενημέρωση των κατοίκων των γειτονικών νησιών για τις προφυλάξεις που πρέπει να παίρνουν, στην περίπτωση που ενημερωθούν για τσουνάμι.

– Ενίσχυση του δικτύου ανίχνευσης τσουνάμι στην ευρύτερη περιοχή.

– Επειδή λίγο πριν και κατά την διάρκεια ηφαιστειακών εκρήξεων έχουμε έκκληση υδρόθειου (στο παρελθόν υπήρχαν πολλά θύματα), να εγκατασταθούν συσκευές μέτρησης υδρόθειου.

– Να γίνονται επιπλέον παρατηρήσεις εκτός των σεισμολογικών, π.χ. δορυφορική μέτρηση μικρομετατωπίσεων, μέτρηση ραδωνίου, σεισμικό θόρυβο.

Ο Πρόεδρος της Θηρασιάς, Δημήτρης Συρίγος, ανέφερε ότι «όταν έρχεται το κούνημα, ανησυχούμε όλοι καθώς είχαμε πολλά χρόνια να το νιώσουμε εδώ», μιλώντας σήμερα (01/02) στο MEGA.

Ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, υπογράμμισε πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και ότι «είναι πράγματι πολλοί σεισμοί, κυρίως την τελευταία εβδομάδα. Από τις αρχές του Ιανουαρίου, αλλά κυρίως την τελευταία εβδομάδα, περισσότεροι από 150 και 200 σεισμοί, λίγοι είναι πάνω στο νησί της Σαντορίνης. Οι περισσότεροι είναι σε απόσταση βορειοανατολικά, περίπου 10 έως 30 χιλιόμετρα μακριά».

Όμως, τόνισε ότι «το σημαντικό είναι ότι από την εξέταση που έχουμε κάνει δεν προκύπτει ότι είναι ηφαιστειακοί σεισμοί. Δηλαδή, δεν έχουν σχέση με κάποιες ηφαιστειακές διαδικασίες στο υπέδαφος, κάτω ή γύρω από αυτό. Πρόκειται για καθαρά τεκτονικούς σεισμούς, από αυτούς που θα μπορούσαν να γίνουν σε οιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας», μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ.

«Βεβαίως, η Πολιτεία πολύ καλά κάνει και οι τοπικές αρχές σε συνεργασία με τα Ινστιτούτα, να παίρνουν μακροπρόθεσμα μέτρα προστασίας και για τον ηφαιστειακό κίνδυνο, αν και είναι ακόμη αμελητέος», προσέθεσε.

Ο κ. Παπαδόπουλος ολοκλήρωσε με την εκτίμηση ότι «οι εκρήξεις που αναμένουμε στη Σαντορίνη στο κοντινότερο σχετικά μέλλον θα είναι μικρών μεγεθών. Ωστόσο και αυτές χρειάζονται προετοιμασία».

Για την σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα και το ηφαίστειο της Σαντορίνης μίλησε εχθές και ο καθηγητής σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος.

«Η Σαντορίνη κι όλα τα ηφαίστεια στον κόσμο έχουν φάσεις στις οποίες φεύγουν από την κατάσταση ηρεμίας», επεσήμανε αρχικά, επεξηγώντας ότι «τα ηφαίστεια ακολουθούν φυσικούς κύκλους έξαρσης και ύφεσης, δηλαδή ξυπνούν, κουνιούνται και ξανακοιμούνται. Το 2011 είδαμε μία αντίστοιχη κινητικότητα, η οποία διήρκεσε 14 μήνες και τελικά δεν οδήγησε σε ηφαιστειακή έκρηξη. Αυτό είναι και το πιθανότερο σενάριο και τώρα: Η δραστηριότητα να σταθεροποιηθεί σταδιακά».

Επιπλέον, στάθηκε και στην ενημερωτική εκδήλωση που γίνεται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης ότι «έπειτα από τη διέγερση του ηφαιστείου το 2011 – 2012, έχουμε καθιερώσει ενημερώσεις δύο φορές τον χρόνο για την κατάσταση του ηφαιστείου. Η τελευταία έγινε πριν από λίγους μήνες και η επόμενη προγραμματίζεται για το τέλος Φεβρουαρίου».

«Η Σαντορίνη δεν αντιμετωπίζει μόνο τη φυσική δραστηριότητα του ηφαιστείου, αλλά και θέματα όπως οι κατολισθήσεις και οι επιπτώσεις των βροχοπτώσεων στην καλντέρα. Επιπλέον, η μεγάλη τουριστική ροή δημιουργεί την ανάγκη για καλύτερη διαχείριση της πληροφόρησης, καθώς οι επισκέπτες δεν είναι εξοικειωμένοι με τους σεισμούς, ακόμα κι αν αυτοί είναι μικρής έντασης», είπε ακόμη ο κ. Παπαζάχος.

Πηγή: newsbomb.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ