close search results icon

Στρατιωτικά γυμνάσια με άσκηση στη χρήση πυρηνικών διέταξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν

Είχε προηγηθεί δήλωση της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με την οποία η Δύση «προετοιμάζεται για σύγκρουση» με τη Ρωσία.

Ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε τη διεξαγωγή «στο άμεσο μέλλον» στρατιωτικών γυμνασίων, τα οποία θα περιλαμβάνουν εξάσκηση στη χρήση τακτικών πυρηνικώνόπλων, στα οποία θα συμμετέχουν και στρατεύματα που σταθμεύουν κοντά στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η άσκηση αυτή αποφασίστηκε ως «απάντησε στις απειλές» Δυτικών αξιωματούχων εναντίον της Μόσχας.

Είχε προηγηθεί δήλωση της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με την οποία η Δύση «προετοιμάζεται για σύγκρουση» με τη Ρωσία.

Η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Telegram αναφέρει ότι «στη διάρκεια των γυμνασίων θα ληφθεί σειρά μέτρων για την εκπαίδευση στην προετοιμασία και τη χρήση μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων» και πως στόχος είναι να διατηρηθεί «το επίπεδο προετοιμασίας» του στρατού και να διασφαλίσει την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ρωσίας μετά «τις προκλητικές δηλώσεις και απειλές κάποιων Δυτικών αξιωματούχων εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται ενώ η Πολωνία έχει δηλώσει διατεθειμένη να φιλοξενήσει στο έδαφός της πυρηνικά όπλα χωρών του ΝΑΤΟ, με τη Μόσχα να προειδοποιεί τη Δύση για κλιμάκωση της πυρηνικής απειλής, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε επικίνδυνη σύγκρουση.

Μάλιστα, από τα τέλη Απριλίου η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, έχει δήλωσε ότι οποιαδήποτε πυρηνικά όπλα αναπτυχθούν στην Πολωνία θα αποτελέσουν θεμιτούς στόχους σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης με τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και τις χώρες της Δύσης, αυτές που έχουν πυρηνικά (ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία), έχει καταγγείλει ότι έχουν εμμονή με την ιδέα να καταφέρουν «στρατηγική ήττα» στη Ρωσία και πρόσθεσε ότι υπάρχει κίνδυνος αυτή η αντιπαράθεση να οδηγήσει σε αυξημένο επίπεδο πυρηνικού κινδύνου.

Τουλάχιστον 6 νεκροί και 35 τραυματίες από ουκρανική επίθεση

Στο μεταξύ ανακοινώθηκε ότι τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 35 άλλοι τραυματίστηκαν σε ουκρανική επίθεση με drones εναντίον της ρωσικής περιφέρειας Μπέλγκοροντ, που συνορεύει με την Ουκρανία. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της επαρχίας, που γίνεται συχνά στόχος πυρών από τις ουκρανικές δυνάμεις, Βιατσεσλάβ Γκλαντκόφ, επίθεση δέχθηκαν «δύο μικρά φορτηγάκια που μετέφεραν ανθρώπους στην εργασία τους και ένα αυτοκίνητο».

Όπως έγραψε στο Telegram, «έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν» και «35 άλλοι τραυματίστηκαν». Η επίθεση έγινε κοντά στ Μπεριοζόφκα, χωριό πολύ κοντά στη μεθόριο με την Ουκρανία.

Όσον αφορά την κατάσταση των τραυματιών, είπε ότι ένας άνδρας νοσηλεύεται «σε σοβαρή κατάσταση», ενώ οι υπόλοιποι τραυματίστηκαν «περισσότερο ή λιγότερο σοβαρά από θραύσματα οβίδων και έχουν διακομιστεί σε ιατρικά κέντρα της περιοχής».

Μεταξύ των τραυματιών είναι και δύο παιδιά που φέρουν «επιπόλαια τραύματα», ανέφερε ο Γκλαντκόφ.

Η ουκρανική επίθεση της Ουκρανίας σημειώθηκε μία ημέρα πριν από την ορκωμοσία στο Κρεμλίνο του Βλαντίμιρ Πούτιν για μία ακόμη θητεία στην προεδρία της Ρωσίας, η οποία ξεκινά επισήμως αύριο Τρίτη.

Η περιφέρεια Μπέλγκοροντ γίνεται συχνά στόχος επιθέσεων του ουκρανικού στρατού. Στις 30 Δεκεμβρίου η ομώνυμη πόλη επλήγη από τη φονικότερη επίθεση που έχει σημειωθεί σε ρωσικό έδαφος μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, με 25 νεκρούς και περίπου 100 τραυματίες. Επίσης, εκατοντάδες άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

πηγή: efsyn.gr

*κεντρική φώτο: Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν | Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ