Στροφή σε χοιρινό και κοτόπουλο από τους καταναλωτές λόγω της πανώλης των αιγοπροβάτων
Τι ανησυχεί τους κρεοπώλες.
Ανησυχία επικρατεί στους καταναλωτές σχετικά με την πανώλη των αιγοπροβάτων, την ίδια ώρα που οι κρεοπώλες εκπέμπουν SOS για ελλείψεις και πιθανές αυξήσεις τιμών το επόμενο διάστημα στο αρνί και στο κατσίκι.
Το καταναλωτικό κοινό στρέφεται στο χοιρινό και στο κοτόπουλο, ενώ η ζήτηση για αμνοερίφια είναι ελάχιστη την ώρα που και τα σφαγεία είναι κλειστά με απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σάββας Κεσίδης μιλώντας στην Karfitsa κάνει λόγο για σοβαρούς προβληματισμούς στον κλάδο.
«Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι δεν είναι ανθρωπονόσος, είναι ζωονόσος. Δηλαδή δεν επηρεάζει επουδενί τον άνθρωπο στην κατανάλωσή του ούτε στα τυροκομικά, ούτε στο κρέας. Με τις εντολές που δόθηκαν από το υπουργείο για να μη σφαχτούν αρνιά, θέλουμε δε θέλουμε δεν υπάρχει κίνηση. Η αγοραστική κίνηση είναι στο μηδέν εφόσον δεν μπορούν να σφαχτούν τα αρνιά. Ως κρεοπώλες όμως έχουμε κάποια ερωτήματα. Εφόσον η πανώλη ήρθε από τη Ρουμανία όπως δείχνουν τα στατιστικά, ποιοι είναι αυτοί που τη φέρανε και ποιοι ήταν αυτοί που δεν έκαναν τους ελέγχους που θα έπρεπε; Δεύτερον, εφόσον υπάρχουν πολύ μεγάλες γεωγραφικές περιοχές στη χώρα μας με αρνιά και κατσίκια, τα οποία δεν έχουν επιβαρυνθεί με την πανώλη, γιατί τα τοπικά σφαγεία δε μπόρεσαν να ανοίξουν και να σφάξουν αυτά τα αρνιά ώστε να περάσουν στην κατανάλωση; Πρώτη φορά στα χρονικά, στη γιορτή του δεκαπενταύγουστου, τα μόνα αρνιά που υπήρχαν ήταν ρουμανικά, λίγα ισπανικά και μερικά κατεψυγμένα Νέας Ζηλανδίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Και πρόσθεσε: «Σε πολλά μαντριά οι κτηνοτρόφοι έσφαξαν αρνιά και τα μοίρασαν σε συγγενείς και φίλους, πράγμα που είναι διπλό κακό γιατί αυτά δεν ελέγχθηκαν από κάποιον κτηνίατρο και δεν υπήρξαν φορολογικά έσοδα για το κράτος. Οι καταναλωτές από την άλλη, πέραν των αμνοεριφίων που έπεσε πολύ η ζήτησή τους, άρχισαν να ρωτάνε αν επηρεάζονται και άλλα κρέατα, το μοσχάρι και το χοιρινό».
Σημαντικά πλήγματα στον κλάδο
Ο κ. Κεσίδης τόνισε στην Karfitsa πως ο κλάδος δέχεται συστηματικά πλήγματα. Ωστόσο επεσήμανε πως η εμπιστοσύνη του κοινού στα κρεοπωλεία της γειτονιάς έναντι των σούπερ μάρκετ παραμένει, τονίζοντας την υψηλή θρεπτική αξία των προϊόντων που προμηθεύονται από τους κρεοπώλες και επιλέγουν για την κατσαρόλα και το τραπέζι της οικογένειάς τους.
Σημειώνεται πως η απαγόρευση μετακίνησης και σφαγής αιγοπροβάτων υπό το βάρος της πανώλης και του κινδύνου εξάπλωσης της νόσου λήγει στις 19 Αυγούστου. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα αναμένεται από τη Δευτέρα 19/08 να ανοίξουν τα σφαγεία σε περιοχές όπου δεν έχουν εντοπιστεί κρούσματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Γιαννιτσά: Παρουσίαση του βιβλίου "Νώε" και συζήτηση για τα στρατόπεδα
22 Ιανουαρίου 2025 -
Εξαφάνιση 13χρονης από τα Γιαννιτσά!
22 Ιανουαρίου 2025 -
Africafoot: «Ο ΠΑΟΚ έκανε πρόταση στον Κρεπίν Ντιατά»
22 Ιανουαρίου 2025 -
"Η μικρή μας πόλη" από τα Κουφάλια στα Γιαννιτσά
22 Ιανουαρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ