Στύλιος για την κατάσταση στο ακτινίδιo: Έχουμε ελεύθερη, αλλά όχι ανεξέλεγκτη αγορά
Απάντηση του υφυπουργού σε ερώτηση βουλευτή για το προϊόν.
Σε ερώτηση της Διαμάντως Μανωλάκου απάντησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στύλιος.
Συγκεκριμένα, απαντώντας στην με αριθμό 193/21-11-2022 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου της βουλευτού Β’ Πειραιώς του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κυρίας Διαμάντως Μανωλάκου, με θέμα: «Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί ακτινιδίου και ιδιαίτερα του Νομού Άρτας», σημείωσε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: «Είπαμε ότι έχουμε ελεύθερη αγορά, αλλά όχι ανεξέλεγκτη αγορά, υπάρχουν κανόνες με τους οποίους λειτουργεί η αγορά. Άρα, γνωρίζουν οι παραγωγοί μας την προσφορά και τη ζήτηση, γνωρίζουν όμως ότι υπάρχει και κρατικός μηχανισμός, υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός, υπάρχει και υποχρεωτική καταγραφή των αποθεμάτων για να έχουμε στην κυριολεξία στοιχεία για να χτυπάμε την αισχροκέρδεια και για να επιβάλλουμε και πρόστιμα, κάτι το οποίο έχει γίνει από τη δική μας Κυβέρνηση. Είναι στη διάθεσή σας τα στοιχεία. Θα ξεφύγω από την ερώτηση αν πάω σε αυτό το θέμα.
Όσον αφορά την απορρόφηση της παραγωγής, μπορεί να διατεθεί μόνο το 5% της παραγωγής ενός νόμου και αυτό πάντα μέσα από τις ομάδες παραγωγών. Αυτό προβλέπει ο κανονισμός που ισχύει σήμερα και ισχύει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα, είναι ένας μύθος να αγοράσει το κράτος τα προϊόντα και να τα διαθέσει, διότι η κατάσταση έτσι όπως διαμορφώνεται σε πολλά προϊόντα -στα ακτινίδια, τα μήλα κ.λπ., την προηγούμενη εβδομάδα ήταν οι ελαιοπαραγωγοί όλης της χώρας στο Υπουργείο και κάναμε διάλογο μαζί τους- καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί να καλυφθεί με αυτό το 5%. Τα ακτινίδια είναι μια πολύ μεγάλη, πολύ σημαντική και πολύ αξιόλογη παραγωγή και καλλιέργεια στη χώρα μας. Πρόκειται για μια καλλιέργεια η οποία μας δίνει έσοδα και κέρδη. Πέρυσι οι παραγωγοί στο ακτινίδιο είχαν τιμή πάνω από ένα ευρώ και ήταν όλοι ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι. Η χώρα προχωρά και έχει γίνει η δεύτερη χώρα στον κόσμο στην παραγωγή ακτινιδίων μετά από τη Νέα Ζηλανδία. Ξεπερνάμε δηλαδή και την Ιταλία. Αυτό δημιουργεί πολύ μεγάλες ανάγκες για αποθηκευτικούς χώρους.
Και ερχόμαστε λοιπόν τώρα εμείς στο Υπουργείο να δούμε ποιες πρωτοβουλίες έχουμε πάρει πάνω σε αυτόν τον τομέα. Το πρώτο είναι ότι είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία και σε διάλογο με την ΕΘΕΑΣ, την ένωση των αγροτών, και συζητούμε μαζί τους. Μας κάνουν εισηγήσεις κι εμείς υλοποιούμε ή όχι πολλά από αυτά τα οποία μας εισηγούνται. Συγκεκριμένα, λοιπόν, για τα ακτινίδια η ΕΘΕΑΣ μας έχει στείλει επιστολή, μετά και από δική μας επικοινωνία, με δική τους πρωτοβουλία πριν από δέκα ημέρες όπου μας ζητούσε να καταγράψουμε τους αποθηκευτικούς χώρους στη χώρα και να διερευνήσουμε άλλες διεξόδους όπου θα μπορέσουμε να διαθέσουμε το προϊόν.
Η καταγραφή έχει γίνει και είναι στη διάθεσή τους. Έγινε επίσημα με έγγραφο του Υπουργείου και είναι στη διάθεση της ΕΘΕΑΣ να ενημερώσει τις ενώσεις, να ενημερώσει τους απλούς παραγωγούς, όλους όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία για να γνωρίζουν πού υπάρχουν διαθέσιμοι αποθηκευτικοί χώροι, ψυκτικοί χώροι κυρίως, αυτή τη στιγμή, διότι είναι όπως το είπατε, το συγκεκριμένο προϊόν απαιτεί μακροχρόνια αποθήκευση, διάστημα που μπορεί να φτάσει τους πέντε-έξι μήνες, και σε ορισμένες περιπτώσεις και περισσότερο.
Το δεύτερο είναι ότι στο Υπουργείο μας είμαστε σε διαδικασία αναζήτησης νέων εξαγωγικών αγορών και μάλιστα αγορών που διαθέτουν αυτούς τους απαραίτητους ψυκτικούς χώρους. Και μιλούμε για χώρες όπως είναι η Ισπανία. Ήδη στο Υπουργείο έχουμε κάνει σχετικές συζητήσεις και προχωρούμε σε διμερείς επικοινωνίες και συνεργασίες με άλλες χώρες, όπως η Αργεντινή, η Βραζιλία και η Κορέα. Ενδεικτικά μόνο αναφέρω μια συμφωνία με τη Βραζιλία όπου αναμένεται να ανοίξει μια αγορά διακοσίων δεκατριών εκατομμυρίων κατοίκων.
Μαζί με την υπογραφή φυτοϋγειονομικών πρωτοκόλλων, που είναι σε διαδικασία υλοποίησης, προσπαθούμε να προσδιορίσουμε και να ανοίξουμε νέες αγορές οι οποίες θα είναι στη διάθεση των παραγωγών μας και δεν θα πάει το κράτος να κάνει τον έμπορο, ούτε τον εξαγωγέα, αλλά οι ίδιοι οι παραγωγοί με τις ενώσεις τους θα μπορέσουν να προχωρήσουν.
Μιας και αναφερθήκατε πολλές φορές και θέλω κι εγώ προσωπικά να δώσω μια συγκεντρωτική ενημέρωση, αξίζει να πω τι έχει γίνει στην περιοχή της Άρτας το προηγούμενο διάστημα. Σας λέω, λοιπόν, ότι έχουν δοθεί τρία εκατομμύρια ευρώ κρατικές ενισχύσεις ΚΠΑΕ σε πέντε χιλιάδες αιτήσεις παραγωγών μας, δυόμισι εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν ως επιστρεπτέα προκαταβολή, 12,3 εκατομμύρια ευρώ έχουν δοθεί ως αποζημιώσεις ΕΛΓΑ έως σήμερα, μισό εκατομμύριο ευρώ δόθηκε ως ήσσονος σημασίας ενισχύσεις σε χίλιες εξακόσιες είκοσι αιτήσεις παραγωγών, ενάμισι εκατομμύριο ευρώ δόθηκε σε χίλιους εκατόν δεκατρείς παραγωγούς για ενίσχυση των κτηνοτρόφων με επιστροφή του 2% του κύκλου εργασιών. Και σας θυμίζω αυτό που ανέφερα στην πρωτομιλία μου, ότι έχουμε ανοιχτά 89 εκατομμύρια ευρώ για τους κτηνοτρόφους που κάνουν τώρα τις αιτήσεις, 60 εκατομμύρια ευρώ για τα λιπάσματα που τώρα γίνονται οι αιτήσεις και θα πληρωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα και τη δήλωση του Επιτρόπου Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βοϊτσεχόφσκι, όπου από το αποθεματικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης τους πρώτους μήνες του 2023 θα δοθούν επιπλέον χρήματα για τα λιπάσματα».
πηγή: agrotypos.gr - Μπίκας Αλέξανδρος
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
ΕΛΓΑ: Σήμερα (22/11) η καταβολή των αποζημιώσεων σε αγρότες
22 Νοεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ