«Σύμβολο εξέγερσης, οργής»: Στήριξη από κάθε γωνιά της Γης στην Ιρανή φοιτήτρια με τα εσώρουχα
Έντονες αντιδράσεις στη διεθνή κοινότητα έχει προκαλέσει η σύλληψη μιας φοιτήτριας σε πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, στο Ιράν.
Πρόκειται για τη φοιτήτρια που εθεάθη να διαμαρτύρεται για την υποχρεωτική χρήση του χιτζάμπ στη χώρα, βγάζοντας τα ρούχα της.
Η Μάι Σάτο, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν, μοιράστηκε ένα βίντεο της φοιτήτριας στο X, δηλώνοντας ότι θα παρακολουθεί στενά το περιστατικό, παρατηρώντας την αντίδραση των Αρχών.
Πλάνα που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Σάββατο δείχνουν τη γυναίκα με τα εσώρουχά της στην πανεπιστημιούπολη, με τους αστυνομικούς να φαίνονται να τη συλλαμβάνουν με τη βία.
Η φυλακισμένη ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης, Narges Mohammadi εξέδωσε δήλωση από τη φυλακή, λέγοντας ότι οι γυναίκες πληρώνουν ένα τίμημα για την ανυπακοή τους, αλλά δεν υποκύπτουν στη βία. Περιέγραψε το σώμα της φοιτήτριας ως σύμβολο εξέγερσης, οργής και αντίστασης, ζητώντας την απελευθέρωσή της και τον τερματισμό της καταπίεσης και της παρενόχλησης των γυναικών.
Η Διεθνής Αμνηστία για το Ιράν ζήτησε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση της φοιτήτριας, καλώντας τους αξιωματούχους να την προστατεύσουν από κακομεταχείριση κατά τη διάρκεια της κράτησής της. «Οι Αρχές πρέπει να την προστατεύσουν από βασανιστήρια και άλλη κακομεταχείριση και να εξασφαλίσουν πρόσβαση στην οικογένεια της και σε δικηγόρο», έγραψε η Αμνηστία Ιράν στο Χ.
«Οι ισχυρισμοί για ξυλοδαρμούς και σεξουαλική βία εναντίον της κατά τη διάρκεια της σύλληψης χρειάζονται ανεξάρτητες και αμερόληπτες έρευνες. Οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν», δήλωσε η ομάδα.
Οι Αρχές ισχυρίζονται πως η φοιτήτρια είχε προβλήματα ψυχικής υγείας
Σύμφωνα με πηγές φοιτητών, η διαμαρτυρία της γυναίκας προκλήθηκε από την παρενόχληση της ασφάλειας του πανεπιστημίου για την πολιτική του χιτζάμπ. Το Amir Kabir Newsletter, μια εξέχουσα φοιτητική έκδοση στο Telegram, ανέφερε ότι η φοιτήτρια μεταφέρθηκε σε ψυχιατρικό νοσοκομείο με εντολή της υπηρεσίας πληροφοριών του IRGC.
Αυτό επιβεβαιώθηκε από την εφημερίδα Farhikhtegan, που συνδέεται με το Πανεπιστήμιο Azad, η οποία ανέφερε ότι είχε εισαχθεί σε ψυχιατρική μονάδα.
Την ίδια ημέρα, ο Amir Mahjoub, διευθυντής δημοσίων σχέσεων του Ισλαμικού Πανεπιστημίου Αζάντ, εξέδωσε δήλωση στην οποία ανέφερε ότι η γυναίκα είχε σταλεί σε αστυνομικό τμήμα λόγω «σοβαρής ψυχολογικής δυσφορίας», επαναλαμβάνοντας δηλώσεις από λογαριασμούς μέσων ενημέρωσης που πρόσκεινται στο IRGC ότι είχε προβλήματα ψυχικής υγείας.
Τα προσκείμενα στο κράτος μέσα ενημέρωσης κυκλοφόρησαν αργότερα ένα βίντεο με έναν άνδρα που αυτοπροσδιορίζεται ως ο σύζυγός της, ο οποίος υποστήριξε ότι ήταν μητέρα δύο παιδιών και ισχυρίστηκε ότι είχε προβλήματα ψυχικής υγείας.
Έντονες αντιδράσεις για τη σύλληψη της Ιρανής φοιτήτριας
Το περιστατικό προκάλεσε έκτοτε δημόσιες αντιδράσεις στο Διαδίκτυο, με τους χρήστες των social media να καταγγέλλουν αυτό που θεωρούν ως μια γνωστή τακτική που χρησιμοποιούν οι Αρχές για να απονομιμοποιήσουν τις γυναίκες διαδηλώτριες χαρακτηρίζοντάς τες ως ψυχικά ασταθείς.
Σε μια ένδειξη αλληλεγγύης, το hashtag Science and Research Girl έχει αναδειχθεί σε κεντρικό σημείο για όσους αντιτίθενται στη μεταχείριση του Ιράν στις γυναίκες που αψηφούν τις εντολές του χιτζάμπ.
Εξέχουσες ιρανικές προσωπικότητες εξέφρασαν, επίσης, την υποστήριξή τους στη διαμαρτυρία της νεαρής γυναίκας. Η Katayoun Riahi, ηθοποιός που ήταν μεταξύ των υποστηρικτών του κινήματος «Γυναίκα, ζωή, ελευθερία», ανέβασε την ανάρτηση «δεν θα σε εγκαταλείψουμε».
Ο πολιτικός ακτιβιστής Hossein Ronaghi πρόσθεσε στο X: «Το θάρρος αυτού του κοριτσιού που δέχθηκε επίθεση για το χιτζάμπ της... είναι φλόγες που θα κάψουν τις ρίζες της καταπίεσης».
Μια άλλη ακτιβίστρια, η Roya Heshmati, η οποία στο παρελθόν αντιμετώπισε μαστιγώσεις επειδή δεν φορούσε χιτζάμπ, έγραψε στο Instagram: «Είθε η περηφάνια και η προκλητικότητά σου να γίνουν φλεγόμενος πυρσός στο σκοτεινό χάσμα που βρίσκεται μπροστά σου, αγαπητή μου αδελφή».
Πολλοί άλλοι έχουν δημιουργήσει και έχουν μοιραστεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικονογραφήσεις για να υποστηρίξουν τη νεαρή φοιτήτρια.
Οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επισημαίνουν ότι οι ιρανικές αρχές χαρακτηρίζουν τις διαδηλώτριες ως ψυχικά ασθενείς και τις μεταφέρουν σε ψυχιατρικές εγκαταστάσεις. Πέρυσι, ιρανικές ενώσεις ψυχολόγων άσκησαν δημόσια κριτική στην κατάχρηση της ψυχιατρικής από την κυβέρνηση ως εργαλείου για τη φίμωση των αντιφρονούντων.
Η καταστολή των γυναικών που διαμαρτύρονται για το υποχρεωτικό χιτζάμπ εντάθηκε μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί τον Σεπτέμβριο του 2022, ενώ βρισκόταν υπό την επιτήρηση της Αστυνομίας των Ηθών. Το γεγονός αυτό προκάλεσε εκτεταμένες διαδηλώσεις, με πολλούς Ιρανούς να ζητούν μεγαλύτερες ελευθερίες και να αμφισβητούν τη συστημική καταπίεση.
iefimerida.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Σαν σήμερα
23 Ιανουαρίου 2025 -
Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 23 Ιανουαρίου
23 Ιανουαρίου 2025 -
Τραγωδία: Νεκρή 38χρονη ενώ έκανε «παραπέντε»
23 Ιανουαρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ