Μιχαηλίδου Άλκηστις: «είμαι ένα βήμα πιο κοντά στο να πραγματοποιήσω το όνειρό μου» | PellaNews

Μιχαηλίδου Άλκηστις: «είμαι ένα βήμα πιο κοντά στο να πραγματοποιήσω το όνειρό μου»

Η μαθήτρια του ΓΕΛ Σκύδρας, Μιχαηλίδου Άλκηστις

Η μαθήτρια του ΓΕΛ Σκύδρας, Μιχαηλίδου Άλκηστις, άνοιξε την καρδιά της στην Πέλλαnews αποκαλύπτοντας τα σχέδια της και την αρχική της κακή ψυχολογική κατάσταση λόγω των πρωτόγνωρων καταστάσεων που έζησαν τη σχολική χρονιά που πέρασε. Κατάφερε όμως να συγκεντρώσει 17.318 μόρια, (κατεύθυνση των ανθρωπιστικών σπουδών) και πλέον ελπίζει... να είναι αυτή που θα συμβουλεύει τον κόσμο για τα προβλήματα του μιας και η επιστήμη της ψυχολογίας είναι ο στόχος της. 

Της ευχόμαστε κάθε καλό στην πορεία της και όπως επισήμανε και η ίδια «κάθε εμπόδιο σε καλό!»

Άλκηστις συγχαρητήρια για την επιτυχία σου.  Δώσε μας μια εικόνα, πως τα πήγες στις εξετάσεις και ποιος είναι ο στόχος σου.

Σας ευχαριστώ πολύ. Λόγω της πίεσης και των προβλημάτων που αντιμετωπίσαμε ως μαθητές κυρίως αυτήν την σχολική χρονιά οι στόχοι, αλλά και η αισιοδοξία μας για να πετύχουμε τα όνειρα μας κατέρρευσαν. Ο στόχος μου από την αρχή της χρονιάς ήταν η ψυχολογία, αν και πίστευα πως δεν θα τα κατάφερνα. Στην περίπτωση που δεν κατόρθωνα να γράψω τόσο καλά θα ήθελα να σπουδάσω κοινωνική εργασία,  που είναι ένα επάγγελμα που με ενδιαφέρει εξίσου με την ψυχολογία. Όταν είδα τα μόρια που συγκέντρωσα  δεν μπορούσα να το πιστέψω. Μπορεί να γνώριζα περίπου πως είχα γράψει, ωστόσο ποτέ δεν φαντάστηκα ότι θα τα πάω τόσο καλά.  Πλέον είμαι ένα βήμα πιο κοντά στο να πραγματοποιήσω το όνειρό μου. Εκείνη την στιγμή ένιωσα πως ένας ολόκληρος χρόνος γεμάτος δυσκολίες, προβλήματα, στεναχώριες, αλλά και χαρές πέρασε από μέσα μου. 

Ποιος περίμενε ότι θα διανύσουμε μία εμπειρία όπως αυτή με τα lock down. Πώς βίωσες μία περίοδο με εξ αποστάσεως μαθήματα; Ήταν αφύσικο, δημιούργησε περαιτέρω αγωνία ή όχι;

Η φετινή χρονιά κατά γενική ομολογία αποτέλεσε μια πολύ δύσκολη χρονιά αν όχι για όλους, για τους περισσότερους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων. Μέσα σε όλη την πίεση και το άγχος που υπάρχει στην Γ λυκείου προστέθηκε ο φόβος και η αγωνία για την πανδημία και πιο συγκεκριμένα για  το γεγονός ότι πολλά παιδιά έχασαν τους αγαπημένους τους, νόσησαν οι ίδιοι, αλλά και είδαν τα κοντινά τους πρόσωπα να αρρωσταίνουν. Όμως, παρά τις δυσκολίες πρέπει να προσπαθούμε να προσαρμοζόμαστε σε όποια κατάσταση και αν αντιμετωπίζουμε, γιατί στο τέλος βγαίνουμε πιο δυνατοί. Οπωσδήποτε, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση ήταν μια από τις πολλές προκλήσεις που ζήσαμε φέτος. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο ακόμη και για εμάς που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε παράλληλα με την εξέλιξη της τεχνολογίας. Προσωπικά, προσπάθησα να αντιμετωπίσω την κατάσταση με αισιοδοξία και να παραμείνω προσηλωμένη στον στόχο μου παραβλέποντας το γεγονός ότι το μάθημα, είτε του φροντιστηρίου, είτε του σχολείου γινόταν στο σπίτι διαδικτυακά. Όπως λένε, κάθε εμπόδιο για καλό!

Πώς ήταν να έχεις δίπλα σου τους δικούς σου ανθρώπους, όλη αυτήν την περίοδο;

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για να πετύχεις τον στόχο σου είναι να έχεις δίπλα σου άτομα που σε αγαπούν και σε στηρίζουν σε κάθε σου βήμα. Άτομα που σου υπενθυμίζουν τους στόχους σου και σε ενθαρρύνουν να συνεχίσεις να προσπαθείς, είτε αυτά είναι η οικογένεια σου, είτε καθηγητές, είτε φίλοι σου. Σε αυτήν την δύσκολη χρονιά που διανύσαμε η φροντίδα και η υποστήριξη  που έλαβα από την οικογένεια και τους αγαπημένους μου ανθρώπους ήταν ένα πολύ μεγάλο έναυσμα για να συνεχίσω τον αγώνα μου. Μου υπενθύμιζαν καθημερινά πως το πιο σημαντικό είναι να προσπαθήσω να πραγματοποιήσω κάθε μου στόχο ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της προσπάθειας μου. Μεγάλο ρόλο στα αποτελέσματα μου διαδραμάτισαν οπωσδήποτε και οι καθηγητές του σχολείου μου οι οποίοι προσπάθησαν με κάθε τρόπο να περιορίσουν το κενό που δημιούργησε η τηλεκπαίδευση, διαμορφώνοντας ένα κλίμα οικειότητας και ασφάλειας και οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον καθηγητή μου Γιώργο Απιδόπουλο η συμβολή του οποίου ήταν τεράστια ώστε να καταφέρω το 20αρι στο μάθημα της κοινωνιολογίας. Το μεγαλύτερο ευχαριστώ, όμως το οφείλω στην καθηγήτρια του φροντιστηρίου μου, Κυριακή Θεοδοσιάδου η οποία σε όλη την διάρκεια της χρονιάς προσπάθησε με κάθε τρόπο να με βοηθήσει να προσαρμοστώ στην κατάσταση. Άκουγε υπομονετικά κάθε ανησυχία και προβληματισμό μου.  Ήταν κάθε στιγμή δίπλα μου να με εμψυχώνει και να με ενθαρρύνει να συνεχίσω να προσπαθώ για το όνειρο μου.   

Τι γίνεται από ‘δω και έπειτα, πως θα κινηθείς πάνω στη νέα σου πορεία;

Η αγωνία μέχρι την ανακοίνωση των βάσεων θα είναι μεγάλη. Ωστόσο, ανεξάρτητα από το αν καταφέρω να φοιτήσω στο τμήμα της ψυχολογίας ή της κοινωνικής εργασίας θα είμαι απόλυτα ευχαριστημένη με το αποτέλεσμα των κόπων μου, διότι και τα δύο επαγγέλματα αποτελούν ισάξιοι στόχοι μου. Φυσικά, μπορεί να έχω μεγαλύτερη προτίμηση στην ψυχολογία, όμως όποιο αποτέλεσμα και αν έρθει θα προσπαθήσω να ανταπεξέλθω επάξια.

Τι θα έλεγες στους επόμενους μαθητές που θα δώσουν εξετάσεις, με την εμπειρία που απέκτησες, αλλά και το «μυστικό» της επιτυχίας;

Η συμβουλή που θα έδινα στους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων είναι να παραμένουν προσηλωμένοι στους στόχους και τα όνειρά τους ανεξάρτητα από τις συνθήκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Φυσικά, οι ανάγκες του καθενός είναι διαφορετικές. Εμένα με βοήθησε πολύ το γεγονός ότι είχα ένα σταθερό καθημερινό  πρόγραμμα διαβάσματος. Προσπάθησα να προσαρμόσω την καθημερινότητα μου έτσι, ώστε να αποκομίσω όσο περισσότερα πλεονεκτήματα γίνεται από την τηλεκπαίδευση και παράλληλα να έχω επαρκή χρόνο και για ξεκούραση. Η σωστή διαχείρηση του χρόνου και ο προγραμματισμός είναι η <<συνταγή>> της επιτυχίας.