Παν. Πικραμμένος: Ευκαιρία να αλλάξουμε την τροχιά της χώρας | PellaNews

Παν. Πικραμμένος: Ευκαιρία να αλλάξουμε την τροχιά της χώρας

Κάθε φορά που συναντιέμαι με τον κ. Παναγιώτη Πικραμμένο νιώθω χαρά αλλά και ντροπή. Χαρά γιατί συναντώ έναν άνθρωπο με σημαντική κατάρτιση, χιούμορ και απίθανες ιστορίες από την πολυετή θητεία του σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ντροπή, γιατί μου έρχεται στο μυαλό η εικόνα στο βήμα της Βουλής να στέκεται με τα άσπρα του μαλλιά, βουρκωμένος από την προσβολή που είχε γίνει στο πρόσωπό του στην υπόθεση Novartis. Αυτός, ένας πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, πρώην πρωθυπουργός που προσφέρθηκε για να βοηθήσει τη χώρα στις δύσκολες εποχές των μνημονίων, να βρίσκεται απολογούμενος με κατασκευασμένες μυθιστορηματικές κατηγορίες που αμφισβητούσαν την ηθική του ακεραιότητα. Δεν θέλει να μιλάει πλέον για αυτή την απόπειρα σπίλωσής του – «η υπόθεση είναι αυτή τη στιγμή στα χέρια της Βουλής και της Δικαιοσύνης. Επομένως, δεν επιθυμώ να σχολιάσω ή να προσθέσω κάτι. Ας αφήσουμε τα θεσμικά όργανα να κάνουν τη δουλειά τους απερίσπαστα», λέει.

Μιλάει όμως με εμφανή ικανοποίηση για την κυβέρνηση στην οποία είναι αντιπρόεδρος. Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι ένας «συνηθισμένος πρωθυπουργός που κινείται με βάση μικροπολιτικές παραμέτρους», αντιδρά στην ερώτηση για το ενδεχόμενο εκλογών. «Η κυβέρνηση διαθέτει ισχυρή και συμπαγή πλειοψηφία και έχει ορίζοντα τετραετίας», ενώ «η χώρα έχει άλλες προτεραιότητες». Μετά την επιτυχή αντιμετώπιση της υγειονομικής καταιγίδας, «έχει μπροστά τη μάχη της οικονομίας. Τη στήριξη της κοινωνίας, την ενίσχυση της παραγωγής και των εργαζομένων. Και χρειάζεται πειθαρχία, δουλειά και χρόνο». Για τη βοήθεια των 32 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. επισημαίνει ότι είναι η μεγάλη ευκαιρία για να αλλάξουμε τροχιά. «Να παραδώσουμε μια καλύτερη χώρα στα παιδιά μας».

– Η κυβέρνηση αντιμετώπισε με παραδειγματικό τρόπο την πανδημία. Δέχεται, όμως, συνεχή κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θα μπορούσε να διαθέσει περισσότερα κονδύλια για την ανάσχεση της ύφεσης και δεν το πράττει θέλοντας να ευνοήσει τους «ισχυρούς». Τι απαντάτε στη συγκεκριμένη κριτική;
– Η κυβέρνηση, στο πεδίο της οικονομίας, κινείται γρήγορα και αποφασιστικά, μακριά από μεγαλοστομίες και ανεύθυνες πλειοδοσίες. Υλοποιεί ένα συνεκτικό και δυναμικό σχέδιο, στηρίζοντας την κοινωνία και την οικονομία, με έμφαση στο να κρατηθεί ζωντανή η παραγωγική διαδικασία, με αίσθημα δικαίου και πάντα στο πλαίσιο των διαθεσίμων εγχώριων και ευρωπαϊκών πόρων καθώς και στο να υποστηριχθούν οι εργαζόμενοι. Μέχρι στιγμής, οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην οικονομία για την ενίσχυση της ρευστότητας είναι ύψους τουλάχιστον 24 δισεκατομμυρίων ευρώ και περιλαμβάνουν διάφορα εργαλεία, όπως για παράδειγμα την πιο ευέλικτη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ. Πρόκειται λοιπόν για ένα δυναμικό σχέδιο, που ασφαλώς προσαρμόζεται ανάλογα με την εξέλιξη των δεδομένων. Κάθε υπεύθυνη και εποικοδομητική κριτική είναι καλοδεχούμενη. Εκείνο που περιττεύει αυτές τις ώρες είναι οι ανεύθυνες προσεγγίσεις…

– Η αναμενόμενη βαθιά ύφεση εκ των πραγμάτων βάζει σε δεύτερο πλάνο το προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ. και οδηγεί πολλούς στην εκτίμηση ότι ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει τελικά την ανανέωση της λαϊκής εντολής. Πώς απαντάτε στα εκλογικά σενάρια;
– Να ξεκινήσω με την ύφεση. Χθες δημοσιεύθηκαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν στο πρώτο τρίμηνο ύφεση 0,9%, τη στιγμή που στην Ευρωζώνη η ύφεση ήταν -3,2%, στη Γερμανία -2,3%, στη Γαλλία -5,4% και στην Ισπανία -4,1%. Αυτό είναι ένα ενθαρρυντικό μήνυμα σε μια πολύ γκρίζα πραγματικότητα. Ας ελπίσουμε να είναι καλή και η συνέχεια!

Τώρα, όσον αφορά τα εκλογικά σενάρια, κ. Παπαδόπουλε. Πριν από λίγες μόλις ημέρες ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μέσα από την παρουσίαση του πλαισίου στήριξης της εργασίας και της τουριστικής βιομηχανίας και στο τηλεοπτικό του μήνυμα αλλά και στις συνεντεύξεις του, φρόντισε με τη σειρά του, με απολύτως σαφή τρόπο, να ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύει να ζητήσει ανανέωση της λαϊκής εντολής. Η κυβέρνηση διαθέτει ισχυρή και συμπαγή πλειοψηφία και έχει ορίζοντα τετραετίας. Περάσαμε με επιτυχία την υγειονομική καταιγίδα, την πρώτη μάχη ενός ασύμμετρου πολέμου, αλλά τώρα έχουμε μπροστά μας τη μάχη της οικονομίας, της στήριξης της κοινωνίας, της ενίσχυσης της παραγωγής και των εργαζομένων. Και χρειάζεται πειθαρχία, δουλειά και χρόνος. Σε αυτά πρέπει να στοχεύουμε. 

Και κάτι ακόμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι ένας «συνηθισμένος» πρωθυπουργός, δεν είναι ένας πρωθυπουργός που χωράει στα γνωστά στερεότυπα. Αντιμετωπίζει το πρόβλημα που δημιουργείται τη δεδομένη «στιγμή», χωρίς τις επιφυλάξεις ή τις προσμετρήσεις των μικροπολιτικών παραμέτρων. Δείτε τον «Εβρο» ή τον «κορωνοϊό». Ετσι θα δώσουμε και τη μάχη της οικονομίας.

περισσότερα στο https://www.kathimerini.gr/

*πηγές κειμένου και φώτο: kathimerini, ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ