Iωάννα Ροτζιώκου: Οι συνάδελφοι μου στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και υπερέβαλαν εαυτούς | PellaNews

Iωάννα Ροτζιώκου: Οι συνάδελφοι μου στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και υπερέβαλαν εαυτούς

Σήμερα στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας υπηρετούν συνολικά 7.304 γυναίκες αστυνομικοί ενώ οι 1.257 από αυτές είναι αξιωματικοί.  

Ουσιαστικά οι γυναίκες στην αστυνομία χαίρουν ίσης μεταχείρισης με τους άνδρες, όσον αφορά στην κατάταξη, το χρόνο εργασίας, τις αποδοχές και τον εξοπλισμό καθώς από το 2003 έχει καταργηθεί η είσοδος τους με ποσόστωση θέσεων.

Παρόλα αυτά δεν συναντάμε συχνά γυναίκες-αστυνομικούς σε υπεύθυνες, καίριες θέσεις. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που μαστίζει την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της ωστόσο σήμερα αυτό φαίνεται να αλλάζει! Συγκεκριμένα, τη θέση του Εκπρόσωπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας ανέλαβε για πρώτη φορά γυναίκα, το 2007, η Αστυνομική Υποδιευθύντρια κ. Αντωνία Ανδρεάκου που αποστρατεύτηκε φτάνοντας στο βαθμό της Ταξιάρχου. Από τότε το «τιμόνι» του τύπου το ανέλαβε το 2016 η κ. Ιωάννα Ροτζιώκου, η οποία μέχρι σήμερα βρίσκεται στη θέση της Eκπροσώπου Tύπου της ΕΛ.ΑΣ

Συνέντευξη στην Κέλλυ Σαουάχ-Μαραγκουδάκη

Έχουμε να δούμε πολλά χρόνια γυναίκα στο γραφείο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Θεωρείτε σημαντικό ότι ύστερα από αρκετά έτη δίνεται ξανά η δυνατότητα σε γυναίκα να εκπροσωπεί την ελληνική αστυνομία στον τύπο και στα Μ.Μ.Ε;

Ο αστυνομικός οργανισμός είναι ένας οργανισμός που αποτελείται τόσο από άνδρες όσο και από γυναίκες αστυνομικούς, συνεπώς είναι σημαντικό να υπάρχει εκπροσώπηση τόσο του αντρικού όσο και του γυναικείου φύλου. Η θέση του Εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας είναι μία εξαιρετικά τιμητική θέση και επομένως η γυναικεία παρουσία σε αυτή τη θέση συμβολίζει, μεταξύ των άλλων, την ισότητα ανάμεσα στους άντρες και τις γυναίκες της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και στους άντρες και τις γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ειδικότερα, στην ελληνική πραγματικότητα η αρχή της ισότητας των δύο φύλων αναγνωρίστηκε με το Σύνταγμα του 1975, ενώ σε αστυνομικό επίπεδο ο θεσμός της γυναίκας αστυνομικού απαντά για πρώτη φορά στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν μεγάλες πόλεις του εξωτερικού (όπως, για παράδειγμα, το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη, το Τόκυο) χρησιμοποίησαν γυναίκες αστυνομικούς σε ευρεία κλίμακα. Μέχρι τότε, το αστυνομικό επάγγελμα ήταν απόλυτα συνυφασμένο με το ανδρικό φύλο και ειδικότερα, ήταν ταυτισμένο με το σκληρό έγκλημα, τη σωματική δύναμη και την ολοκληρωτική αφοσίωση στο επαγγελματικό καθήκον, καταστάσεις οι οποίες θεωρούνταν ασυμβίβαστες με τη γυναικεία φύση, τη μητρότητα, τη γονιμότητα και την ανατροφή των παιδιών. Ωστόσο, σύμφωνα με σχετικές έρευνες, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες αστυνομικοί είναι το ίδιο αποτελεσματικές με τους άνδρες συναδέλφους τους. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις αποδείχθηκε ότι η αποδοτικότητα στον αστυνομικό οργανισμό δε συνδέεται τόσο με τη φυσική δύναμη όσο, κυρίως, με τις επικοινωνιακές δεξιότητες.

-Το 1969 οι πρώτες γυναίκες αστυνομικοί-

Στην Ελλάδα οι πρώτες σαράντα πέντε γυναίκες αστυνομικοί προσλήφθηκαν το 1969 στο πρώην σώμα της Αστυνομίας Πόλεων, το 1971 εισήχθησαν οι πρώτες εικοσιπέντε γυναίκες στο πρώην σώμα της Ελληνικής Χωροφυλακής, ενώ από το 2003 καθιερώνονται ίδια κριτήρια εισαγωγής για τους άντρες και τις γυναίκες στο αστυνομικό σώμα και πλέον οι γυναίκες και οι άντρες αστυνομικοί έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Ποιο είναι το μυστικό για μια γυναίκα να μπορέσει να διεκδικήσει επί ίσοις όροις και να ανελιχθεί επαγγελματικά σε έναν ανδροκατούμενο χώρο όπως η ΕΛ.ΑΣ;

Πράγματι, ο χώρος της Ελληνικής Αστυνομίας είναι ανδροκρατούμενος καθώς επί του συνόλου του αστυνομικού προσωπικού οι γυναίκες αστυνομικοί αποτελούμε το 12-13%. Γενικά, η επαγγελματική πορεία και ανέλιξη μία γυναίκας μέσα σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο είναι πιθανό να είναι δύσκολη, γιατί έρχεται αντιμέτωπη με στερεότυπα και προκαταλήψεις. Όταν όμως αγαπάς πραγματικά αυτό που κάνεις, τότε μπορείς να τα καταφέρεις, να εξελιχθείς και να πετύχεις.

-Η αγάπη, η πίστη και η αφοσίωση αποτελούν τις λέξεις κλειδιά- 

Σε προσωπικό επίπεδο, η αγάπη, η πίστη και η αφοσίωση σε αυτό που έχω ταχθεί να υπηρετώ είναι οι λέξεις – κλειδιά που με καθοδηγούν και μου δίνουν την ώθηση να συνεχίσω. Γιατί αν δεν αγαπάς αυτό που κάνεις, τότε δε θα το κάνεις και σωστά. Άλλωστε, το αστυνομικό επάγγελμα είναι πρωτίστως δημόσιο λειτούργημα, μέσω του οποίου βοηθάμε τους συνανθρώπους μας και προσφέρουμε στο κοινωνικό σύνολο, που αυτό σημαίνει ότι κυρίως θα πρέπει να αγαπάμε αυτό που κάνουμε.

 

Περισσότερα στο https://www.securitynews.gr