ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Άμεση επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο
Δείτε και το πλήρες κείμενο της ερώτησης.
Tην άμεση επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού των υπαλλήλων και συνταξιούχων του δημοσίου τομέα, ζητούν 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση που απευθύνουν στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Στην ερώτηση που κατατέθηκε Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με επικεφαλής τους βουλευτές Ευάγγελο Αποστολάκη και Χάρη Μαμουλάκη, αναφέρεται ότι τα δώρα που διακόπηκαν το 2012, είναι ουσιαστικά συνδεδεμένα με τις αυξημένες οικονομικές ανάγκες που προκύπτουν κατά τις εορταστικές περιόδους, όπως τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, αλλά και κατά την καλοκαιρινή περίοδο και αφορούν όλους τους υπαλλήλους και συνταξιούχους του δημοσίου τομέα, ανεξαρτήτως του ύψους των αποδοχών τους, με στόχο την ενίσχυση της αγοραστικής τους δύναμης.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι οι υπάλληλοι και συνταξιούχοι του δημοσίου τομέα συμβάλλουν καθοριστικά στη στήριξη της συνολικής οικονομίας, καθώς ενισχύουν την κατανάλωση και την εγχώρια ζήτηση και ότι η καταβολή των δώρων έχει σημαντική επίδραση στην τόνωση της κατανάλωσης και της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας, υποστηρίζοντας έτσι τη λειτουργία της αγοράς για συγκεκριμένες χρονικές περιόδους.
«Διανύουμε τη μετα-μνημονιακή περίοδο και αποτελεί δικαίωμα των εργαζομένων και συνταξιούχων στον δημόσιο τομέα η επαναφορά των δώρων, όπως ισχύει στον ιδιωτικό τομέα», αναφέρουν επίσης οι βουλευτές που υπογράφουν την ερώτηση. Τονίζουνε παράλληλα, ότι παρότι η χώρα βγήκε από τη μέγγενη των μνημονίων το 2019, δεν έχουν επανέλθει τα δώρα των υπαλλήλων και συνταξιούχων του δημοσίου τομέα με ευθύνη των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας, παρότι υπάρχει το πρόσφορο δημοσιονομικό έδαφος.
Οι βουλευτές καλούν τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή:
- Τι μέτρα θα λάβει για την άμεση επαναφορά των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων, καθώς και καλοκαιρινής περιόδου, για τους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους του δημοσίου τομέα ανεξαιρέτως.
- Τι μέτρα θα λάβει για την καταβολή των δώρων των υπαλλήλων και συνταξιούχων του δημοσίου τομέα αναδρομικά, που τα στερούνται από το 2019 και εξής, καθώς η οικονομική κατάσταση και ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας το επιτρέπουν πλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης
Προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θέμα: Άμεση επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο
Πρόσφατα, υποβλήθηκε αίτημα από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στον Δημόσιο Τομέα. Να υπενθυμίσουμε ότι, σύμφωνα με τις προηγούμενες εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκαν μέτρα για την ανακούφιση διαφόρων κοινωνικών ομάδων και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Εντούτοις, παρατηρούμε την πεισματική άρνηση της κυβέρνησης να λάβει ουσιαστικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, παραβιάζοντας θεσμοθετημένα δικαιώματα των εργαζομένων και απόμαχων της εργασίας του δημοσίου τομέα.
Ο 13ος και 14ος μισθός έχουν σχεδόν έναν αιώνα ιστορίας στην Ελλάδα, και καταβάλλονταν σταθερά μέχρι και το 2012 είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Τα δώρα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των συνολικών αποδοχών των εργαζομένων και των συνταξιούχων του δημοσίου τομέα και δεν συνιστούν δωρεά ή φιλοδώρημα αλλά δικαίωμα που απορρέει από την εργασία τους. Αυτή η ιστορική ρύθμιση αντανακλά τη σημασία της οικονομικής στήριξης των εργαζομένων και συνταξιούχων σε δύσκολες περιόδους.
Η καταβολή των 13ου και 14ου μισθών στον δημόσιο τομέα ανεστάλη με τον Ν. 4093/2012 επί κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας λόγω της οικονομικής κρίσης που εκδηλώθηκε στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, με σοβαρές επιπτώσεις στο εισόδημα και τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων. Αντίθετα, στον ιδιωτικό τομέα, ο 13ος και 14ος μισθός εξακολουθούν να καταβάλλονται δικαίως, διατηρώντας έτσι τη σημασία τους ως θεμελιώδες στοιχείο της μισθολογικής πολιτικής.
Επί παραδείγματι, η Ισπανία και η Πορτογαλία, που βίωσαν επίσης ανάλογη οικονομική κρίση, εφάρμοσαν αναστολή καταβολής των δώρων, όμως μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα, πριν τα επαναφέρουν. Στη σημερινή συγκυρία, λοιπόν, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία πλέον για την παρακράτηση τμήματος των μισθών των εργαζομένων και των συντάξεων του Δημοσίου, ειδικά μετά την έξοδο της χώρας μας από τα Μνημόνια το 2019.
Άλλωστε, οι πρόσφατες εξαγγελίες για αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κατά 2,5%, δηλαδή το τριπλάσιο σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, ενισχύουν ακόμη περισσότερο τα επιχειρήματα για την επαναφορά των δώρων. Αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να συμβάλλει στην αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων του δημοσίου τομέα και στην αναγνώριση της συνεισφοράς τους στην ανάπτυξη της χώρας, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός καλπάζει και οι ανατιμήσεις στα προϊόντα πρώτης ανάγκης, στο κόστος στέγασης, καθώς και στο ρεύμα και στα καύσιμα έχουν αγγίξει πρωτοφανή υψηλά επίπεδα.
Να σημειώσουμε, προς επίρρωση των ανωτέρω, ότι εννέα δικαστές από τη Θεσσαλονίκη έχουν υποβάλει κοινή αγωγή κατά του Δημοσίου, υποστηρίζοντας ότι η περικοπή του 13ου και 14ου μισθού για τους δικαστικούς λειτουργούς και υπαλλήλους του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα παραβιάζει τα άρθρα 2, 5, 21 και 25 του Συντάγματος, καθώς και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Αυτή η νομική πρωτοβουλία τονίζει την ανάγκη για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των δικαστών και των δημόσιων υπαλλήλων, επισημαίνοντας τις θεσμικές υποχρεώσεις της πολιτείας.
Κατόπιν των ανωτέρω,
- Επειδή, τα δώρα είναι ουσιαστικά συνδεδεμένα με τις αυξημένες οικονομικές ανάγκες που προκύπτουν κατά τις εορταστικές περιόδους, όπως τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, αλλά και κατά την καλοκαιρινή περίοδο και αφορούν όλους τους υπαλλήλους και συνταξιούχους του δημοσίου τομέα, ανεξαρτήτως του ύψους των αποδοχών τους, με στόχο την ενίσχυση της αγοραστικής τους δύναμης,
- Επειδή, οι υπάλληλοι και συνταξιούχοι του δημοσίου τομέα συμβάλλουν καθοριστικά στη στήριξη της συνολικής οικονομίας, καθώς ενισχύουν την κατανάλωση και την εγχώρια ζήτηση,
- Επειδή, η καταβολή των δώρων έχει σημαντική επίδραση στην τόνωση της κατανάλωσης και της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας, υποστηρίζοντας έτσι τη λειτουργία της αγοράς για συγκεκριμένες χρονικές περιόδους,
- Επειδή, διανύουμε τη μετα-μνημονιακή περίοδο και αποτελεί δικαίωμα των εργαζομένων και συνταξιούχων στον δημόσιο τομέα η επαναφορά των δώρων, όπως ισχύει στον ιδιωτικό τομέα.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Τι μέτρα θα λάβει για την άμεση επαναφορά των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων, καθώς και καλοκαιρινής περιόδου για τους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους του δημοσίου τομέα ανεξαιρέτως;
- Τι μέτρα θα λάβει για την καταβολή των δώρων των υπαλλήλων και συνταξιούχων του δημοσίου τομέα αναδρομικά, που τα στερούνται από το 2019 και εξής, καθώς η οικονομική κατάσταση και ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας το επιτρέπουν πλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
- Αποστολάκης Ευάγγελος
- Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
- Αυλωνίτης Αλέξανδρος
- Βέττα Καλλιόπη
- Γαβρήλος Γεώργιος
- Δούρου Ειρήνη (Ρένα)
- Ζαμπάρας Μιλτιάδης (Μίλτος)
- Θρασκιά Ουρανία (Ράνια)
- Κόκκαλης Βασίλειος
- Μάλαμα Κυριακή
- Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
- Μπάρκας Κωνσταντίνος
- Νοτοπούλου Αικατερίνη
- Παναγιωτόπουλος Ανδρέας
- Παπαηλιού Γεώργιος
- Παππάς Πέτρος
- Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
- Σαρακιώτης Ιωάννης
- Τσαπανίδου Παρθένα (Πόπη)
- Φάμελλος Σωκράτης
- Χρηστίδου Ραλλία
- Ψυχογιός Γεώργιος
πηγή: efsyn.gr
κεντρική φώτο: (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Γιαννιτσά: Παρουσίαση του βιβλίου "Νώε" και συζήτηση για τα στρατόπεδα
22 Ιανουαρίου 2025 -
Εξαφάνιση 13χρονης από τα Γιαννιτσά!
22 Ιανουαρίου 2025 -
Africafoot: «Ο ΠΑΟΚ έκανε πρόταση στον Κρεπίν Ντιατά»
22 Ιανουαρίου 2025 -
"Η μικρή μας πόλη" από τα Κουφάλια στα Γιαννιτσά
22 Ιανουαρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ