Σύσκεψη εργασίας Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας και Δημάρχου Έδεσσας με την Προϊσταμένη Εφορίας Αρχαιοτήτων Πέλλας.
Προώθηση έργων ανάδειξης αρχαιοτήτων και τοπικής ιστορίας και δράσεων προβολής της Πέλλας, γενέτειρας του Μ. Αλεξάνδρου.
Στον απόηχο της συνάντησης που είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής με την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, πρoκάλεσε νέα συνάντηση, με περιεχόμενο την αξιοποίηση του αρχαιολογικού και ιστορικού πλούτου της Πέλλας. Συγκεκριμένα, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής, είχε συνάντηση εργασίας στο Διοικητήριο Πέλλας, με τον Δήμαρχο Έδεσσας κ. Γιάννη Τσεπκεντζή, με την Προϊσταμένη Εφορίας Αρχαιοτήτων κ. Ελισάβετ Τσιγαρίδα.
Στην Ατζέντα της συνάντησης, εμπεριέχονταν θέματα έργων και δράσεων αξιοποίησης της σημαντικής αρχαιολογικής και ιστορικής κληρονομιάς της Πέλλας, ενώ στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης και ο κ. Ιάκωβος Τσελίδης, Πολιτικός Μηχανικός της ΠΕ Πέλλας, κ. Γκουγιάνος Ηλίας, Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Έδεσσας και η Δρ Βίκυ Σχοινά, υπεύθυνη του Γραφείου Τουρισμού της ΠΕ Πέλλας.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έγινε επισκόπηση της πορείας υλοποίησης σημαντικών έργων που υλοποιούνται και προγραμματίζονται, όπως η αναστήλωση του «Γενί Τζαμί», του αρχαίου τοίχους στο Βαρόσι, η ανάπλαση και ανασκαφή του αρχαιολογικού χώρου του Λόγγου Έδεσσας, με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού καθώς, επίσης, και τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και διευκόλυνσης της προσβασιμότητας στο Μουσείο της Πέλλας.
Για την προώθηση του Θρησκευτικού τουρισμού, συζητήθηκε η αναστήλωση των εκκλησιών «Άγιος Δημήτριος» στο Αετοχώρι και «Άγιος Γεώργιος» στο Λουτροχώρι, για τις οποίες υπάρχουν εγκεκριμένες μελέτες, ενώ προγραμματίζεται η εκπόνηση και μίας ειδικής μελέτης για τον «Άγιο Γεώργιο» στο Κάτω Γραμματικό.
Μία σημαντική δράση την οποία προωθεί ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής, μέσα από συνεργασίες και επαφές με διάφορους φορείς, είναι η δημιουργία θεματικών διαδρομών για τον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο και η ανάδειξη σημείων και κτηρίων που διαδραμάτισαν ένα σημαντικό ρόλο εκείνη την περίοδο (διοικητικά κέντρα, κτίρια νοσοκομείων, πεδία και μνημεία μαχών, κλπ.), καθώς και η δημιουργία Εκθετηρίου Κειμηλίων του Παγκοσμίου Πολέμου, στο πρώην Δημοτικό Σχολείο Μαυροβουνίου το οποίο παραχωρήθηκε στην ΠΕ Πέλλας από το Δήμο Σκύδρας.
Ακόμη, συζητήθηκε η πρόταση που κατέθεσε ο κ. Τζαμτζής στην κ. Μενδώνη και έγινε ενθουσιωδώς δεκτή, για τη διοργάνωση ενός συμποσίου, για την ιστορική φυσιογνωμία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από πόλεις και κράτη που πέρασε ο Μεγάλος Στρατηλάτης, κατά τη διάρκεια της μεγαλειώδους εκστρατείας του, με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού.
Σε σύντομη δήλωσή του, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Τζαμτζής αναφέρει: «Για να υπάρξει τουριστική ανάπτυξη, χρειάζεται να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν περισσότερα έργα ανάδειξης του τοπικού πολιτισμού, παράλληλα με τις οδικές και άλλες υποδομές που προγραμματίζουμε. Η Πέλλα, γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μπορεί να αποτελέσει έναν διεθνή τουριστικό προορισμό. Για να το καταφέρουμε αυτό, χρειάζεται μία νέα στρατηγική την οποία υλοποιούμε με τα έργα που υλοποιούνται, αλλά και μέσω επαφών και δράσεων προβολής και επικοινωνίας».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Η ΠΕ Πέλλας έκοψε τη βασιλόπιτα της για το 2025
22 Ιανουαρίου 2025 -
Σταμενίτης: Συγχαρητήρια στον νέο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
22 Ιανουαρίου 2025 -
Θερμή συνάντηση του Νίκου Παρούτογλου με την Αθηνά Αηδονά
22 Ιανουαρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ