Σύσκεψη για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στις ΗΠΑ, εν μέσω διεθνούς αναταραχής
Απώλειες αλλά και "διαβεβαιώσεις".
Σε αναβρασμό βρίσκονται οι διεθνείς αγορές, με κύριο χαρακτηριστικό τη μεγάλη πτώση των τραπεζικών μετοχών και κυρίως τη βουτιά της γερμανικής Deutsche Bank, που κατέγραψε απώλειες περίπου 9% στο γερμανικό χρηματιστήριο. Η πτώση αυτή ήρθε ως επακόλουθο του βιαστικού γάμου της Credit Suisse με την UBS την Κυριακή και την έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για την εξαγορά και τις πιθανές συναλλαγές με Ρώσους ολιγάρχες.
Σε κάθε περίπτωση, ο φόβος ενός ντόμινο έρχεται ξανά –και δυνατά– στο προσκήνιο, καθώς οι διεθνείς ρυθμιστικές αρχές και οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν ακόμη περιορίσει το χειρότερο σοκ στον κλάδο από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.
Στο παραπάνω πλαίσιο, έγινε γνωστό ότι η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν θα προεδρεύσει κλειστής συνεδρίασης του Συμβουλίου Εποπτείας της Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το Υπουργείο Οικονομικών δεν παρείχε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το θέμα της συνεδρίασης της FSOC, η οποία έρχεται δύο εβδομάδες αφότου οι ρυθμιστικές αρχές έκλεισαν τη Silicon Valley Bank (SIVB.O), η κατάρρευση της οποίας πυροδότησε τη διεθνή αναταραχή.
Η Γέλεν επιχείρησε να κατευνάσει τους φόβους και τις ανησυχίες την Πέμπτη, λέγοντας στους Αμερικανούς βουλευτές ότι είναι έτοιμη να επαναλάβει τις ενέργειες που έγιναν στην περίπτωση των Silicon Valley και Signature Bank, για τη διασφάλιση των ανασφάλιστων τραπεζικών καταθέσεων, σε περίπτωση που οι «αστοχίες» απειλούσαν περισσότερες καταθέσεις.
► Το σώμα των χρηματοοικονομικών ρυθμιστικών αρχών, με επικεφαλής το Υπουργείο Οικονομικών και συμπεριλαμβανομένων των επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Federal Reserve, της Federal Deposit Insurance Corp (FDIC), της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και άλλων ρυθμιστικών φορέων, συνεδριάζει τακτικά για να συζητήσει την κατάσταση των κινδύνων χρηματοπιστωτικής σταθερότητας των ΗΠΑ. Αυτή τη φορά όμως, στη σύνθεσή της θα περιλαμβάνει μια πολύ ευρύτερη ομάδα ρυθμιστικών αρχών, συμπεριλαμβανομένων των επικεφαλής του Γραφείου Ελέγχου του Νομίσματος, που ρυθμίζει τις τράπεζες και τις ομοσπονδιακές ενώσεις αποταμιευτών, καθώς και της SEC, της Εθνικής Διοίκησης Πιστωτικών Ενώσεων και άλλων φορέων.
Απώλειες αλλά και... διαβεβαιώσεις
Η βουτιά των μετοχών της Deutsche Bank παρέσυρε μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες (Commerzbank, Société Générale, Raiffaisen, κ.α.) σε χαμηλές πτήσεις. Την ίδια ώρα τα ασφάλιστρα έναντι κινδύνου πτώχευσης (CDS) της DB αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που δημιουργήθηκαν το 2019.
Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να προβεί σε κατευναστικές δηλώσεις εκφράζοντας εμπιστοσύνη στη σταθερότητα του μεγαλύτερου δανειστή της χώρας. «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» δήλωσε ο Σολτς απαντώντας σε δημοσιογράφο που ρώτησε αν η Deutsche Bank θα μπορούσε να είναι η επόμενη Credit Suisse. «Η Deutsche Bank έχει εκσυγχρονιστεί και αναδιοργανωθεί πλήρως και είναι μια πολύ κερδοφόρα τράπεζα», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος, μιλώντας μετά τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.
Η γερμανική τράπεζα έχει αποθεματικά κεφαλαίου που υπερβαίνουν κατά πολύ τις ρυθμιστικές απαιτήσεις και σημείωσε 10 συνεχόμενα τρίμηνα κερδών. Πέρυσι, είχε κέρδη 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ (6,1 δισεκατομμύρια δολάρια) μετά τους φόρους. Όπως και η Credit Suisse, η Deutsche Bank είναι μία από τις 30 τράπεζες που θεωρούνται παγκοσμίως συστημικές, επομένως απαιτείται να διατηρεί υψηλότερα επίπεδα κεφαλαιακών αποθεμάτων.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν ότι οι τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ανθεκτικές όμως ο φόβος των αγορών παραμένει.
Οι προσπάθειες ενίσχυσης της τραπεζικής ρύθμισης τα τελευταία χρόνια «μας φέρνουν όλους σε θέση να πούμε ότι η ευρωπαϊκή τραπεζική εποπτεία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι ισχυρά και σταθερά και ότι έχουμε ανθεκτική κεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών», ανέφερε ο Σολτς σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει.
Οι κανόνες της Ευρώπης είναι «αυστηρότεροι και σαφέστεροι από ό,τι σε πολλές άλλες χώρες στον κόσμο», πρόσθεσε ο Γερμανός ηγέτης.
Ο τραπεζικός τομέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ανθεκτικός διότι έχει ισχυρή κεφαλαιοποίηση και ρευστότητα, δήλωσαν οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κοινή τους ανακοίνωση μετά την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.
→ Ξεπούλημα 6% κατέγραψαν οι τράπεζες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, παρασύροντας σε πτώση 3% τον Γενικό Δείκτη στις 1.021 μονάδες.
πηγή: efsyn.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Η εταιρεία ALTERRA AE αναζητά προσωπικό
22 Νοεμβρίου 2024 -
Nέα ενίσχυση για τον Άρη στο μπάσκετ
22 Νοεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ