close search results icon

Τ.Ε. Πέλλας ΚΚΕ: 78 χρόνια συμπλήρωσης από την εκτέλεση της Ειρήνης Γκίνη

Η ανακοίνωση από πλευράς των "κόκκινων" στον Νομό. 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Τ.Ε. ΠΕΛΛΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ 78 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΓΚΙΝΗ

Στις 23 Ιούλη του 1946 το Στρατοδικείο Γιαννιτσών καταδικάζει σε θάνατο τη πρώτη γυναίκα αγωνίστρια, την 27 ετών, κομμουνίστρια δασκάλα, Ειρήνη (Μίρκα) Γκίνη, από τα Ξανθώγεια Έδεσσας. Μαζί της καταδικάστηκαν σε θάνατο, άλλοι 6 κομμουνιστές, οι Περτσεμλής ή Παπαδημητρίου Πέτρος του Ευαγγέλου, ετών 35, Πρώγιος Γεώργιος, ετών 29, Μιχαήλ Θωμάς, ετών 55, Στογιάννης Χρήστος, ετών 46, Λύμπας Δημήτριος, ετών 40,Μουτσάκης Γεώργιος, ετών 37. Στη συνέχεια, τρεις μέρες μετά, τα ξημερώματα της 26ης του Ιούλη στήνουν μπροστά από το εκτελεστικό απόσπασμα τους 7 κομμουνιστές αγωνιστές. Κανένας από τους επτά δεν δέχτηκε να του δέσουν τα μάτια. Όλοι βάδισαν στον τόπο της εκτέλεσης τραγουδώντας τραγούδια του αγώνα. Οι τελευταίες τους λέξεις ήταν: ‘’Ζήτω η Δημοκρατία! Ζήτω το ΚΚΕ! Κάτω ο φασισμός’’.

Το Στρατοδικείο των Γιαννιτσών προχώρησε στη πρώτη επίσημη εκτέλεση ύστερα από την ψήφιση των «έκτακτων μέτρων». Η Ειρήνη (Μίρκα) Γκίνη, ήταν η πρώτη γυναίκα που εκτελέστηκε από τον ελληνικό στρατό.

Σήμερα τιμάμε όλους τους αγωνιστές και όλες τις αγωνίστριες που κράτησαν ψηλά τη σημαία του Κόμματος σε δύσκολες συνθήκες. Τους αλύγιστους της ταξικής πάλης, τους τιμημένους νεκρούς ήρωες του αγώνα.

Συνεχίζουμε κάτω από την ίδια σημαία, με μεγαλύτερο ακόμα πείσμα, ακλόνητη πίστη και αισιοδοξία!

“Εγώ πεθαίνω σαν τίμιος άνθρωπος για κάτι που ολοκληρωτικά πιστεύω. Για την καλυτέρευση όχι προσωπικά της δικής μου ζωής, αλλά για τη ζωή όλων των ανθρώπων”

Ειρήνη ( Μίρκα ) Γκίνη

screenshot-3-ULrNb.png



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ