Τα 12 μέτρα μειώνουν φόρους και αυξάνουν τα κρατικά έσοδα
Μείωση εισφορών και φορο-μπόνους.
Πακέτο με απαλλαγές και «κούρεμα» φόρου για εργαζόμενους, επαγγελματίες, ιδιοκτήτες και εκμισθωτές ακινήτων και οικογένειες με παιδιά, καθώς και ανατροπές στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, με αύξηση της έκπτωσης για εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος για συνεπείς φορολογούμενους, φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.
Θεσπίζεται αφορολόγητο μέχρι 300 ευρώ το μήνα η 3.600 ευρώ το χρόνο για τα φιλοδωρήματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις Εστίασης, παροχής υπηρεσιών ατομικής φροντίδας κ.λπ.).
Το μέτρο θα εφαρμοστεί από την 1η Νοεμβρίου του 2024, πράγμα που σημαίνει ότι τα φιλοδωρήματα που έχουν εισπραχθεί από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Οκτωβρίου του 2024 θα φορολογηθούν με βάση την κλίμακα για τα εισοδήματα φυσικών προσώπων.
Παράλληλα, για το σύνολο του ποσού από φιλοδωρήματα, εργαζόμενοι και εργοδότες απαλλάσσονται από ασφαλιστικές εισφορές. εκτός αν προβλέπεται κάτι διαφορετικό από ατομικές ή συλλογικές συμβάσεις).
Με το σημερινό καθεστώς τα φιλοδωρήματα δηλώνονται στην αναλυτική περιοδική δήλωση και φορολογούνται όπως και ο μισθός, ενώ επιβάλλονται και κρατήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία.
Επίσης εισάγεται διάταξη-αντικίνητρο για εργοδότες που θα σκεφτούν να μειώσουν τεχνητά τους μισθούς δηλώνοντας μέρος αυτών ως φιλοδωρήματα: σε περίπτωση μείωσης των τακτικών αποδοχών, με ταυτόχρονη ισόποση αύξηση των αποδοχών από φιλοδωρήματα, ο εργοδότης θα κληθεί να πληρώσει εισφορά 22% επί της μείωσης των τακτικών αποδοχών.
Για παράδειγμα, εάν ένας εργαζόμενος παίρνει 850 ευρώ και ο εργοδότης τού πει ότι θα του δίνει 650 ευρώ και τα υπόλοιπα 200 ευρώ θα τα παίρνει από tips, για το ποσό των 200 ευρώ ο εργοδότης θα καλείται να πληρώσει εισφορά 22%.
Μέχρι 15 Ιουλίου
Από το 2025 θα υπάρχει σταθερό χρονοδιάγραμμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για φυσικά και νομικά πρόσωπα, από τις 15 Μαρτίου έως 15 Ιουλίου, μέτρο που βάζει οριστικό τέλος στην παράδοση των παρατάσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, κάθε έτος από τις 16 Ιανουαρίου έως την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου κάθε έτους, όλοι οι φορείς του Δημοσίου που έχουν υποχρέωση ανάρτησης στοιχείων για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων, αφού εγγραφούν σε ειδικό μητρώο, θα πρέπει να ανεβάζουν τα στοιχεία έγκαιρα και χωρίς λάθη.
Σε περίπτωση μη έγκαιρης, ανακριβούς διαβίβασης των παραπάνω δεδομένων στην ΑΑΔΕ ή μη εγγραφής στο Μητρώο, προβλέπεται πρόστιμο 2.500 ευρώ στα ευθυνόμενα πρόσωπα.
Ως τέτοια θεωρούνται οι επικεφαλής των Νομικών Προσώπων του Δημοσίου (π.χ. ΕΦΚΑ, ΕΟΠΥΥ κ.λπ.), για το Δημόσιο οι υπηρεσιακοί γραμματείς, για τους δήμους οι γενικοί γραμματείς και οριζόντια οι προϊστάμενοι για την εκκαθάριση της μισθοδοσίας. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης διαβίβασης, το πρόστιμο προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα πρέπει να έχει ανοίξει έως τις 15 Μαρτίου, και σε περίπτωση καθυστερημένης θα επιβάλλεται πρόστιμο στο διοικητή της ΑΑΔΕ.
Έκπτωση για συνεπείς
Καθιερώνεται κλιμακωτή έκπτωση 2%-4% για εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος, ανάλογα με το χρόνο υποβολής της φορολογικής δήλωσης.
Ειδικότερα, όσοι θα υποβάλουν δήλωση από τις 14 Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου και αποπληρώσουν εφάπαξ το φόρο μέχρι τις 31 Ιουλίου, θα έχουν έκπτωση 4%.
Για την υποβολή από 1ης Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου η έκπτωση περιορίζεται στο 3% και για φορολογούμενους που θα υποβάλουν δήλωση στο διάστημα 16 Ιουνίου-15 Ιουλίου η έκπτωση διαμορφώνεται στο 2%.
Επισημαίνεται ότι με το ισχύον νομοθετικό καθεστώς παρέχεται οριζόντια έκπτωση 3% για εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος ανεξάρτητα από το χρόνο υποβολής της δήλωσης.
Μείωση εισφορών και φορο-μπόνους
Από την 1η Ιανουαρίου οι ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται κατά μία ποσοστιαία μονάδα, που επιμερίζεται σε 0,5% από τις εισφορές εργαζομένων και 0,5% από τις εργοδοτικές εισφορές κλάδου Υγείας.
Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλιστικές εισφορές για τους μισθωτούς θα πέσουν στο 35,18% έναντι 36,18% που θα είναι και την 31η Δεκεμβρίου 2024, ενώ η σωρευτική μείωση από το 2019 ανέρχεται σε 5,4 ποσοστιαίες μονάδες.
Ειδικότερα, οι εργατικές εισφορές μειώνονται στο 13,37% από 13,81% που είναι σήμερα, και οι εργοδοτικές στο 21,81% από 22,31%. Έτσι, για παράδειγμα, για εργαζόμενο με μικτό μισθό 1.000 ευρώ το μήνα, οι καθαρές αποδοχές του, αφαιρουμένων των εισφορών, ανέρχονται σε 861 ευρώ. Από 1ης Ιανουαρίου 2025 θα ανέλθουν σε 866 ευρώ, δηλαδή θα αυξηθούν κατά 4 ευρώ το μήνα ή 56 ευρώ ετησίως. Όσον αφορά τις εργοδοτικές εισφορές, από τα 223 ευρώ το μήνα, θα πέσουν στα 218 ευρώ, δηλαδή ο εργοδότης θα κερδίζει 5 ευρώ το μήνα ή 70 ευρώ ετησίως. Επίσης, αυξάνονται τα ποσοστά έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων στο 250% για δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, στο 300% για έργα συνεργασίας με startups ή ερευνητικά κέντρα και για μικρομεσαίες επιχειρήσεις έντασης γνώσης, και στο 315% για μικρομεσαίες επιχειρήσεις έντασης γνώσης.
Παρεμβάσεις για επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων
Η λίστα με τις παρεμβάσεις στη φορολογία περιλαμβάνει:
Κατάργηση το 2025 του Τέλους Επιτηδεύματος. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν θα πληρώνουν Τέλος Επιτηδεύματος, πράγμα που σημαίνει ότι το εκκαθαριστικό της Εφορίας για το επόμενο έτος θα είναι ελαφρύτερο κατά 325 ευρώ. Παράλληλα, το Τέλος «σβήνει» δύο χρόνια νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό για τους εργαζόμενους που αμείβονται με «μπλοκάκι» και οι οποίοι το 2025 θα έχουν όφελος 400-500 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή άσκησης της εργασίας τους. Η κατάργηση αφορά και τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι» που απασχολούνται σε έως 3 εργοδότες ή που το 75% του εισοδήματός τους προέρχεται από έναν εργοδότη. Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχεδιασμό, το Τέλος Επιτηδεύματος θα καταργηθεί το 2027 και για τις επιχειρήσεις.
Κούρεμα των τεκμηρίων φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών με:
* Μείωση κατά 50% του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος για επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με έως 1.500 κατοίκους Σήμερα η έκπτωση 50% ισχύει για όσους έχουν έδρα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους. Για παράδειγμα, καφενείο που λειτουργεί εδώ και 18 χρόνια σε χωριό 1.200 κατοίκων φορολογήθηκε φέτος με τεκμαρτό εισόδημα 14.196 ευρώ και πλήρωσε φόρο 1.823 ευρώ μαζί με το Τέλος Επιτηδεύματος. Το 2025 το τεκμαρτό εισόδημα θα φτάσει, λόγω αύξησης στον κατώτατο μισθό, τα 15.106 ευρώ, αλλά θα φορολογηθεί για 7.553 ευρώ και θα πληρώσει φόρο 680 ευρώ και καθόλου Τέλος Επιτηδεύματος, άρα θα έχει όφελος 1.143 ευρώ.
* Μεταφορά στο Τέλος, μετά την προσμέτρηση των λοιπών κριτηρίων, του κριτηρίου για το μέγιστο μισθό εργαζομένου, που προσαυξάνει την ελάχιστη αμοιβή. Σήμερα ο μισθός του υψηλότερα αμειβόμενου υπαλλήλου λαμβάνεται συγκριτικά στην αρχή ως το μεγαλύτερο ποσό σε σχέση με τον κατώτατο μισθό, πλέον των τριετιών του υπόχρεου πριν από την προσμέτρηση των λοιπών κριτηρίων (προσαύξηση λόγω μισθοδοσίας και τζίρου).
* Αύξηση του μέσου τζίρου του ΚΑΔ, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η προσαύξηση του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος για τους επαγγελματίες που ο τζίρος τους ξεπερνά το μέσο όρο του αντίστοιχου ΚΑΔ. Με το ισχύον σύστημα προσδιορισμού της ελάχιστης τεκμαρτής αμοιβής, σε περίπτωση που ο τζίρος του ελεύθερου επαγγελματία υπερβαίνει το μέσο ετήσιο τζίρο του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) του κλάδου στον οποίο αυτός ανήκει, επιβάλλεται προσαύξηση της ελάχιστης τεκμαρτής αμοιβής του κατά 5% επί της διαφοράς.
Tριετή απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος για όσους ιδιοκτήτες ανοίξουν κλειστά ακίνητα ή μετατρέψουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε μακροχρόνιες. Βασική προϋπόθεση είναι το ακίνητο να είναι κενό όπως προκύπτει από το Ε2 ή να βρίσκεται σε βραχυχρόνια μίσθωση για τουλάχιστον 3 έτη, το εμβαδόν του να μην ξεπερνά τα 120 τ.μ. και να ανήκει σε φυσικά πρόσωπα και όχι σε επιχειρήσεις.
Διπλασιασμό στο 20% από 10% της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ σε ιδιοκτήτες με κατοικίες συνολικής αξίας έως 500.000 ευρώ που έχουν ασφαλίσει το σπίτι ή τα σπίτια τους από φυσικές καταστροφές (σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρα) για ολόκληρο το 2024. Σημειώνεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αξία της ασφαλισμένης κατοικίας να μην είναι χαμηλότερη των 900 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και η ασφάλιση θα πρέπει να καλύπτει το 100% της αξίας της κατοικίας, που για τον υπολογισμό της θα λαμβάνονται υπόψη οι φορολογήσιμες επιφάνειες της κατοικίας όπως προσδιορίζονται στο Περιουσιολόγιο και στο έντυπο Ε9. Για όσους έχουν στην κατοχή τους ασφαλισμένες κατοικίες φορολογητέας αξίας άνω των 500.000 ευρώ η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ παραμένει στο 10%, αλλά εάν δεν τις ασφαλίσουν έναντι φυσικών καταστροφών μέχρι την 1η Ιουνίου 2025, δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος για ζημιές από θεομηνίες.
Παράταση της αναστολής του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων έως τα τέλη του 2025. Το μέτρο θα ισχύσει για όλα τα αδιάθετα ακίνητα του κατασκευαστή, από όλες τις άδειες οικοδομής που έχουν εκδοθεί και αφορούν είτε ιδιόκτητα ακίνητά του είτε ακίνητα τα οποία ανεγείρει ο ίδιος με το σύστημα της αντιπαροχής, μέχρι την αίτηση αναστολής. Έτσι, για κατοικία αξίας 200.000 ευρώ το κόστος αγοράς με ΦΠΑ 24% και φόρο μεταβίβασης διαμορφώνεται στα 248.000 ευρώ. Με την αναστολή του ΦΠΑ η τιμή του ίδιου ακινήτου πέφτει στα 206.000 ευρώ, αφού επιβάλλεται μόνο φόρος μεταβίβασης 3%, οπότε ο αγοραστής θα πληρώσει 42.000 ευρώ λιγότερα ή 17%.
Ελαφρύνσεις για γονείς και γιατρούς
Στους τυχερούς των νέων ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είναι και οι γονείς, καθώς και οι γιατροί.
Ειδικότερα:
– Απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος των χρηματικών παροχών από εργοδότες σε νέο γονέα για χρονικό διάστημα έως δώδεκα μήνες από την απόκτηση τέκνου και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, προσαυξανόμενο κατά επιπλέον 5.000 για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Προϋπόθεση είναι να μην υπάρχει μείωση αποδοχών του νέου γονέα κατά τους μήνες που έλαβε την παροχή, καθώς και για τους αμέσως προηγούμενους και τους επόμενους έξι μήνες σε σχέση με τις αποδοχές του τελευταίου μηνός πριν από την παροχή. Επίσης, παρέχεται φοροαπαλλαγή στα voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς που παρέχουν οι επιχειρήσεις σε εργαζομένους τους.
– Απαλλαγή από φόρο ασφαλίστρου 15% συμβολαίων Υγείας για παιδιά. Σε περίπτωση οικογενειακού ή ομαδικού συμβολαίου ο φόρος μειώνεται αναλογικά με τον αριθμό των ανήλικων μελών που καλύπτει.
– Αυτοτελή φορολόγηση με συντελεστή 22% των εφημεριών του ΕΣΥ που με βάση τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών θα επιφέρει μηναίο καθαρό όφελος για τους γιατρούς 150 ευρώ κατά μέσον όρο και σε πολλές περιπτώσεις πάνω από 200 ευρώ.
πηγή: indicator.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Εξαφάνιση 13χρονης από τα Γιαννιτσά!
22 Ιανουαρίου 2025 -
Africafoot: «Ο ΠΑΟΚ έκανε πρόταση στον Κρεπίν Ντιατά»
22 Ιανουαρίου 2025 -
"Η μικρή μας πόλη" από τα Κουφάλια στα Γιαννιτσά
22 Ιανουαρίου 2025 -
Δεύτερο "Όχι" στον κ. Γιάγκο από το Μάνδαλο
22 Ιανουαρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ