Τα μηνύματα Στουρνάρα σε οικονομικό επιτελείο και επιχειρήσεις
Εγκράτεια στα δημοσιονομικά – Αισθητός περιορισμός σε παροχές και φοροαπαλλαγές.
Η έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα εμπεριείχε ενδιαφέρουσες πτυχές και μηνύματα προς όλους τους… συμμετέχοντες στο οικονομικό «γίγνεσθαι» της χώρας. Οικονομικό επιτελείο, επιχειρηματίες, τραπεζικό σύστημα και συνολικά όλοι οι φορείς που αποτελούν τον κορμό της εγχώριας οικονομίας, βρέθηκαν στο μικροσκόπιο του διοικητή της ΤτΕ.
Επιχειρώντας να αποκρυσταλλώσει κάποιος την έκθεση της κεντρικής τράπεζας, πέραν των προβλέψεων για την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό, την απασχόληση, πρέπει να σταθεί στις δημοσιονομικές συστάσεις και προτάσεις προς το οικονομικό επιτελείο, τις επισημάνσεις με βαρύνουσα σημασία για τον πληθωρισμό «απληστίας» των επιχειρήσεων και τις απόψεις που διατυπώνει για την πορεία των τραπεζών το 2024.
Εγκράτεια στα δημοσιονομικά – Αισθητός περιορισμός σε παροχές και φοροαπαλλαγές
Σ’ ό,τι αφορά στα δημοσιονομικά, ο Γιάννης Στουρνάρας τάσσεται υπέρ των συνετών επιλογών, με συγκράτηση των δαπανών προς χάρη της εξυπηρέτησης της μείωσης του χρέους και της επίτευξης κεντρικών στόχων (πρωτογενή πλεονάσματα). Επί της ουσίας ο διοικητής της ΤτΕ στέλνει μήνυμα στο οικονομικό επιτελείο για φρένο στις έκτακτες παροχές και λοιπά «έξτρα επιδόματα» που κατά καιρούς δίνονται κυρίως σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Ο κ.Στουρνάρας επικαλείται, μάλιστα, την καθιέρωση του νέου δημοσιονομικού κανόνα που επιβάλλει τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών δημιουργεί ένα νέο σκηνικό για τη χάραξη της δημοσιονομικής πολιτικής, το οποίο δεν θα αφήνει πλέον περιθώρια για έκτακτες παροχές.
Ιδιαίτερη σημασία έχει η πρόταση Στουρνάρα για επανεξέταση των φοροαπαλλαγών που μεσοπρόθεσμα να οδηγήσει στον περιορισμό τους. Μια τέτοια προσέγγιση, συνδυαστικά με την αύξηση των ελέγχων ως προς τη χρήση των φοροαπαλλαγών, θα ενίσχυε τη φορολογική δικαιοσύνη, ενώ παράλληλα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των φορολογικών εσόδων.
Ο πληθωρισμός απληστίας
Σημείο αναφοράς στην έκθεση ΤτΕ αποτελεί η… προτροπή για πιο ταχεία υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, όπως φυσικά και η αναφορά στην αύξηση του περιθωρίου κέρδους που είχαν οι επιχειρήσεις (κυρίως βιομηχανίες, τουρισμός, υπηρεσίες), τη διετία 2021-2022, εν μέσω έκρηξης του πληθωρισμού. Ο Γιάννης Στουρνάρας είχε μιλήσει στο πρόσφατο παρελθόν ξανά για τον πληθωρισμό «απληστίας» και τον ρόλο που διαδραματίζουν οι επιχειρήσεις στην ακρίβεια και ανατροφοδότηση των ανατιμήσεων.
Οι τράπεζες
Σ’ ό,τι αφορά στις τράπεζες, ο διοικητής της ΤτΕ επισημαίνει ότι η αξιοσημείωτη βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού τα τελευταία έτη δεν θα πρέπει να οδηγεί σε εφησυχασμό. Ο δείκτης ΜΕΔ, παρά τη σημαντική αποκλιμάκωσή του, παραμένει σημαντικά υψηλότερος από το μέσο όρο των τραπεζών της ευρωζώνης.
Πρόκληση για τον κλάδο παραμένει η περαιτέρω βελτίωση της κεφαλαιακής βάσης των ελληνικών τραπεζών, τόσο ποσοτική όσο και ποιοτική, καθώς οι οριστικές και εκκαθαρισμένες αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (deferred tax credits – DTCs) εξακολουθούν να αποτελούν μεγάλο μέρος των εποπτικών ιδίων κεφαλαίων τους. Παράλληλα, απαιτείται εντατικότερη προσπάθεια περαιτέρω μείωσης των ΜΕΔ στο επίπεδο του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Επίσης, οι τράπεζες, συστημικές και μη συστημικές, οφείλουν να ενισχύσουν περαιτέρω τα κεφαλαιακά τους αποθέματα αξιοποιώντας την αυξημένη οργανική κερδοφορία, η οποία διαμορφώνει ευνοϊκές συνθήκες για την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Κρύα Βρύση: Απτόητοι με τα "Κόλιντα" να..."βαράνε" χορό και φωτιά (video)
23 Δεκεμβρίου 2024 -
Γιαννιτσά: "Χρόνια Πολλά" με...Ολυμπιακό άρωμα
23 Δεκεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ