Τα πέντε φαγητά που είναι ακόμα πιο υγιεινά αν τα πάρετε κατεψυγμένα
Πολλά τρόφιμα εξακολουθούν να διατηρούν τη θρεπτική τους αξία μετά από ένα διάστημα στην κατάψυξη. Η διατροφολόγος Ριάνον Λάμπερτ δήλωσε στην εφημερίδα «The Sun» πως «τα κατεψυγμένα τρόφιμα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, τα ψάρια και τα κρέατα, ακόμη και τα ψωμιά που είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνες και μέταλλα, είναι εξίσου θρεπτικά με τα φρέσκα».
Όπως είπε επίσης, «τα κατεψυγμένα προϊόντα τείνουν να είναι φθηνότερα από τα περισσότερα φρέσκα προϊόντα επίσης, οπότε αυτά είναι μια εξαιρετική επιλογή αν θέλετε να εξοικονομήσετε κάποια χρήματα».
Η επιλογή κατεψυγμένων προϊόντων μπορεί επίσης να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσετε τα απορρίμματα τροφίμων, δήλωσε η Ριάνον, καθώς τα πράγματα μπορούν να καταψυχθούν και να καταναλωθούν αργότερα. Η λιγότερη σπατάλη τροφίμων σημαίνει επίσης ότι δεν σπαταλάτε χρήματα για τα γεύματα.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς το κόστος ζωής συνεχίζει να τσιμπάει και τα καθημερινά είδη πρώτης ανάγκης αντιμετωπίζουν αυξήσεις τιμών.
Οι σκληρά δοκιμαζόμενοι Βρετανοί έχουν πληγεί από τον πληθωρισμό των τροφίμων σε υψηλό επίπεδο 45 ετών, με τα επίσημα στοιχεία να δείχνουν ότι τα είδη διατροφής κοστίζουν κατά μέσο όρο 19 τοις εκατό περισσότερο από ό,τι πριν από ένα χρόνο.
Ακολουθούν πέντε τρόφιμα που είναι στην πραγματικότητα φθηνότερα - και πιο υγιεινά - να αγοράζετε κατεψυγμένα:
1. Κατεψυγμένα μπιζέλια
Πολλοί έχουμε ήδη μια σακούλα αρακά στην κατάψυξή μας. Αυτό το βασικό τρόφιμο είναι πολύ φθηνότερο να το αγοράσετε κατεψυγμένο από ό,τι φρέσκο και είναι μια εύκολη προσθήκη σε οποιοδήποτε γεύμα, αν θέλετε να πάρετε τα χόρτα σας.
Περιέχουν επίσης αρκετή ποσότητα φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών και βιταμινών, καθώς και μέταλλα που είναι υγιεινά για την καρδιά, όπως μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο.
2. Κατεψυγμένο ψιλοκομμένο σκόρδο
Οι λάτρεις του σκόρδου εκεί έξω θα γνωρίζουν ότι το ξεφλούδισμα και το ψιλοκόψιμο των πικάντικων σκελίδων μπορεί να είναι λίγο δύσκολο. Έτσι, η διατήρηση μιας σακούλας κατεψυγμένου και ψιλοκομμένου σκόρδου στην κατάψυξή σας θα σας εξοικονομήσει χρόνο αλλά και χρήματα. Οι βολβοί δεν θα χάσουν τη γεύση τους όταν καταψυχθούν, αν και μπορεί να χάσουν λίγη από την καυστικότητά τους, σύμφωνα με την Huffington Post.
Και μπορείτε να συνεχίσετε να αποκομίζετε τα οφέλη του σκόρδου - το κύριο ενεργό συστατικό του, η αλλικίνη, μπορεί να υποστηρίξει το ανοσοποιητικό σας σύστημα για την καταπολέμηση των ιών. Μια κλινική δοκιμή, κατά την οποία οι άνθρωποι που έπαιρναν καθημερινά ένα συμπλήρωμα σκόρδου είχαν λιγότερες πιθανότητες να κρυολογήσουν και είχαν μικρότερους χρόνους ανάρρωσης αν όντως κολλούσαν.
3. Κατεψυγμένο μπρόκολο
Το μπρόκολο είναι άλλο ένα από εκείνα τα λαχανικά που είναι εύκολο να τα εντάξετε στο γεύμα σας και έχουν θρεπτική αξία ακόμα και όταν είναι κατεψυγμένα. Η κατανάλωση αυτής της υπερτροφής μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την υγεία του εντέρου σας, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, καθώς και να υποστηρίξει τη διαχείριση του βάρους, την υγεία του εγκεφάλου, τη φλεγμονή και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Δεν χρειάζεται να ξεπαγώσετε πριν από το μαγείρεμα - και αυτό διαρκεί μόνο πέντε έως 10 λεπτά.
4. Κατεψυγμένα ψάρια
Όπως δήλωσε πρόσφατα η Ριάζνον στην εφημερίδα The Sun, η κατανάλωση κατεψυγμένων ψαριών μπορεί να είναι πολύ πιο προσιτή. Η κατάψυξη δεν θα μειώσει τη θρεπτική του αξία - θα εξακολουθείτε να αποκομίζετε τα οφέλη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και των βιταμινών D και Β2 που περιέχει.
5. Κατεψυγμένα μούρα
Τα μούρα ανακατεμένα σε ένα μπολ με γιαούρτι είναι ένα υγιεινό πρωινό βασικό συστατικό. Αλλά συχνά τα κουτιά με τα φρέσκα φρούτα περιέχουν μόνο μια χούφτα από αυτά - αγοράζοντάς τα κατεψυγμένα σημαίνει ότι θα έχετε περισσότερα από αυτά με λιγότερα χρήματα και θα διαρκέσουν περισσότερο. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να μουχλιάζουν τα μούρα σας μετά από μόλις δύο ημέρες στο ψυγείο.
Σύμφωνα με μελέτη του Κρατικού Πανεπιστημίου της Νότιας Ντακότα, τα κατεψυγμένα βατόμουρα περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Και τα κατεψυγμένα σμέουρα είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, η οποία θα δώσει ώθηση στο ανοσοποιητικό σας σύστημα.
Υπάρχουν όμως κάποια κατεψυγμένα τρόφιμα, όπως προειδοποίησε η διατροφολόγος Signe Svanfeldt, τα οποία πρέπει να περιορίσουμε στο ελάχιστο στη διατροφή μας, καθώς είναι χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά, ενώ έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, κορεσμένα λίπη και πρόσθετη ζάχαρη.
Σε αυτά περιλαμβάνονται οι κατεψυγμένες πίτσες, τα πατατάκια, τα λουκάνικα και οι πίτες. «Θα πρέπει να στοχεύουμε στην κατανάλωσή τους σε μικρότερες ποσότητες, καθώς η υψηλή πρόσληψη αυτών των τροφίμων έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκίας», δήλωσε η Signe.
protothema
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
«Κάλαντα στη Φάτνη» από την Ενορία του Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών
21 Δεκεμβρίου 2024 -
Επίσκεψη του Δημάρχου Πέλλας Στάθη Φουντουκίδη στα Εσώβαλτα
21 Δεκεμβρίου 2024 -
Γεωπολιτικό ναρκοπέδιο στην Ανατολική Μεσόγειο – Οι κίνδυνοι για την Ελλάδα
21 Δεκεμβρίου 2024 -
Χριστουγεννιάτικη Γιορτή Κατηχητικού Ενορίας Παναγίας Άξιον Εστί Αξιουπόλεως
21 Δεκεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ