Τα ρομπότ είναι πλέον εξίσου έξυπνα με τους ανθρώπους – H Τεχνητή Νοημοσύνη περνά επίσημα το «Τεστ Turing»
Η τεχνητή νοημοσύνη περνάει το τεστ όταν ένας άνθρωπος δεν μπορεί να διακρίνει σωστά τη διαφορά μεταξύ μιας απάντησης από έναν άλλο άνθρωπο και από A.I.

Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης (AI), όπως το ChatGPT, έχουν σχεδιαστεί για να αναπαράγουν την ανθρώπινη ομιλία όσο το δυνατόν πιο πιστά για να βελτιώσουν την εμπειρία του χρήστη.
Όμως, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται όλο και πιο εξελιγμένη, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διακρίνουμε αυτά τα υπολογιστικά μοντέλα από τους πραγματικούς ανθρώπους.
Τώρα, επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο (UCSD) αποκαλύπτουν ότι δύο από τα κορυφαία chatbots έχουν φτάσει σε ένα σημαντικό ορόσημο, σύμφωνα με την Daily Mail.
Τόσο το GPT, το οποίο τροφοδοτεί το ChatGPT της OpenAI, όσο και το LLaMa, το οποίο βρίσκεται πίσω από το Meta AI στο WhatsApp και το Facebook, έχουν περάσει το περίφημο «Turing test».
Επινοήθηκε από τον Βρετανό αποκωδικοποιητή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου Alan Turing το 1950, το τεστ Turing ή «παιχνίδι μίμησης» είναι ένα τυπικό μέτρο για τον έλεγχο της νοημοσύνης σε μια μηχανή.
Η τεχνητή νοημοσύνη περνάει το τεστ όταν ένας άνθρωπος δεν μπορεί να διακρίνει σωστά τη διαφορά μεταξύ μιας απάντησης από έναν άλλο άνθρωπο και από A.I.
«Τα αποτελέσματα αποτελούν την πρώτη εμπειρική απόδειξη ότι οποιοδήποτε τεχνητό σύστημα περνάει ένα τυπικό τεστ Turing με τρία μέρη», λένε οι επιστήμονες του UCSD.
«Εάν οι ερωτώντες δεν είναι σε θέση να διακρίνουν αξιόπιστα μεταξύ ενός ανθρώπου και μιας μηχανής, τότε η μηχανή έχει περάσει το τεστ».

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τέσσερα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης – το GPT-4.5 (που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο), μια προηγούμενη έκδοση που ονομάζεται GPT-4o, το κορυφαίο μοντέλο LLaMa της Meta και ένα πρόγραμμα συνομιλίας της δεκαετίας του 1960 που ονομάζεται ELIZA.
Τα τρία πρώτα είναι «μεγάλα γλωσσικά μοντέλα» (LLM) – αλγόριθμοι άθησης που μπορούν να αναγνωρίζουν και να παράγουν κείμενο με βάση τη γνώση που αποκτάται από τεράστια σύνολα δεδομένων.
Οι ειδικοί στρατολόγησαν 126 προπτυχιακούς φοιτητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο και 158 άτομα από την δεξαμενή δεδομένων Prolific.
Οι συμμετέχοντες είχαν πεντάλεπτες διαδικτυακές συνομιλίες ταυτόχρονα με έναν άλλο άνθρωπο και ένα chatbot – αλλά δεν γνώριζαν ποια ήταν ποια και έπρεπε να κρίνουν ποια θεωρούσαν ανθρώπινη.
Όταν του ζητήθηκε να υιοθετήσει μια ανθρώπινη περσόνα, το GPT-4.5 θεωρήθηκε ότι ήταν ο άνθρωπος στο 73% των περιπτώσεων.
Εν τω μεταξύ, το LLaMa-3.1 της Meta, όταν του ζητήθηκε επίσης να υιοθετήσει μια ανθρωπόμορφη προσωπικότητα, κρίθηκε ότι ήταν ο άνθρωπος σε ποσοστό 56% των περιπτώσεων.
Τέλος, τα βασικά μοντέλα (ELIZA και GPT-4o) πέτυχαν ποσοστά νίκης σημαντικά χαμηλότερα – 23% και 21% αντίστοιχα.
Κέρδισαν το παιχνίδι της μίμησης
Η ομάδα αναφέρει ότι η νέα μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε ως προ-έκδοση, αποτελεί «ισχυρή απόδειξη» ότι τα ρομπότ της OpenAI και της Meta έχουν περάσει το τεστ Turing.
«Αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί ως ένα από τα πολλά άλλα στοιχεία για το είδος της νοημοσύνης που επιδεικνύουν τα LLM», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Cameron Jones στο X. Καθώς το GPT-4.5 έχει πλέον σημειώσει 73%, αυτό το νέο υποδηλώνει ότι τα μοντέλα του ChatGPT γίνονται όλο και καλύτερα στο να υποδύονται ανθρώπους.
Αυτές οι εξελίξεις έρχονται 75 χρόνια αφότου ο Alan Turing εισήγαγε την απόλυτη δοκιμασία της νοημοσύνης των υπολογιστών στο θεμελιώδες έγγραφό του Computing Machinery and Intelligence.
Ο Turinγ φανταζόταν ότι ένας ανθρώπινος συμμετέχων θα καθόταν μπροστά σε μια οθόνη και θα μιλούσε είτε με έναν άνθρωπο είτε με έναν υπολογιστή μέσω επαφής μόνο με κείμενο.
Αν ο υπολογιστής δεν μπορούσε να ξεχωρίσει από τον άνθρωπο σε ένα ευρύ φάσμα πιθανών θεμάτων, ο Turing πρότεινε ότι θα έπρεπε να παραδεχτούμε ότι ήταν εξίσου ευφυής με τον άνθρωπο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Χειροτονία νέου διακόνου στον Ιερό Ναό Αγίου Φωκά στο Ασπρο Σκύδρας
06 Απριλίου 2025 -
Το ΓΕΛ Σκύδρας Αποχαιρετά με Θλίψη τη Μαρία Χατζηδημητρίου
06 Απριλίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ