close search results icon

Τα στοιχήματα του φθινοπώρου

Η κυβέρνηση, σε αντίθεση με τα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν έχει να αντιμετωπίσει εσωκομματικά προβλήματα, αλλά καλείται να επιλύσει βασικά θέματα καθημερινότητας.

screenshot-80.png

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Βραδυνή της Κυριακής»

Τίποτα δεν είναι αυτονόητο πλέον, για κανέναν. Ούτε για την κυβέρνηση ούτε για τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η καλοκαιρινή ραστώνη μπορεί να δίνει μία μικρή αναβολή στην επίλυση των μεγάλων και σοβαρών θεμάτων, που συνεχώς διογκώνονται, όμως ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας που κάθε κατεργάρης πηγαίνει στον πάγκο του και έρχεται αντιμέτωπος με τις ευθύνες του. Μικρές ή μεγάλες.

Η κυβέρνηση, σε αντίθεση με τα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν έχει να αντιμετωπίσει εσωκομματικά προβλήματα, αλλά καλείται να επιλύσει βασικά θέματα της καθημερινότητας του πολίτη και της αγοράς.

Μπορεί να βαδίζουμε προς το δεύτερο χρόνο της δεύτερης τετραετίας της Ν.Δ., όμως και σε αυτή τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι αναγκασμένος να μιλήσει για θέματα που ανέλυσε και τα προηγούμενα χρόνια, αλλά, τελικά, οι προτάσεις της κυβέρνησης δεν έλυσαν τα προβλήματα.

Για παράδειγμα, κάθε χρόνο, επί 3 και πλέον, στο θέμα της ακρίβειας τα αποτελέσματα είναι πενιχρά.

Άλλαξαν τόσοι υπουργοί, όμως η άνοδος των τιμών και η αισχροκέρδεια μίας μεγάλης κατηγορίας επαγγελματιών, δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί.

Μπορεί να περιορίστηκε έως ένα βαθμό, όμως όλοι καταλαβαίνουν πως αυτό είναι πρόσκαιρο.

Την περίοδο του καλοκαιριού μάλιστα, η αισχροκέρδεια επεκτάθηκε περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά στα ακτοπλοΐκά εισιτήρια, με αποτελέσμα αρκετοί να μην μπορέσουν να πάνε διακοπές σε κάποιο νησί.

Και φέτος λοιπόν, στο σχεδιασμό του φθινοπώρου η αντιμετώπιση της ακρίβειας θα είναι στην πρώτη γραμμή των εξαγγελιών της κυβέρνησης, αλλά κανείς δεν ξέρει αν το δεύτερο εξάμηνο του 2024 θα φέρει τα αποτελέσματα εκείνα που θα μπορέσουν να ανακουφίσουν τα ελληνικά νοικοκυριά.

Εκτός από την ακρίβεια, οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ, για άλλη μία χρονιά θα αφορούν το θέμα του εκσυγχρονισμού του κράτους και τη μείωση της γραφειοκρατίας.

Τι νόημα, όμως, έχουν τέτοιου είδους εξαγγελίες ξανά και ξανά, όταν, για παράδειγμα, οι εκκρεμείς συντάξεις παραμένουν πάνω από τις 20.000 και αρκετοί ασφαλισμένοι που έχουν δουλέψει 35 και 40 χρόνια, αναγκάζονται να ζήσουν με την Εθνική Σύνταξη των 350 ευρώ, περιμένοντας πότε θα εκσυχρονιστεί το κράτος για να πάρουν αυτά που δικαιούνται.

Και δεν φτάνει μόνο αυτό. Συν τοις άλλοις, ακούν συνεχώς τους υπουργούς και τα κυβερνητικά στελέχη να λένε πως σύντομα στις συναλλαγές με το Δημόσιο όλα θα γίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού. Με ένα «κλικ».

Μόνο που αυτό το «κλικ» στη δική τους την περίπτωση αργεί χρόνια.

Στη φετινή ΔΕΘ όλα δείχνουν πως θα υπάρχει ειδική αναφορά και για τη φορολογία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι από φέτος ανέβηκαν κλίμακα και καλούνται να πληρώσουν αυξημένο φόρο σε σχέση με άλλες χρονιές. Κανείς όμως δεν ξέρει αν με τις νέες εξαγγελίες τα πράγματα θα επανέλθουν στα κλιμάκια που ήταν τα προηγούμενα χρόνια.

Αυτά είναι δύο τρία απλά χαρακτηριστικά παραδείγματα τα οποία απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών, η κυβέρνηση θέλει να δείξει ότι την απασχολούν και προσπαθεί να τα λύσει, όμως, όπως όλα δείχνουν, είναι τα θέματα τα οποία θα συζητάμε και την επόμενη σεζόν.

Αφού όλους μάς απασχολούν η ακρίβεια, οι φόροι και η γραφειοκρατεία και η κάθε κυβέρνηση συνεχώς σε αυτά αναφέρεται, τότε γιατί δεν μπορούν να λυθούν;

Και την ώρα που η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα σωρό προβλήματα, στα κόμματα της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, το φθινόπωρο είναι η περίοδος των εσωκομματικών εκκαθαρίσεων.

Στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κασσελάκης φαίνεται ότι στο Συνέδριο θα ολοκληρώσει αυτό που ξεκίνησε μετά την εκλογή του. Να πορευτεί μόνο με όσους συμφωνούν μαζί του και του δίνουν λευκή επιταγή.

Αποτελέσματα των αποφάσεων αυτών, θα είναι δεκάδες στελέχη πρωτοκλασάτα και μη, να βρεθούν άστεγα πολιτικά, ψάχνοντας στέγη.

Το δεύτερο εξάμηνο του 2024 και ιδίως το 2025, οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι καταιγιστικές, και αντί η αξιωματική αντιπολίτευση να επικεντρώνει στον έλεγχο και την κριτική της κυβέρνησης, θα παλεύει μήπως και μπορέσει να ενοποιήσει τις διαφορετικές φωνές που ακούγονται εδώ και καιρό από το εσωτερικό της.

Στο ΠΑΣΟΚ ο Οκτώβριος είναι ο μήνας της μεγάλης εσωκομματικής μάχης, καθώς οι εκλογές για την ανάδειξη του προέδρου θα σημάνουν, ίσως, και ένα νέο ξεκίνημα.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν ο νέος πρόεδρος θα μπορέσει να εκτινάξει το κόμμα δημοσκοπικά, εάν η ενδεχόμενη άνοδος κρατήσει μέχρι τις επόμενες εκλογές, και αν το κόμμα κερδίσει το στοίχημα της δεύτερης θέσης.

Πολλοί αναρωτιούνται τι θα αλλάξει αν κερδίσει ο νυν πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης. Αυτό είναι και το ερώτημα που πρέπει να απαντήσει ο ίδιος, για να πείσει τους ψηφόρους του ΠΑΣΟΚ να τον ψηφίσουν.

Αν κερδίσει ο κ. Δούκας, ο κ. Γερουλάνος, η κ. Διαμαντοπούλου, ο κ. Κατρίνης, θα υπάρξει κάποια ουσιαστική αλλαγή στο χώρο αυτό;

Το κόμμα-δημοσκοπικά- θα αρχίσει να ανεβαίνει ή σε τρία χρόνια μετά τις εκλογές θα ξαναέχουμε το ίδιο σκηνικό και την εκλογή, και πάλι, νέου αρχηγού;




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ