Τανωμένος σορβάς μια ποντιακή σούπα στο πιάτο σας
Η ποντιακή κουζίνα κρύβει πολλές νοστιμιές και πιάτα που ξεχωρίζουν με τη γεύση τους. Ο τανωμένος σορβάς είναι ένα από αυτά, που αξίζει να γνωρίσετε και να προσπαθήσετε να φτιάξετε στο σπίτι...
Υλικά
250 γρ. κορκότο
500 γρ. πασκιτάν (είδος γιαουρτιού αλμυρό)
2 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό
1 κ.σ. δυόσμο
1 κ.γ. αλάτι
1½ – 2 λίτρα νερό
Διαδικασία
Σε μία ανοιχτή κατσαρόλα βάζουμε το νερό να βράσει μαζί με το κορκότο, το οποίο έχουμε ξεπλύνει καλά. Αλατίζουμε εάν το πασκιτάν δεν έχει αλάτι, αν το πασκιτάν έχει ήδη αλάτι μέσα δεν προσθέτω επιπλέον.
Αφού βράσει το κορκότο καλά και ελαφρώς χυλώσει, παίρνουμε 3-4 κουτάλες της σούπας ζουμί σε ένα βαθύ μπολ και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει, ώστε να μην είναι ζεματιστό, αλλά να είναι χλιαρό.
Έπειτα «τανώνουμε», ανακατεύουμε δηλαδή το πασκιτάν μαζί με ζουμί από την κατσαρόλα που έχουμε χωρίσει, ρίχνοντας το ζουμί σιγά-σιγά για να μην κόψει το πασκιτάν. Μόλις γίνουν ένα τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε καλά ώστε να μην έχει μέσα σβόλους, να γίνει ένα μείγμα και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.
Καίμε το βούτυρο μαζί με λίγο δυόσμο. Περιχύνουμε αμέσως τη σούπα με το αρωματισμένο βούτυρο στο περιεχόμενο της κατσαρόλας, ανακατεύουμε καλά ώστε να γίνει ένα το μείγμα και σερβίρουμε.
Η εν λόγω ποντιακή συνταγή είναι από το melisoula.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Σταμενίτης: Συγχαρητήρια στον νέο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
22 Ιανουαρίου 2025 -
Θερμή συνάντηση του Νίκου Παρούτογλου με την Αθηνά Αηδονά
22 Ιανουαρίου 2025 -
Επαναλειτουργία Φιλαρμονικής Δήμου Κιλκίς
22 Ιανουαρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ