Τέλη κυκλοφορίας 2025: Τέλος οι παρατάσεις, λέει το ΥΠΕΘΟ -Τι ισχύει για την ψηφιακή ακινησία
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
«Φέτος θα είναι η πρώτη φορά που δεν θα δοθεί ούτε μισή μέρα παράταση» δηλώνουν κατηγορηματικά από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τα τέλη κυκλοφορίας και μένει να φανεί στην πράξη.
Οι διαβεβαιώσεις αυτές έχουν ακουστεί πολλές φορές στο απώτερο και στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά πάντα κάτι συνέβαινε, και για να μη... χαλάσει το χατίρι των υπόχρεων, το υπουργείο Οικονομικών έδινε μια μικρή ή μεγαλύτερη παράταση. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, η παράταση είχε σχεδόν... θεσμοθετηθεί, δίνοντας αβάντα στους ιδιοκτήτες οχημάτων έως το τέλος Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα κάποιοι να παίρνουν «ελευθέρας» από το υπουργείο Οικονομικών για ένα δίμηνο και εν συνεχεία να θέτουν σε ακινησία το όχημά τους ως το... καλοκαιράκι, οπότε μετά αξιοποιούσαν το σύστημα των Τελών με τον μήνα, πληρώνοντας επί της ουσίας τα μισά από τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας του έτους.
Η περιβόητη μεταρρύθμιση των τελών κυκλοφορίας δεν θα γίνει φέτος. Οι αλλαγές στο σύστημα υπολογισμού, με βάση τις εκπομπές ρύπων, θα μελετηθούν εκτενέστερα, καθώς κάτι τέτοιο θα επέφερε μεγάλες επιβαρύνσεις στα παλαιότερα οχήματα, που συνθέτουν τον στόλο αυτοκινήτων στην Ελλάδα, και κάπως έτσι οι ιδιοκτήτες καλούνται να πληρώσουν συνολικά 1,255 δισ. ευρώ για το «σηματάκι» του 2025, ως τις 31 Δεκεμβρίου.
Από το ΥΠΕΘΟ επιμένουν για το τέλος των παρατάσεων, θυμίζοντας ότι φέτος για πρώτη φορά θα ισχύσει το κλιμακωτό «ποινολόγιο» για τους αμελείς. Μέχρι φέτος, ακόμα και για μία ώρα εκπρόθεσμης πληρωμής, τα τέλη κυκλοφορίας έπρεπε να πληρωθούν διπλά. Για τα τέλη του 2025 υπάρχει διπλό «μαξιλάρι». Αν καταβληθούν εντός του Ιανουαρίου, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 25% του ποσού, ενώ, αν καταβληθούν εντός του Φεβρουαρίου, το πρόστιμο ανεβαίνει στο 50%. Από τον Μάρτιο και μετά ισχύει το 100%.
Πώς μπορεί να αποφύγει κανείς τις περιπέτειες; Θέτοντας το όχημά του σε ακινησία. Η ΑΑΔΕ επικαιροποίησε, μάλιστα, τις οδηγίες για το MyCar προκειμένου να καλύψει όλα τα δεδομένα.
Θέλω να θέσω το όχημά μου σε ψηφιακή ακινησία. Ποιες είναι οι ενέργειές μου;
Συνδέεστε μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr) στην πλατφόρμα myCAR, με χρήση κωδικών TAXISnet, στη διαδρομή: myAADE > Εφαρμογές > Φορολογικές Υπηρεσίες > Οχήματα > myCAR > Είσοδος στην Εφαρμογή > Ψηφιακή Ακινησία/Κυκλοφορία, όπου καταχωρίζετε ή επιλέγετε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμείτε να θέσετε σε ψηφιακή ακινησία.
Καταχωρίζετε τα στοιχεία της διεύθυνσης ακινητοποίησης του οχήματος, δηλαδή τον T.K. της περιοχής, την οδό και τον αριθμό. Επίσης, δηλώνετε υπεύθυνα ότι ο χώρος στάθμευσης είναι είτε ιδιόκτητος είτε ενοικιασμένος είτε παραχωρημένος. Υποβάλλετε την αίτησή σας και, εφόσον είστε μοναδικός ιδιοκτήτης, το σύστημα σας δίνει αριθμό αίτησης και σας ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία.
Σε περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται στην προσωποποιημένη πληροφόρηση για το αίτημά σας, το οποίο, με αντίστοιχη της προαναφερθείσας διαδικασία, θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Είναι δυνατή η θέση σε ψηφιακή ακινησία οποιουδήποτε οχήματος, ανεξαρτήτως κατηγορίας και χρήσης;
Η ψηφιακή ακινησία επιτρέπεται μόνο για Επιβατικά Ι.Χ. και Δίκυκλα Ι.Χ., τα οποία βρίσκονται «σε κίνηση» και ο ιδιοκτήτης έχει την άδεια και τις πινακίδες κυκλοφορίας τους στην κατοχή του.
Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες θα πρέπει να απευθυνθώ στη ΔΟΥ/ΚΕΦΟΔΕ για να δηλώσω την ακινησία του οχήματός μου;
Στις παρακάτω περιπτώσεις η ακινησία, από 15/11/2024, δηλώνεται στην αρμόδια ΔΟΥ/ΚΕΦΟΔΕ, μέσω της ψηφιακής εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου» στην ψηφιακή πύλη myAADE, στη διαδρομή Τα Αιτήματά μου > Νέο Αίτημα > Φορολογία > Αυτοκίνητα > Ακινησία λόγω κλοπής κ.λπ. ή θανάτου ιδιοκτήτη.
(α) Κλοπής ή υπεξαίρεσης του οχήματος.
(β) Κυκλοφορίας του οχήματος στο εξωτερικό.
(γ) Μεταβίβασης του οχήματος η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί.
(δ) Κατάσχεσης του οχήματος από δημόσια αρχή με τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτού.
(ε) Αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος από δημόσια αρχή.
(στ) Παράδοσης στις εγκαταστάσεις της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) με σκοπό την οριστική διαγραφή του με ανακύκλωση.
(ζ) Ολοσχερούς καταστροφής του οχήματος λόγω πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας.
(η) Πλειστηριασμού του οχήματος.
(θ) Αποξένωσης του ιδιοκτήτη ή κατόχου από το όχημα, όπως στην περίπτωση περισυλλογής του από τον δήμο ως εγκαταλελειμμένου.
(ι) Κάθε άλλη περίπτωση όπου ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δεν έχει στην κατοχή του είτε το όχημα είτε τα στοιχεία κυκλοφορίας του (άδεια και πινακίδες).
(ια) Θανάτου του ιδιοκτήτη του οχήματος, όπου η ακινησία δηλώνεται από τους κληρονόμους του (εφόσον δεν έχει εκδοθεί ακόμα άδεια κυκλοφορίας στο όνομά τους). Τα στοιχεία κυκλοφορίας φυλάσσονται από τον ιδιοκτήτη / κάτοχο (π.χ. κληρονόμο) με δική του ευθύνη.
Εάν θέλω να κάνω άρση της ψηφιακής ακινησίας, ποιες είναι οι ενέργειές μου;
Με την ίδια διαδικασία που περιγράφεται στην ερώτηση με α/α 1 εισέρχεστε στην πλατφόρμα και επιλέγετε το όχημα που βρίσκεται σε ψηφιακή ακινησία. Για την άρση αυτής, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους, η ασφαλιστική κάλυψη της κυκλοφορίας του οχήματος κατά την ημερομηνία και η υποβολή του αιτήματος. Οι ανωτέρω προϋποθέσεις ελέγχονται από το σύστημα κατά τη διαδικασία υποβολής του αιτήματος και, εφόσον έχουν υλοποιηθεί, μπορείτε να υποβάλετε το αίτημά σας με το πάτημα του κουμπιού «Υποβολή αιτήματος», που βρίσκεται στο κάτω μέρος της οθόνης.
Η πληρωμή ετήσιων τελών κυκλοφορίας απαιτείται για: τη μεταβίβαση του οχήματος, την εξαγωγή του από την Ελλάδα, καθώς και για την επαναταξινόμηση του οχήματος στην Ελλάδα.
Εάν θέλω να κάνω άρση ψηφιακής ακινησίας για ορισμένους μήνες εντός του έτους, ποιες είναι οι ενέργειές μου;
Εφόσον υπάρχει νομοθετική ρύθμιση για πληρωμή αναλογικών τελών κυκλοφορίας, επιλέγετε πληρωμή μηνιαίων τελών κυκλοφορίας, ανάλογα με τους μήνες που επιθυμείτε να θέσετε το όχημά σας σε κίνηση, ψηφιακά.
ΠΡΟΣΟΧΗ:
Το δικαίωμα προσωρινής άρσης ακινησίας με πληρωμή αναλογικών τελών (ψηφιακής ή εκούσιας στη ΔΟΥ / Υπηρεσία Φορολογικής Εξυπηρέτησης) χορηγείται μόνο μία φορά εντός του έτους. Εάν επιθυμείτε να κινήσετε το όχημα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από το ήδη επιλεγμένο, εφόσον έχετε ήδη υποβάλει την αίτηση άρσης ακινησίας, θα πρέπει να καταβάλετε το υπολειπόμενο ποσό των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.
Όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί αναλογικά τέλη κυκλοφορίας, το όχημα πρέπει να τεθεί άμεσα σε ψηφιακή ακινησία και συγκεκριμένα την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα ή την πρώτη εργάσιμη του επόμενου μήνα, εφόσον η τελευταία μέρα είναι αργία.
Εάν πληρώσω αναλογικά τέλη κυκλοφορίας για δύο (2) μήνες στις 25/6/20ΧΧ, για ποιους μήνες μπορεί να τεθεί το όχημά μου σε κίνηση;
Μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε χρονικό διάστημα θέλετε για να κάνετε άρση ακινησίας. Περαιτέρω επισημαίνεται ότι τμήμα μηνός (ακόμα και μία μέρα) λογίζεται ως ολόκληρος μήνας.
Δηλαδή, αν θέσετε το όχημά σας σε κίνηση στις 25/6/20ΧΧ, έχετε δικαίωμα να το κυκλοφορήσετε το υπόλοιπο του Ιουνίου και ολόκληρο τον Ιούλιο.
Εννοείται ότι δεν μπορεί να τεθεί όχημα σε κίνηση την 1η/12/20ΧΧ για δύο μήνες, αφού υπολείπεται ένας και μόνο μήνας μέχρι το τέλος του έτους.
Για τον λόγο αυτόν, αν σήμερα ζητηθεί η πληρωμή τελών για δύο (2) μήνες, στο ειδοποιητήριο πληρωμής εμφανίζεται προθεσμία πληρωμής μέχρι 30/11/20ΧΧ, για τον απλούστατο λόγο ότι εάν πληρώσει την 1η/12/20ΧΧ πρέπει να καταβάλει μόνο το 1/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας και όχι τα 2/12.
ΠΡΟΣΟΧΗ:
Ο χρόνος προσωρινής κίνησης του οχήματος υπολογίζεται από την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος και όχι από την ημερομηνία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας.
Τι είναι η προσωρινή άδεια κυκλοφορίας με πινακίδα «Μ»;
Με την πινακίδα «Μ» μπορείτε να κυκλοφορήσετε το όχημά σας (ΕΙΧ ή δίκυκλο ΙΧ) μέχρι 3 μέρες τον χρόνο, εφόσον είναι ασφαλισμένο, με πληρωμή παραβόλου 10 ευρώ/ημέρα για επιβατικό Ι.Χ. ή 3,00 ευρώ/ημέρα για δίκυκλο Ι.Χ. Το δικαίωμα χορηγείται μόνο μέχρι δύο φορές εντός του έτους. Δηλαδή το δικαίωμα μπορεί να δοθεί είτε μία φορά για τρεις συνεχείς μέρες, είτε δύο φορές για συνδυασμό 2+1 ημερών ή 1+2 ημερών.
Το «Μ» χορηγείται ψηφιακά, ανεξάρτητα αν το όχημα έχει τεθεί σε εκούσια ακινησία στη ΔΟΥ ή σε ψηφιακή ακινησία, αποκλειστικά και μόνο: για την παράδοσή του, σε σημείο συλλογής οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ), ή για την επισκευή και έλεγχο αυτού από ΚΤΕΟ ή για την αλλαγή του χώρου στον οποίο φυλάσσεται.
Σε περίπτωση που ιδιοκτήτης αποβιώσει και έχει θέσει το όχημα σε ψηφιακή ακινησία, οι κληρονόμοι μπορούν να κάνουν την άρση της ψηφιακής ακινησίας;
Όχι, οι κληρονόμοι θα πρέπει να απευθυνθούν μέσω της ψηφιακής εφαρμογής «Τα αιτήματά μου» στη ΔΟΥ του θανόντος ή στο ΚΕΦΟΔΕ, επισυνάπτοντας και τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Είμαι συνιδιοκτήτης οχήματος. Μπορώ να το θέσω σε ψηφιακή ακινησία ή να κάνω άρση της ψηφιακής ακινησίας χωρίς να ενημερωθούν οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες;
Όχι. Θα πρέπει να είναι σύμφωνοι όλοι οι συνιδιοκτήτες είτε πρόκειται να τεθεί το όχημα σε ψηφιακή ακινησία είτε πρόκειται να γίνει άρση αυτής. Οι συνιδιοκτήτες ενημερώνονται μέσω της προσωποποιημένης πληροφόρησης ή με e-mail εφόσον έχει δηλωθεί, και εφόσον συμφωνούν, πρέπει να εγκρίνουν το αίτημα.
Έχω καταθέσει τις πινακίδες του οχήματός μου στην αρμόδια ΔΟΥ / Υπηρεσία Φορολογικής Εξυπηρέτησης. Μπορώ να κάνω ψηφιακή άρση της ακινησίας;
Όχι, θα πρέπει να απευθυνθείτε στη ΔΟΥ / Υπηρεσία Φορολογικής Εξυπηρέτησής σας προκειμένου να υποβάλετε το σχετικό αίτημα άρσης και να παραλάβετε τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος σας.
Ψηφιακή άρση της ακινησίας γίνεται μόνο όταν το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία.
Εάν κατά τη διάρκεια ελέγχου, διαπιστωθεί από τα αρμόδια όργανα ότι το όχημα κυκλοφορεί ή είναι σταθμευμένο σε δημόσιο χώρο και φέρει πινακίδες, ενώ βρίσκεται σε ψηφιακή ακινησία, τι επιπτώσεις έχω;
Στην περίπτωση αυτή αίρεται η ακινησία, επιβάλλονται πληρωμή των Τελών Κυκλοφορίας και το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής τους, καθώς και διοικητικό πρόστιμο 10.000€. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 30.000€ και αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη/κατόχου.
Πρέπει να θέσω το όχημά μου σε ψηφιακή ακινησία στη λήξη της περιόδου κίνησης; Τι ενέργειες απαιτούνται;
Το αργότερο την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα λήξης του διαστήματος προσωρινής κίνησης ή την πρώτη εργάσιμη του επόμενου μήνα, εφόσον η τελευταία μέρα του μήνα λήξης της προθεσμίας είναι αργία, θα πρέπει να συνδεθείτε στην πλατφόρμα MyCar με τους κωδικούς Τaxisnet και να υποβάλετε εκ νέου το αίτημα της ψηφιακής ακινησίας. Σε περίπτωση συνιδιοκτητών, προκειμένου να τεθεί το όχημα σε ψηφιακή ακινησία, θα πρέπει το αίτημα να γίνει αποδεκτό από όλους.
ΠΡΟΣΟΧΗ:
Δεν τίθεται το όχημα αυτόματα από την Υπηρεσία μας σε ψηφιακή ακινησία. Το αίτημα το υποβάλλει υποχρεωτικά ο ιδιοκτήτης του οχήματος και το εγκρίνουν τυχόν συνιδιοκτήτες.
iefimerida.gr
Φωτογραφία: SHUTTERSTOCK
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Ολοκληρώθηκε η 7η Εθελοντική Αιμοδοσία του Δήμου Σκύδρας
23 Ιανουαρίου 2025 -
Πάμε σινεμά στην Έδεσσα
23 Ιανουαρίου 2025 -
Συνεχίζεται ο καθαρισμός παράνομων μπαζότοπων και χωματερών στο Δ. Πέλλας
23 Ιανουαρίου 2025 -
Πανηγυρικός Εσπερινός στην Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω
23 Ιανουαρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ