close search results icon

Τέμπη / Στις αρχές Οκτωβρίου θα απολογηθεί η πρόεδρος της ΡΑΣ – Κατηγορείται για κακούργημα

Ποιες οι κατηγορίες και όλες οι λεπτομέρειες της εξέλιξης. 

Η πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων, Ιωάννα Τσιαπαρίκου, έλαβε προθεσμία από τον εφέτη ανακριτή Λάρισας για να απολογηθεί στις 7 Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας Εφετών Λάρισας έχει ασκήσει ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στην πρόεδρο της ΡΑΣ, η οποία βρίσκεται κατηγορούμενη μαζί με άλλα 40 άτομα στη δικογραφία για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

Κατηγορείται για διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών, κακούργημα που επισύρει ποινή κάθειρξης από 10 χρόνια έως και ισόβια.

Η κ. Τσιαπαρίκου αντιμετωπίζει επίσης και τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας και της (βαριάς, απλής) σωματικής βλάβης από αμέλεια από υπόχρεο λόγω του επαγγέλματός του να καταβάλει ιδιαίτερη επιμέλεια και προσοχή.

Η δίωξη ήρθε έπειτα από την έρευνα του εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη που χειρίζεται την υπόθεση του δυστυχήματος Τεμπών, ο οποίος στην πολυσέλιδη διάταξή του, που είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» («Στο… μικροσκόπιο η πρόεδρος της ΡΑΣ», 24.07.2024), διαπιστώνει ποινικές ευθύνες στο πρόσωπό της για ενέργειες και παραλείψεις σχετικά με την ασφαλή κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Συγκεκριμένα, ο ανακριτής είδε ενδείξεις ενοχής της κ. Τσιαπαρίκου, επειδή ως υπεύθυνη του αρμόδιου εποπτεύοντος φορέα του σιδηροδρόμου, σύμφωνα πάντα με το σκεπτικό του, έδρασε κατά παράβαση του νομικού πλαισίου: ενώ έπρεπε να εποπτεύει με επιθεωρήσεις και έρευνες, παρέλειπε τον έγκαιρο έλεγχο του τρόπου που ο ΟΣΕ λειτουργούσε τον σιδηρόδρομο, ενώ θα μπορούσε να προχωρήσει σε κυρώσεις σε βάρος του οργανισμού.

Ταυτόχρονα, ο ανακριτής επισήμαινε πως ως πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής από το 2017 μέχρι και το δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου 2023, είχε πλήρη γνώση, λόγω της ιδιότητάς της, για τον κίνδυνο του σιδηροδρόμου. Έφτανε μάλιστα στο σημείο να κάνει λόγο για (ενδεχόμενο) δόλο, αφού, κατά τον ανακριτή, γνωρίζοντας όλα τα δεδομένα για την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει το σιδηροδρομικό δίκτυο, είναι αδύνατο να μην είχε προβλέψει τον κίνδυνο μιας σύγκρουσης όπως αυτή των Τεμπών.

πηγή: tvxs.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ