«Θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού»: Τι θα πει ο Μητσοτάκης στους αγρότες -Αύριο το μεσημέρι η συνάντηση
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ
Την χρυσή τομή ανάμεσα στην ικανοποίηση των αιτημάτων που έχουν θέσει οι αγρότες οι οποίοι βρίσκονται στα μπλόκα για να γυρίσουν τα τρακτέρ στα χωράφια και την τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων αναζητά το κυβερνητικό επιτελείο ενόψει της συνάντησης του πρωθυπουργού με την αντιπροσωπεία τους στο Μέγαρο Μαξίμου την Τρίτη.
Παρότι το γεγονός ότι το εγχείρημα έχει πολλές δυσκολίες, κυρίως τα στενά περιθώρια του προϋπολογισμού για επιπλέον παροχές, συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι οι δύο πλευρές μπορούν να βρουν κοινό τόπο και να λήξουν οι αγροτικές κινητοποιήσεις.
Το οικονομικό επιτελείο έχει αναλάβει να «ξύσει τον πάτο του βαρελιού» προκειμένου να βρεθούν πόροι που μπορούν να κατευθυνθούν προς την στήριξη του αγροτικού κόσμου με στόχο, όπως τον καθόρισε ο κ. Μητσοτάκης στην καθιερωμένη ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «να μειώσουμε τους παράγοντες κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής».
Το βασικό διαπραγματευτικό χαρτί της κυβέρνησης παραμένει η επιστροφή 82 εκατ. ευρώ στους αγρότες από την κατάργηση του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και το 2024 όπως έχει ανακοινώσει η πρωθυπουργός.
Η καταβολή των χρημάτων εμπροσθοβαρώς, είτε εφάπαξ είτε σε δόσεις τους αμέσως επόμενους μήνες και όχι μετά τον Σεπτέμβριο είναι ένα μέτρο που θα δώσει ανακούφιση στους προϋπολογισμούς των αγροτών χωρίς να αυξάνει το συνολικό κόστος των κυβερνητικών παρεμβάσεων.
Επίσης, στο τραπέζι είναι η επιπλέον στήριξη των αγροτών της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τον Daniel μέσω της μείωσης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας. Μέτρο που είναι πιθανό να χρηματοδοτηθεί με πόρους που δεν προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ μπορεί να συμβάλουν και οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας. Άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης με δήλωση του στην Real News ξεκαθαρίζει ότι «τα δημοσιονομικά περιθώρια εξαντλήθηκαν».
Ωστόσο, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για πρόσθετες ενισχύσεις σε βάθος χρόνου και κυρίως για το 2025, εφόσον η οικονομία συνεχίσει να αναπτύσσεται με τους σημερινούς ρυθμούς. Ειδικά όσον αφορά το αίτημα για αφορολόγητο πετρέλαιο, από το Μέγαρο Μαξίμου θυμίζουν ότι καταργείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο ΕΦΚ και δεν είναι απίθανο να συμφωνηθεί μία μονιμότερη πρόβλεψη, που όμως θα έχει ισχύ από το 2025.
Σε συνδυασμό με μία συζήτηση που προωθεί μεσο-μακροπρόθεσμες λύσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων διευκολύνει στην άρση του σημερινού αδιεξόδου.
Για αυτό και ο κ. Μητσοτάκης προτάσσει την τροποποίηση της ΚΑΠ με άξονα την προσαρμογή πράσινη μετάβαση με πιο ήπιο τρόπο μέσω, απελευθερώνοντας εκτάσεις προς καλλιέργεια και διασφαλίζοντας τις επιδοτήσεις που συνδέονται με αυτές.
Δεύτερο θέμα συναντίληψης είναι οι παράνομες ελληνοποιήσεις, ζήτημα που αναδεικνύουν οι αγρότες και με την επιστολή που έστειλαν στον πρωθυπουργό. Η αύξηση των ελέγχων και τα πρόστιμα που έχουν μπει αναγνωρίζεται ως ένα θετικό βήμα από την πλευρά της κυβέρνησης.
iefimerida.gr
Φωτογραφία αρχείου: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Γιαννιτσά: Παρουσίαση του βιβλίου "Νώε" και συζήτηση για τα στρατόπεδα
22 Ιανουαρίου 2025 -
Εξαφάνιση 13χρονης από τα Γιαννιτσά!
22 Ιανουαρίου 2025 -
Africafoot: «Ο ΠΑΟΚ έκανε πρόταση στον Κρεπίν Ντιατά»
22 Ιανουαρίου 2025 -
"Η μικρή μας πόλη" από τα Κουφάλια στα Γιαννιτσά
22 Ιανουαρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ