close search results icon

Θεοδώρα Τζάκρη: Ειναι ανάγκη να στηριχθουν οι αγρότες

Επισκέψεις Τζάκρη σε Προφήτη Ηλία, Μάνδαλο, Νέο Μυλότοπο, Π. Μυλότοπο, Δροσερό και Γαλατάδες για τον παγετό Σε απόγνωση οι αγρότες για την ολοσχερή καταστροφή της παραγωγής τους

Θεοδώρα Τζάκρη: Ειναι ανάγκη να στηριχθουν οι αγρότες


Η βουλευτής Πέλλας του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. Θεοδώρα Τζάκρη επισκέφτηκε την Πέμπτη 27 Μαρτίου και σήμερα Σάββατο 29 Μαρτίου Προφήτη Ηλία, Μάνδαλο, Νέο Μυλότοπο, Π. Μυλότοπο, Δροσερό και Γαλατάδες όπου είχε συνομιλίες με τους αγρότες για τον παγετό που στις 19 και 20 και 21 Μαρτίου προκάλεσε σε ολόκληρη την Πέλλα τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειες.

fb-img-1743312406600.jpg


Πιο συγκεκριμένα οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (έως και -6c) είχαν σαν αποτέλεσμα τεράστιες καταστροφές στις δενδρώδεις καλλιέργειες, κυρίως τα πυρηνόκαρπα, όπως ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια, βερίκοκα, δαμάσκηνα κλπ τα οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στον παγετό κατά την περίοδο της ανθοφορίας, αλλά και τα ακτινίδια, με αποτέλεσμα ολοκληρωτική απώλεια της παραγωγής της φετινής χρονιάς.

Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι η απώλεια παραγωγής ίσως είναι και πάνω από 80% και σε κάποιες περιπτώσεις και 100%. Ο παγετός διήρκησε πάρα πολλές ώρες. Υπό αυτές τις συνθήκες ήταν πάρα πολύ δύσκολο να αντέξουν τα δέντρα, παρά τις όποιες προσπάθειες (με διαφυλλικές επεμβάσεις) που έγιναν. Οι ίδιοι ο αγρότες βλέπουν στη δική τους εκμετάλλευση τα άνθη να πέφτουν και κάνουν κάποιους πρώτους υπολογισμούς οι οποίοι δεν είναι ιδιαίτερα απογοητευτικοί.

Σοβαρή είναι η πιθανότητα για ελάχιστη ως και μηδενικη παραγωγή στο πρώιμο κεράσι την εφετινή χρονιά, λόγω των συντριπτικών ζημιών από τον παγετό. Όμως βγήκε αναγγελία από τον ΕΛΓΑ μόνο για 2 ποικιλίες, προκαλώντας ανησυχία στους αγρότες οι οποίοι αναρωτιούνται τι σημαίνει αυτό; Ότι περιμένει ο ΕΛΓΑ να δει πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο της πτώσης των ανθών τις επόμενες ημέρες για να κάνει συμπληρωματικές αναγγελίες και για τις άλλες ποικιλίες, ή μήπως τα κεράσια θα μείνουν χωρίς αποζημιώσεις; Πρόβλημα επίσης υπάρχει και με το ροδάκινο σε ορισμένες ορεινές περιοχές της Πέλλας, όπως η Περαία. Θα συμπεριλαμβάνεται στις αποζημιώσεις; Κι αν όχι πως θα επιβιώσουν οι άνθρωποι εκεί;

Οι αγρότες περιμένουν το επόμενο διάστημα να εξελιχθεί το φαινόμενο της πτώσης των ανθών για να υπολογιστεί το ύψος της ζημιάς το σίγουρα είναι όμως ότι η πολύ αρνητική αυτή κατάσταση θα έχει σοβαρότατες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

Επειδή ο πρωτογενής τομέας τόσο στην Πέλλα όσο και στην Ημαθία αποτελεί τη σημαντικότερη οικονομική πηγή (είναι περισσότερο από το 50% του τοπικού ΑΕΠ) είναι εύλογη η ανησυχία των αγροτών οι οποίοι βλέπουν για μια ακόμη χρονιά, αντίξοες καιρικές συνθήκες, να επηρεάζουν από πολύ νωρίς αρνητικά την παραγωγή τους, γεγονός που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στο εισόδημά τους το οποίο (δυστυχώς) καταρρέει συνεχώς τα τελευταία χρόνια, όμως επηρεάζονται και οι άλλες επαγγελματικές ομάδες.

Είναι ανάγκη να στηριχτούν οι πληγέντες αγρότες.

- Είναι ανάγκη να αποφευχθούν αναίτιες καθυστερήσεις και ως εκ τούτου ο ΕΛΓΑ πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην εκτίμηση των ζημιών. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει έγκαιρα να προσληφθεί ο απαιτούμενος αριθμός των συμβασιούχων γεωπόνων εκτιμητών, καθώς ο υφιστάμενος αριθμός των μονίμων γεωπόνων του ΕΛΓΑ που υπηρετεί στο κατάστημα της Βέροιας δεν επαρκεί.

- Οι αγρότες της περιοχής πρέπει ν αποζημιωθούν στο 100% της ζημίας που έχουν υποστεί και αυτό να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

- Πρέπει να δοθούν προκαταβολές (ενόψει των τελικών αποζημιώσεων) εξαιτίας της ολοσχερούς απώλειας του εισοδήματος των αγροτών και της ανάγκης πραγματοποίησης περαιτέρω καλλιεργητικών εργασιών, προκειμένου να ενισχυθεί έστω και μερικώς, η ρευστότητα των πληγέντων αγροτών

- Επίσης, θα πρέπει οι περιοχές της Ημαθίας και της Πέλλας να κηρυχτούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να υπάρξει αναστολή καταβολής πάσης φύσεως φόρων, ασφαλιστικών εισφορών προς το Δημόσιο, το ΕΦΚΑ και τον ΕΛΓΑ.

- Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να εκπονήσει προγράμματα οικονομικής και ασφαλιστικής στήριξης των χιλιάδων εργαζομένων στην μεταποιητική βιομηχανία, οι οποίοι λόγω της πρωιμότητας της καταστροφής χάνουν το σύνολο του ετήσιου εισοδήματός τους (εκ των πραγμάτων δηλαδή μένουν χωρίς εργασιακό αντικείμενο, καθώς πλήττεται και η μεταποίηση λόγω έλλειψης της πρώτης ύλης).

- Τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών να εκπονήσουν προγράμματα στήριξης των μεταποιητικών επιχειρήσεων, των συνεταιρισμών και του κλάδου των μεταφορών, καθώς πλήττονται επίσης.

Η κ. Τζάκρη έχει ήδη φέρει το θέμα με ερώτησή της στην Βουλή ενώ θα παραστεί αύριο στην σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στην Βέροια για το ζήτημα αυτό.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ