close search results icon

Θεοδώρα Τζάκρη: «Και φέτος ανοιχτές οι τιμές του συμπύρηνου ροδάκινου»

Απαιτείται άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για την επίλυση του θέματος

Θεοδώρα Τζάκρη: «Και φέτος ανοιχτές οι τιμές του συμπύρηνου ροδάκινου»

Για άλλη μία φορά, εν τω μέσω και της φετινής συγκομιδής του συμπύρηνου ροδάκινου, οι ροδακινοπαραγωγοί παραδίδουν τα ροδάκινα τους στα εργοστάσια μεταποίησης χωρίς να γνωρίζουν την τιμή του προϊόντος που παραδίδουν. Από τις αρχές Ιουλίου, τα εργοστάσια μεταποίησης ξεκίνησαν με εντατικούς ρυθμούς να παραλαμβάνουν τις πρώιμες ποικιλίες συμπύρηνων ροδάκινων για την παρασκευή κομπόστας, χυμών, φρουτοσαλάτας κ.λπ., με τους παραγωγούς όμως να παραδίνουν το προϊόν τους με ανοιχτή τιμή. Τα 35-38 λεπτά/ κιλό, που ακούγεται ότι προσανατολίζονται οι βιομηχανίες να πληρώσουν τη φετινή παραγωγή αφορούν σε διαρροές από τις διαπραγματεύσεις που γίνονται τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στις δύο πλευρές (βιομηχανία και παραγωγούς), που ακόμη όμως δεν έχουν καταλήξει.

Όπως όμως κάθε χρόνο η βιομηχανία με πρόσχημα διάφορα επιχειρήματα (υπερπαραγωγή, χαμηλή ποιότητα, υψηλά αποθέματα κλπ) προσπαθεί στο τέλος της ημέρας να μεγιστοποιήσει το κέρδος της. Φέτος, βγήκαν «εκτός παιχνιδιού» μια σειρά από πρώιμες ποικιλίες Α-37, Α-39, LOADEL και FORTUNA (περίπου το 40% της παραγωγής συμπύρηνων ροδάκινων), οι οποίες «παρουσίασαν ποιοτικά προβλήματα κατά την μεταποίηση» και έτσι γενικά και αόριστα ροδάκινα που προορίζονταν για κονσέρβα μετατράπηκαν σε ροδάκινα για «κλαρίσιο χυμό». Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι η μεσοσταθμική τιμή του προϊόντος να μειωθεί δραματικά και τα φημολογούμενα 35 ή 38 λεπτά ανά κιλό να φαντάζουν μακρινό όνειρο.

Δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιούνται δαπάνες εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά των συμπύρηνων ροδάκινων - της πρώτης ύλης δηλαδή για τη βιομηχανία μεταποίησης - και να μην έχουν υπογραφεί και αναρτηθεί σχετικά συμβόλαια ανάμεσα στις δυο πλευρές (βιομηχανία και παραγωγούς) στο taxis.

Επιτέλους, η Πολιτεία πρέπει να παρέμβει άμεσα με νομοθετική πρωτοβουλία!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ