Θεοδώρα Τζάκρη - Παρέμβαση στη Δημόσια Διαβούλευση για το θέμα της υποβάθμισης του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών
Η βουλευτής Πέλλας και Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Θεοδώρα Τζάκρη συμμετείχε στην δημόσια διαβούλευση του δήμου Πέλλας για το θέμα της υποβάθμισης του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών.
Στην παρέμβασή της η κ. Τζάκρη είπε τα εξής:
Κύριε Δήμαρχε
Κύριε Πρόεδρε του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών
Κυρίες και Κύριοι
Αγαπητές φίλες και φίλοι
Η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα σχετικά με το Πρωτοδικείο Γιαννιτσών δεν είναι καθόλου καλά. Έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση το μόνο βέβαιο είναι ότι το Πρωτοδικείο Γιαννιτσών θα σταματήσει να λειτουργεί με τη μορφή που έχει σήμερα.
Το έχει επιβεβαιώσει και ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης ο κ. Μπούγας που ανέφερε «πως γενική κατεύθυνση του νέου δικαστικού χάρτη της χώρας θα είναι η λειτουργία ενός Κεντρικού Πρωτοδικείου στην έδρα του κάθε νομού και η μετατροπή των υπολοίπων σε Περιφερειακά. Στα Κεντρικά Πρωτοδικεία θα έχουν τις οργανικές τους θέσεις οι δικαστές και οι εισαγγελείς του κάθε Νομού. Με κάποιες εξαιρέσεις όπως στα Δωδεκάνησα, στην Ορεστιάδα και ενδεχομένως στην Αιτωλοακαρνανία με διατήρηση Πρωτοδικείων τόσο στο Μεσολόγγι, όσο και στο Αγρίνιο».
Και αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο.
Και επιτρέψτε μου να πω ότι ήταν και αναμενόμενο.
Το διαβάσαμε στην έκθεση Πισσαρίδη, όπου αναφέρεται ότι «η γεωγραφική κατανομή των δικαστηρίων είναι προβληματική». Δικαστήρια δηλαδή, σε γεωγραφικά κοντινές περιοχές της ελληνικής επαρχίας θα πρέπει να συγχωνευτούν σε μεγαλύτερες μονάδες, καθώς το όφελος της διακριτής τους ύπαρξης είναι μικρό σε σχέση με το κόστος για τον φορολογούμενο.
Στην ίδια λογική είναι και η πρόταση της Παγκόσμιας Τράπεζας για «την κατάργηση των Ειρηνοδικείων, τον περιορισμό Πρωτοδικείων και Εφετείων».
Στην ίδια λογική επίσης, κινούνται και οι δεσμεύσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης στο σχέδιο Ελλάδα 2.0 όπου αναφέρεται «ότι μέχρι το 4ο τρίμηνο του 2024 προβλέπεται αναθεώρηση του δικαστικού χάρτη- πλήρης λειτουργία τουλάχιστον του 70% των διοικητικών δικαστηρίων και πλήρης λειτουργία τουλάχιστον του 40% των πολιτικών- ποινικών δικαστηρίων», ενώ για το 4ο τρίμηνο του 2025 προβλέπεται πλήρης υλοποίηση της αναθεώρησης των δικαστικών χαρτών».
Επίσης, στον νέο Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών που ψήφισε τον Ιούνιο του 2022 η κυβέρνηση της ΝΔ περιλαμβάνεται διάταξη που προβλέπει τη διατήρηση ενός Πρωτοδικείου στην έδρα κάθε νομού.
Τότε από την πλευρά της κυβέρνησης ακούγαμε ότι τίποτε δεν θα συνέβαινε.
Βλέπουμε τελικά όμως ότι και η Δικαιοσύνη τείνει να ταυτιστεί με μια επιχείρηση και θα πρέπει να λειτουργήσει αποκλειστικά με οικονομικά κριτήρια κόστους – οφέλους. Από την άλλη όμως δημιουργούνται ειδικά επενδυτικά δικαστήρια στα μεγάλα κεντρικά δικαστήρια της χώρας, ανεξαρτήτως κόστους, προκειμένου να παρέχεται στοχευμένη αρωγή στην επιχειρηματική δραστηριότητα.
Και ενώ η τοπική κοινωνία της Πέλλας περίμενε την ανέγερση νέου δικαστικού Μεγάρου για το Πρωτοδικείο Γιαννιτσών, σύμφωνα με τις πρόσφατες προεκλογικές εξαγγελίες των τοπικών κυβερνητικών βουλευτών της Κυβέρνησης, εσχάτως ήρθε η ώρα της υλοποίησης των προτάσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας, του σχεδίου Πισσαρίδη, του σχεδίου Ελλάδα 2.0. και των προβλέψεων του νέου Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών που θα πραγματοποιηθούν, μεταξύ άλλων, με την κατάργηση ή την υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών.
Το σημαντικότερο όμως αυτής της εξέλιξης είναι ότι δεν εκπορεύεται από τις ανάγκες των πολιτών ή τα αιτήματα του Δικαστικού Σώματος.
Επιπλέον, τα κριτήρια δεν μπορεί να είναι μόνο οικονομικά.
Διότι η Πολιτεία οφείλει να διευκολύνει το δικαίωμα δικαστικής προστασίας των πολιτών, λαμβάνοντας πρωτίστως υπόψη την αρχή της εγγύτητας και της ευχέρειας πρόσβασης, καθώς και την ιδιαιτερότητα της χώρας ως νησιωτικής και ορεινής, τις ιδιαίτερες συνθήκες ως προς την άσκηση του δικαστικού και δικηγορικού λειτουργήματος και τις συνέπειες τυχόν κατάργησης ή συγχώνευσης στις τοπικές κοινωνίες.
Διότι η επίσπευση της απονομής δικαιοσύνης που επικαλείται , απαιτεί πρώτα από όλα προσλήψεις δικαστών και διοικητικού προσωπικού! Η συγχώνευση και η συγκέντρωση των υποθέσεων σε ένα Πρωτοδικείο θα επιτείνει το πρόβλημα και θα προσθέσει επιπλέον ταλαιπωρία και έξοδα στους δικηγόρους, τους υπαλλήλους και τους πολίτες.
Αυτό επισημαίνεται και από το Δικηγορικό Σύλλογο Γιαννιτσών ό οποίος μας λέει ότι είναι κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε σκέψη για τυχόν κατάργηση, συγχώνευση, μετατροπή ή υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών, η οποία θα πλήξει την ποιότητα απονομής δικαιοσύνης προς τους πολίτες της περιοχής.
Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι ακόμη μια φορά είμαστε μάρτυρες μετεκλογικών πράξεων της κυβέρνησης που βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές της υποσχέσεις της.
Με το πρωτοδικείο Γιαννιτσών που δεν θα έκλεινε, αλλά αντίθετα θα ανεγείρονταν νέο Πρωτοδικείο.
Με την προεκλογική μείωση της φορολογίας των ελεύθερων επαγγελματικών αλλά με την μετεκλογική τεκμαρτή φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών.
Με τη νέα μετεκλογική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,46% στο ύψος του πληθωρισμού, όπως προβλέπει ο Ν. 4670/20, με αποτέλεσμα να προκύπτει νέα μηνιαία επιβάρυνση για 1,3 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.
Σε ότι με αφορά έχω ήδη καταθέσει ερώτηση στην Βουλή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης με την οποία ζητώ ενημέρωση και βεβαίως θα κάνω ότι χρειαστεί για να παραμείνουν και τα δύο Πρωτοδικεία του Νομού μας το Πρωτοδικείο Έδεσσας και το Πρωτοδικείο Γιαννιτσών σε ως έχουν, δηλαδή ως αυτοτελή Πρωτοδικεία, όπως αντίστοιχα θα γίνει με τα δύο Πρωτοδικεία του Νομού Αιτωλοακαρνανίας δηλαδή με τα Πρωτοδικεία Μεσολογγίου και Αγρινίου.
Ευχαριστώ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Στάθης Φουντουκίδης... ο πρώτος Δήμαρχος που "έκοψε" κορδέλα
16 Νοεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ