Θεσσαλονίκη: ΑΠΘ - Αποκλείουν τις εισόδους οι φοιτητές
Κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις των φοιτητών ενάντια στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια ενόψει και της ψήφισης του
Σε συμβολικούς αποκλεισμούς εισόδων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προχωρούν μέλη φοιτητικών συλλόγων, διαμαρτυρόμενοι για την επικείμενη ψήφιση του νομοσχεδίου περί ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων.
Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης, μέλη φοιτητικών συλλόγων έχουν προχωρήσει σε ταυτόχρονο αποκλεισμό της κεντρικής εισόδου του ΑΠΘ (πάνω από την πύλη εμπορίου της ΔΕΘ), του παλιού κτηρίου της Φιλοσοφικής αλλά και της Πολυτεχνικής Σχολής. Δεν αποκλείεται να προχωρήσουν σε επιπλέον αποκλεισμούς εισόδων.
Πρόκειται γι’ ακόμη μια κίνηση διαμαρτυρίας φοιτητών για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, αύριο, Παρασκευή.
Ο αποκλεισμός των παραπάνω εισόδων θα ισχύσει μέχρι τις 12 το μεσημέρι, όπου θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στην Καμάρα κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ μετά το πέρας της διαμαρτυρίας, οι φοιτητές θα συνεχίσουν τον αποκλεισμό των σχολών.
Υπενθυμίζεται ότι πολλές σχολές του ΑΠΘ τελούν υπό κατάληψη τις τελευταίες εβδομάδες.
Μη κρατικά ΑΕΙ: «Άδειασε» ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ο Πιερρακάκης
Αρχισε χθες η τριήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια για την ψήφιση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης που παρέχει τη δυνατότητα ίδρυσης παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας με όρους και αυστηρό πλαίσιο διασφάλισης ακαδημαϊκής ποιότητας σπουδών.
Με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αναλίσκονται σε βερμπαλισμούς καταστροφολογίας και να διαγκωνίζονται μεταξύ τους για το ποιο να χρησιμοποιήσει το πιο επικοινωνιακά εντυπωσιακό κοινοβουλευτικό μέσο για να επιδείξει τη σφοδρή αντίθεσή τους. ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά και Νίκη κατέθεσαν ζήτημα αντισυνταγματικότητας, παρ’ όλο που τέτοιο θέμα δεν βρήκε κατά την εξέτασή του τόσο η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής που εξέτασε το σχέδιο νόμου όσο και κανένας από τους κορυφαίους συνταγματολόγους της χώρας που έχουν γνωμοδοτήσει ή πάρει θέσει στη δημόσια ζήτηση που διεξάγεται εδώ και πολλούς μήνες.
Πρόβα τζενεράλε χθες στην Ολομέλεια για τους προέδρους των Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, της Ελληνικής Λύσης και της Πλεύσης Ελευθερίας, που θέλησαν με παρεμβάσεις τους κατά τη συζήτηση των αιτήσεων αντισυνταγματικότητας να σαλπίσουν στους βουλευτές του το μήνυμα της μετωπικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος πάντως απέφυγε να απαντήσει στο εύλογο και ευθύ ερώτημα που του έθεσε και χθες ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, «γιατί, αν δεν υπήρχε πρόβλημα με τη διασυνοριακότητα που επιβάλλει η Συνθήκη της Ε.Ε,. το 2018 ο κ. Γαβρόγλου στο νόμο 4521 του 2018 έφερε μία διάταξη με την οποία αναγνώριζε όλα τα πτυχία των διεθνών οργανισμών που βρίσκονται στην Ελλάδα ως απολύτως νόμιμα;» και την απέσυρε ύστερα από έναν ντιμπέιτ μέσα στους κόλπους της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και την έντονη αντίδραση του προκατόχου του στο υπουργείο Νίκου Φίλη».
Υπουργικό τρολάρισμα από τον κ. Πιερρακάκη όμως χθες και στο ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛ. και τον Νίκο Ανδρουλάκη, που έχει θέσει αυστηρή κομματική πειθαρχία στους βουλευτές του να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο, αλλά ούτε και να απέχουν λέγοντάς τους ότι «είναι “χάρμα” να σας ακούμε να διαφωνείτε με τη συνταγματική άποψη του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και του κ. Νίκου Αλιβιζάτου», υπενθυμίζοντας πως «ο κ. Ανδρουλάκης ήταν εκείνος που έλεγε ότι θα πούμε “ναι”, αρκεί το νομοσχέδιο να μην είναι σε βάρος των δημόσιων πανεπιστημίων, γνώριζε και τις συνταγματικές γνωμοδοτήσεις πάνω στις οποίες αυτό βασίζεται»!
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Θάνος Πλεύρης, πάντως, αφαίρεσε τα δήθεν αντισυνταγματικά «φύλα συκής» του νομοσχεδίου πίσω από τα οποία προσπάθησε να κρυφτεί η αντιπολίτευση, υπενθυμίζοντας πως θέμα ερμηνείας του άρθρου 16 του Συντάγματος υπήρχε σε όλες τις αποφάσεις του ΣτΕ από το 1998, καθώς υπήρχαν μειοψηφίες.
Επεσήμανε ότι, παρά τη συνταγματική πρόβλεψη περί δωρεάν Παιδείας σε όλες τις βαθμίδες και στα πανεπιστήμια, το ΣτΕ με την απόφαση 2411/2012 ενέκρινε τις μεταπτυχιακές σπουδές επί αμοιβής από τα κρατικά πανεπιστήμια. Σημείωσε πως η ερμηνεία του Συντάγματος επί του Ενωσιακού Δικαίου δεν σημαίνει ότι καταστρατηγείται το Σύνταγμα και η θεωρία ενός ζωντανού Συντάγματος είναι η εφαρμογή του επί των δεδομένων που συντρέχουν.
Το νομοσχέδιο ακόμα και με γραμματική ερμηνεία του άρθρου 16 το σέβεται απόλυτα, καθώς δεν επιτρέπει τη σύσταση αλλά εγκατάσταση υπαρχόντων πανεπιστημίων χωρών της Ε.Ε. Υπενθύμισε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την Ουγγαρία του 2020, που έκρινε ότι η επί αμοιβή και σταθερή παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών υπάγεται στο άρθρο 49 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ε.Ε. και άρα απαγορεύεται να μην επιτρέπεται η ελευθερία κίνηση των ξένων πανεπιστημίων στην Ε..Ε και πρόσθεσε πως αυτό που ενδιαφέρει τον συνταγματικό νομοθέτη είναι τα πανεπιστήμια να μην είναι κερδοσκοπικά ιδρύματα και το κράτος να έχει τον απόλυτο έλεγχο, δεδομένα κάτι γίνονται σεβαστά στο παρόν νομοσχέδιο.
Ο κ. Πλεύρης είπε πως «με βάση τη Συνθήκη της Ε.Ε. έχουμε πάει στο σχέδιο νόμου αυτό στα συνταγματικά όρια στη βάση του γράμματος και του πνεύματος του άρθρου 16 του Συντάγματος και με πλήρη σεβασμό του. Κάλεσε, δε, το ΠΑΣΟΚ να κάνει την αυτοκριτική του που το 2008 δεν ψήφισαν την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος ώστε σήμερα να μην υπάρχει λόγος να γίνεται όλη αυτή η συζήτηση.
Μη κρατικά ΑΕΙ: Θα μιλήσουν 160 βουλευτές!
Στην τριήμερη αυτή κοινοβουλευτική μάχη θα τοποθετηθούν 160 βουλευτές από τους 300, ενώ η συζήτηση θα κορυφωθεί σήμερα και αύριο με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών αλλά και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αύριο αναμένεται να σηκώνει το γάντι και να αφαιρέσει τις μάσκες της υποκρισίας και των συμφερόντων που εξυπηρετεί η θέση όσων θέλουν να μην αλλάξει τίποτα.
Που επιθυμούν η Ελλάδα να παραμείνει αποξενωμένη από όσα ισχύουν στην παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα, να παραμείνει σε ένα καθεστώς ακαδημαϊκού παραπετάσματος και κυρίως να διατηρηθεί στο ακέραιο το ελντοράντο των ανεξέλεγκτης ποιότητας σπουδών που παρέχουν εδώ και χρόνια ιδιωτικά κολέγια μέσω ξένων πανεπιστημίων, απονέμοντας τίτλους σπουδών τους που παρέχουν πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
eleftherostypos.gr
φωτο thestival.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Εξαφάνιση 13χρονης από τα Γιαννιτσά!
22 Ιανουαρίου 2025 -
Africafoot: «Ο ΠΑΟΚ έκανε πρόταση στον Κρεπίν Ντιατά»
22 Ιανουαρίου 2025 -
"Η μικρή μας πόλη" από τα Κουφάλια στα Γιαννιτσά
22 Ιανουαρίου 2025 -
Δεύτερο "Όχι" στον κ. Γιάγκο από το Μάνδαλο
22 Ιανουαρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ