close search results icon

Θεσσαλονίκη: “Λεφτά για την υγεία και όχι κοροϊδία”- Πορεία “σωτηρίας του ΕΣΥ” από υγειονομικούς

Θεσσαλονίκη: “Λεφτά για την υγεία και όχι κοροϊδία”- Πορεία “σωτηρίας του ΕΣΥ” από υγειονομικούς

Με την «πορεία σωτηρίας της δημόσιας υγείας» των υγειονομικών που εκκίνησε πριν από λίγο από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο και είναι σε εξέλιξη στους δρόμους της πόλης, ξεκίνησε ο χορός των κινητοποιήσεων στη Θεσσαλονίκη ενόψει της 88ης ΔΕΘ.

Με μαύρα μπαλόνια, πλακάτ, πανό και συνθήματα κατά της κυβέρνησης, ζητούν αύξηση των δημοσίων δαπανών για το ΕΣΥ, έτσι ώστε να μην μπαίνει σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών ενώ καταγγέλλουν υποστελέχωση του ΕΣΥ που οδηγεί σε επικίνδυνες συνθήκες για τους ασθενείς. Μεταξύ των βασικών τους αιτημάτων είναι η αύξηση των δαπανών, οι μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού, οι καλύτεροι μισθοί, η προμήθεια εξοπλισμού αλλά και η ένταξη των εργαζομένων στο ΕΣΥ στα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα.

«Καλούμε τον πρωθυπουργό να μην περάσει στα ψιλά των εξαγγελιών το λειτουργικό αδιέξοδο της δημόσιας υγείας περιγράφοντας μια εικονική πραγματικότητα για την κατάστασή του. Με ύψος δημοσίων δαπανών για την υγεία 5,5% του ΑΕΠ για τη δημόσια υγεία, συνεχώς θα λαμβάνονται μέτρα ιδιωτικοποίησης της συστήματος με αποτέλεσμα πολύ σύντομα ο δημόσιος τομέας υγεία να είναι συμπληρωματικός του ιδιωτικού», ανέφερε σε δηλώσεις του στο περιθώριο της διαμαρτυρίας ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος.

Σύμφωνα με έρευνα που επικαλέστηκε ο κ. Γιαννάκος για την κατάσταση των υγειονομικών μονάδων στη Βόρεια Ελλάδα, «η κατάσταση είναι απελπιστική, απογοητευτική για τους εργαζόμενους και τους ασθενείς». Παράλληλα κατήγγειλε σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία με συνέπεια – όπως είπε-, να έχει χαθεί ο δευτεροβάθμιος χαρακτήρας των νοσοκομείων. Ακόμα κατήγγειλε πως τα ασθενοφόρα τα οδηγούν ένστολοι που δεν έχουν καμία σχέση με τη διάσωση και τις πρώτες βοήθειες, με συνέπεια να μπαίνει σε κίνδυνο η ζωή των ασθενών.

Υπογράμμισε ακόμα πως στις εφημερίες των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας υπάρχει μεγάλη ταλαιπωρία των ασθενών, κάτι που καταδεικνύει και την έλλειψη της πρωτοβάθμιας υγείας. «Στα νοσοκομεία ακόμη και οι χειρουργικές κλινικές με παθολογικά περιστατικά με υψηλό δείκτη νοσοκομειακών λοιμώξεων που ξέρουμε ότι είναι και θανατηφόρες», τόνισε ακόμη ο κ. Γιαννάκος.

Παράλληλα, είπε πως στη Θεσσαλονίκη έχουν γίνει μόνον 650 απογευματινά χειρουργεία και στο Ιπποκράτειο, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, κάτω από 60 «με τις λίστες αναμονής να αυξάνουν» και αντέκρουσε τους ισχυρούς του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, πως έχουν μειωθεί οι ασθενείς σε αναμονή. Κατήγγειλε επίσης πως ενώ υπάρχει ένα κύμα αποχώρησης υγειονομικών δεν γίνονται προσλήψεις και υποστήριξε πως οι μισθοί για τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ είναι στα επίπεδα ανειδίκευτου εργάτη και πως δεν είναι ενταγμένοι στα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα και ζήτησε αύξηση των δαπανών για τη δημόσια υγεία ώστε το ΕΣΥ να είναι ασφαλές για τον πολίτη.

«Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί μετά από τόσον καιρό ότι δεν γνωρίζει. Όλοι ξέρουν ότι αν δεν δοθούν χρήματα, αν δεν υπάρξουν πόροι ώστε να χρηματοδοτηθεί η υγεία σε ανθρώπινο δυναμικό -δεν είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε μορφή έργων που γίνονται στα νοσοκομεία και ανακαινίσεις- αλλά όλα αυτά για να δουλέψουν χρειάζονται προσωπικό. Έχουμε τον χαμηλότερο μέσο όρο αναλογίας εργαζόμενων στα νοσοκομεία νοσηλευτών σε όλη την Ευρώπη σε σχέση με τους πολίτες. Είμαστε το μεγαλύτερο νοσοκομείο στη χώρα, γιατί με επίσημα στοιχεία έχουμε τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα απ’ όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας σε μέρα εφημερίας. Όταν το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας έχει ελλείψεις πάνω από 50% σε τραυματιοφορείς, καταλαβαίνετε ότι έχει αντίκτυπο στις αναμονές και στην ταλαιπωρία του πολίτη. Δεν μπορεί να έχουμε 30% ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό. Θέλουμε χειριστές να δουλεύουν τα ακτινολογικά και όλα τα μηχανήματα που έχουμε, ώστε να εξυπηρετούμε τους πολίτες», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος σωματείου εργαζομένων στο Ιπποκράτειο, Γιώργος Δόντσιος.

Βολές σε Άδωνι Γεωργιάδη: “Είναι ένας πολεμοχαρής φασίστας και επιτίθεται στους νοσοκομειακούς γιατρούς”

«Βρισκόμαστε υπό διάλυση οι ιδιωτικοποιήσεις προχωράνε με τα απογευματινά χειρουργεία, με τους εργολάβους, οι ελλείψεις είναι τεράστιες, το προσωπικό αναγκάζεται συνέχεια να μετακινείται με ότι αυτό συνεπάγεται για την περίθαλψη των ασθενών αλλά και για τις συνθήκες εργασίας των εργαζομενων. Ο Υπουργός υγείας συνεχίζει να προκαλεί. Δεν ξεχνάμε ότι είχε αποκαλέσει τους εργαζόμενους ανθρωπάκια. Είναι απαράδεκτο να κάνει επίθεση στον πρόεδρο της ΕΝΙΘ τη στιγμή που υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις. Λεφτά υπάρχουν αλλά τα δίνουν σε εξοπλισμούς, υπάρχουν τεράστια κερδη των εταιριών και στο χώρο της υγείας. Είναι πρόκληση ο υπουργός υγείας ο οποίος διαφημίζει τα Rafal. Είναι ένας πολεμοχαρής φασίστας και επιτίθεται στους νοσοκομειακούς γιατρούς», δήλωσε ο Γιάννης Κούτρας, μέλος ΕΝΙΘ.

πηγή - φωτο - thestival.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ