close search results icon

Θεσσαλονίκη: «Όχι» των εργαζομένων στο νέο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία – «Ταξικά φίλτρα και υπηρεσίες για λίγους»

"Καταστροφικά αποτελέσματα" σε λίγα χρόνια. 

Τον δρόμο για την εμπορευματοποίηση και στην ιδιωτικοποίηση των δομών δημόσιας ψυχικής υγείας «ανοίγει», όπως υποστηρίζουν εργαζόμενοι ψυχίατροι και ψυχολόγοι, το νομοσχέδιο «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης» που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή στις 29/07.

Το μεσημέρι της Τρίτης 23/07 σε συνέντευξη τύπου στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, εργαζόμενοι και εκπρόσωποι φορέων έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς ισχυρίζονται πως το νομοσχέδιο αποτελεί «ταφόπλακα για τη δημόσια ψυχική υγεία».

screenshot-37.png

Η δημόσια ψυχική υγεία στη Θεσσαλονίκη

Πρόσθεσε πως λείπουν οι δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και αντιμετώπισης των ψυχικών παθήσεων. «Υπάρχουν τέσσερα κέντρα ψυχικής υγείας στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης και στο νομό της Θεσσαλονίκης με λίστες αναμονής πάνω από έξι μήνες για να κλείσει κάποιος ραντεβού. Η γνώμη μας είναι ότι θα έπρεπε να υπάρχουν πολλαπλάσια, τουλάχιστον οκτώ. Το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο και οι κλινικές των Οξέων του υποστηρίζουν αιτήματα από τη Λαμία και πάνω και από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τα Ιωάννινα. Δέχονται έναν απίστευτο όγκο κυρίως εισαγγελικών παραγγελιών και αυτό είναι ένα ακόμη κριτήριο για τη μη ολοκληρωμένη ψυχιατρική μεταρρύθμιση», είπε συγκεκριμένα.

Η ψυχίατρος, μέλος του ΔΣ της ΕΝΙΘ και του σωματείου εργαζομένων του ΨΝΘ, Ρούλα Γεωργιάδη υποστήριξε από την πλευρά της πως «η συγκεντροποίηση και η επιτελικότητα εξυπηρετεί στο μπάλωμα κενών με εδραίωση τις μετακινήσεις προσωπικού και την εργασιακή μας περιπλάνηση, χωρίς καμία πρόβλεψη για ενίσχυση των δημόσιων δομών ψυχικής υγείας με μόνιμο προσωπικό. Εξασφαλίζεται έτσι ο καλύτερος έλεγχος και σχεδιασμός για την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα. Δεν υπάρχει λέξη για τμήματα που είναι αναγκαία ειδικά ελλείψει πρωτοβάθμιας ψυχικής υγείας και υπηρεσιών νομικής υποστήριξης. Τέτοια είναι τα τμήματα των Οξέων, τα οποία είναι μη κερδοφόρα».

Έκανε λόγο επίσης για περαιτέρω «ταξικά φίλτρα», όπου θα παρέχονται υπηρεσίες οι οποίες «θα διαρκούν λίγο, από λίγο και για λίγους. Μιλάμε για συνειδητή συρρίκνωση και στρατηγικό πετσόκομμα της δημόσιας ψυχικής υγείας».

Ανέφερε επίσης ότι το νομοσχέδιο εδραιώνει την τηλεψυχιατρική, ένα σπουδαίο τεχνολογικό όπλο το οποίο όμως δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη σχέση θεραπευτή – θεραπευόμενου.

Ο Αλέξανδρος Τάντος, μέλος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, τόνισε από την πλευρά του ότι θα πρέπει να αποσυρθεί το νομοσχέδιο «και να γίνει από την αρχή διάλογος με τους επιστημονικούς φορείς, τις δομές, τους γονείς και τα μέλη, γιατί τα ζητήματα ψυχικής υγείας και απεξάρτησης τους αφορούν».

Η Νάσια Παλάντζα από το Εθνικό συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών έκανε λόγο για μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη, καθώς όπως υποστήριξε το εν λόγω νομοσχέδιο δίνει έμφαση στην καταστολή και όχι στην πρόληψη την αντιμετώπιση και την επανένταξη.

«Καταστροφικά αποτελέσματα» σε λίγα χρόνια

Από το Σωματείο Στελεχών Πρόληψης, ο ψυχολόγος Ανδρέας Τσούνης υποστήριξε από την πλευρά του ότι «θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα στην ψυχική υγεία. Η αποδιοργάνωση που θα υπάρξει, σε δύο με τρία χρόνια θα προκαλέσει καταστροφικά αποτελέσματα».

«Να παραμείνουν οι άνθρωποί μας δίπλα»

Η πρόεδρος του Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ, Ιθάκη και φίλων, Κική Ευστρατουδάκη μίλησε από τη σκοπιά των γονέων που έχουν απευθυνθεί στα προγράμματα δημόσιας ψυχικής υγείας, αφότου τα παιδιά τους βρέθηκαν στον κυκεώνα των εξαρτήσεων. Όπως είπε: «Χωρίς τους ανθρώπους του ΚΕΘΕΑ δεν θα ήμασταν σήμερα εδώ και δεν θα είχα σώας τας φρένας ώστε να μιλώ για αυτό που μου συμβαίνει. Το παιδί μου βρίσκεται στη θεραπευτική κοινότητα της Ιθάκης. Είμαι περήφανη για αυτό γιατί ξέρω ότι εκεί θα ξεδιπλώσει τον εαυτό του και θα γίνει σωστός άνθρωπος. Στο πρόγραμμα βρήκα μια γαλήνη, βρήκα τον εαυτό μου και τις ισορροπίες του σπιτιού μου. Θα ήθελα να παραμείνουν οι άνθρωποί μας δίπλα».

πηγή: karfitsa.gr - Ελίνα Τουκουσμπαλίδου


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ