close search results icon

Θεσσαλονίκη: Συνεχίζεται το “κυνήγι” του κομήτη C2023

Θεσσαλονίκη: Συνεχίζεται το “κυνήγι” του κομήτη C2023

Είναι εντυπωσιακός λόγω της φωτεινότητας του και επειδή διαθέτει ουρά και αντιουρά

Για πέμπτη συνεχόμενη βραδιά οι λάτρεις των αστεριών και άλλων ουράνιων σωμάτων κυνηγούν τον κομήτη C2023 A3 που έχει ουρά και αντιουρά. Το πέρασμα του είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό ενώ η εικόνα του στο νυχτερινό ουρανό έχει μαγέψει ειδικούς και μη.

Ο φωτογράφος και κυνηγός κομητών και άλλων φυσικών φαινομένων, Κωνσταντίνος Εμμανουηλίδης μιλώντας στο thestival.gr τόνισε ότι ο κομήτης θα είναι ορατός και από τον ουρανό της Θεσσαλονίκης 

Το πέρασμα του συγκεκριμένου κομήτη όπως και άλλων κομητών είναι πολυήμερο αν και ειδικά στην περίπτωση του οι καιρικές συνθήκες και η καθαρότητα του ουρανού τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα είναι ευνοϊκές για την καλύτερη παρατήρηση του.

«Πάντα οι κομήτες κρατούν πολλές ημέρες. Όταν είναι φωτεινοί και τους βλέπουμε τηλεσκοπικά, γιατί έχουμε πολλούς κομήτες, κρατάνε εβδομάδες ή και μήνες» ανέφερε ο κ. Εμμανουηλίδης.

Ο κομήτης C2023 A3 έχει προκαλέσει κυριολεκτικά ένα ντελίριο στους κυνηγούς των κομητών και στους φίλους της αστρονομίας καθώς όπως εξήγησε ο κ. Εμμανουηλίδης έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τον κάνουν ιδιαίτερα εντυπωσιακό.

«Ο συγκεκριμένος κομήτης είναι φωτεινότατος, έχει πολλή μεγάλη ουρά και αντιουρά. Και σπάνια βλέπουμε κομήτες με αντιουρά. Είναι πολύ εντυπωσιακός, πολύ φωτεινός και εύκολα ανιχνεύσιμος με γυμνό μάτι. Δεν συμβαίνει συχνά να έχουμε τέτοιο κομήτη, την τελευταία φορά που συνέβη ήταν πριν από πέντε χρόνια» τόνισε ο κ. Εμμανουηλίδης.

Να σημειωθεί ότι ο κομήτης C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS) ανακαλύφθηκε από το Αστεροσκοπείο Purple Mountain της Κίνας και από το ερευνητικό τηλεσκόπιο Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System (ATLAS).

thestival.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ