Τι προσπαθεί να πετύχει ο Πούτιν με την κήρυξη τριήμερης κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία;

«Πότε μια κατάπαυση του πυρός είναι μια πραγματική προσπάθεια για την εξασφάλιση της ειρήνης; Και πότε είναι απλώς δημόσιες σχέσεις; Είναι ένα ερώτημα που τίθεται συχνά τον τελευταίο καιρό», γράφει σε άρθρο του για το BBC ο συντάκτης για θέματα Ρωσίας, Στιβ Ρόσενμπεργκ. «Κυρίως σε σχέση με τον πρόεδρο της Ρωσίας», προσθέτει.
«Οι σύντομες εκεχειρίες έχουν αρχίσει να γίνονται κάτι το ιδιαίτερο για το Κρεμλίνο», σημειώνει στη συνέχεια. Αρχικά, ο Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε 30ωρη παύση των εχθροπραξιών το Πάσχα, παρουσιάζοντάς την ως «ανθρωπιστική» χειρονομία.
Τώρα ο ηγέτης του Κρεμλίνου ανακοίνωσε τριήμερη μονομερή εκεχειρία για τις αρχές Μαΐου. Θα διαρκέσει από τις 8 έως τις 10 Μαΐου, ώστε να συμπέσει με τις εκδηλώσεις για την 80ή επέτειο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Σε ανακοίνωσή του, το Κρεμλίνο ανέφερε ότι για 72 ώρες θα σταματήσουν όλες οι στρατιωτικές ενέργειες. Επικαλέστηκε «ανθρωπιστικές» εκτιμήσεις (και πάλι) και κατέστησε σαφές ότι η Μόσχα αναμένει από την Ουκρανία να ακολουθήσει το παράδειγμά της.
Απαντώντας, η Ουκρανία διερωτήθηκε γιατί η Ρωσία δεν μπορεί να δεσμευτεί για άμεση κατάπαυση του πυρός και ζήτησε να εφαρμοστεί για τουλάχιστον 30 ημέρες.
«Εάν η Ρωσία θέλει πραγματικά την ειρήνη, πρέπει να σταματήσει αμέσως τα πυρά», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Αντρίι Σίμπιχα, προσθέτοντας: «Γιατί να περιμένουμε μέχρι τις 8 Μαΐου;»
Πρόκειται άραγε για μια ειλικρινή προσπάθεια με σκοπό τον τερματισμό των συγκρούσεων από τον Ρώσο πρόεδρο, ο οποίος εξαπέλυσε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία πριν από τρία και πλέον χρόνια; Ή είναι απλώς μια κίνηση δημοσίων σχέσεων του Κρεμλίνου για να εντυπωσιάσει τον Ντόναλντ Τραμπ;
Οι επικριτές του Κρεμλίνου θα υποψιαστούν… δημόσιες σχέσεις.
Κατά τη διάρκεια της εξαιρετικά σύντομης λεγόμενης πασχαλινής εκεχειρίας, η Ουκρανία είχε κατηγορήσει τα ρωσικά στρατεύματα ότι την παραβίασαν επανειλημμένα.
Η Μόσχα είχε χρησιμοποιήσει την ανακοίνωσή της για 30ωρη παύση των μαχών για να στείλει ένα μήνυμα στον Λευκό Οίκο: ότι σε αυτόν τον πόλεμο η Ρωσία είναι ο ειρηνοποιός και το Κίεβο ο επιτιθέμενος. Κατηγόρησε την Ουκρανία ότι αγνόησε αυτό που η Μόσχα παρουσίασε ως κλαδί ελιάς και ότι παρέτεινε τον πόλεμο.
Τα πρόσφατα σχόλια του Τραμπ δείχνουν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν το έχαψε αυτό. Σε μια ανάρτηση στην πλατφόρμα του Truth Social το Σαββατοκύριακο, ο Τραμπ έγραψε ότι «δεν υπήρχε κανένας λόγος» για τον Πούτιν «να ρίχνει πυραύλους σε μη στρατιωτικές περιοχές, πόλεις και κωμοπόλεις [στην Ουκρανία], τις τελευταίες ημέρες».
«Αυτό με κάνει να σκέφτομαι», πρόσθεσε, «ότι ίσως δεν θέλει να σταματήσει τον πόλεμο, απλώς με καθυστερεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί διαφορετικά, μέσω τραπεζικών μέτρων ή δευτερευουσών κυρώσεων. Πάρα πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν», είπε ακόμη.
Και έχουμε την ανακοίνωση μιας ακόμα ρωσικής κατάπαυσης του πυρός. Αυτήν τη φορά είναι λίγο μεγαλύτερη: τρεις ημέρες. Και, πάλι, υπάρχει ο ισχυρισμός περί «ανθρωπιστικών» ανησυχιών.
Άλλη μια προσπάθεια να δείξει στην Ουάσιγκτον ότι το Κρεμλίνο έχει μόνο τις καλύτερες προθέσεις; Ότι η Ρωσία είναι πραγματικά το καλό παιδί σε όλο αυτό;
Αν είναι έτσι, δεν φαίνεται να το έχει πετύχει. Όχι αμέσως. Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ, επεσήμανε την προσφορά της Μόσχας για προσωρινή κατάπαυση του πυρός, αλλά δήλωσε: «Ο πρόεδρος [Ντόναλντ Τραμπ] έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει να δει πρώτα μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός για να σταματήσουν οι σκοτωμοί, να σταματήσει η αιματοχυσία. Είναι όλο και πιο απογοητευμένος με τους ηγέτες και των δύο χωρών».
Πρόκειται για μια ένδειξη ότι ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να χάνει πλέον την υπομονή του με το Κρεμλίνο, παρά το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες έχει απευθύνει το μεγαλύτερο μέρος της δημόσιας κριτικής του προς τον πρόεδρο Ζελένσκι.
Τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση Τραμπ πίεζε τόσο τη Ρωσία όσο και την Ουκρανία να συμφωνήσουν σε μια 30ήμερη συνολική κατάπαυση του πυρός χωρίς όρους. Η Ουκρανία είχε υπογράψει κάτι τέτοιο. Η Ρωσία όχι.
Ήδη ανώτεροι Ρώσοι αξιωματούχοι χρησιμοποιούν την τριήμερη προσφορά του προέδρου Πούτιν για κατάπαυση του πυρός, για να προσπαθήσουν να κατηγορήσουν την Ουκρανία.
«Είναι αμφίβολο αν ο Ζελένσκι θα υποστηρίξει την απόφαση του προέδρου μας και θα αποδεχτεί την κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, Βιατσεσλάβ Βολοντίν, στη ρωσική κρατική τηλεόραση.
«Καθόλου ενθαρρυντικό σημάδι, τόσο σύντομα μετά την ανακοίνωση μιας άλλης σύντομης εκεχειρίας», καταλήγει στο άρθρο του ο Ρόσενμπεργκ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Σοβαρό τροχαίο στην Θεσσαλονίκη: Προσοχή στους οδηγούς
29 Απριλίου 2025 -
Η συνταγή της ημέρας - Παστιτσάδα Οσομπούκο
29 Απριλίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ