Tι θα κάνει ο Πούτιν μετά το σαρωτικό 87% – Η ανάλυση της Deutsche Welle
Τις επόμενες κινήσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν μετά τον εκλογικό του θρίαμβο στις ρωσικές εκλογές προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν ειδικοί σε όλον τον κόσμο. «Το εκλογικό ποσοστό του 87% αποτελεί επιβεβαίωση για τον Πούτιν και την ολοένα και πιο δικτατορική διακυβέρνησή του. Το αποτέλεσμα δεν αντικατοπτρίζει βέβαια τη βούληση των ψηφοφόρων, αλλά τη βούληση του καθεστώτος», εκτιμά η Ρεγκίνα Χέλερ, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη και την Πολιτική Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου.
Η γερμανίδα ερευνήτρια δηλώνει στη Deutsche Welle: «Από την επομένη των εκλογών διαπιστώσαμε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα συνεχίσει με σφοδρότητα τον πόλεμο στην Ουκρανία χωρίς να αποκλείεται ακόμα και κλιμάκωση των εχθροπραξιών το επόμενο διάστημα».
Για την μετεκλογική περίοδο oι ειδικοί για ζητήματα Ρωσίας αναμένουν αύξηση των φόρων στη χώρα. Ήδη πριν τις εκλογές ο πρόεδρος Πούτιν είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να δρομολογήσει αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία. Ο πόλεμος κοστίζει, δηλώνει ο Γκέρχαρντ Μάνγκοντ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ, με ειδίκευση στις διεθνείς σχέσεις και τα ζητήματα ασφαλείας στον μετασοβιετικό χώρο: «Η κυβέρνηση χρειάζεται χρήματα, χρειάζεται περισσότερα έσοδα και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με αύξηση φορολογικών εσόδων. Όσα χρήματα εισρεύσουν στα ταμεία, θα διοχετευθούν στην ρωσική πολεμική μηχανή».
Στο μεταξύ οι Ρώσοι αναμένουν ότι οι αρχές θα προχωρήσουν σε νέο γύρο επιστράτευσης, αφού η ρητορική του ρώσου προέδρου δείχνει σαφώς προς αυτή την κατεύθυνση, εκτιμά η ερευνήτρια Ρεγκίνα Χέλερ.
Σύμφωνα με ειδικούς, παράγοντες όπως σταθερή οικονομική κατάσταση και η άμβλυνση των επιπτώσεων των δυτικών κυρώσεων διασφαλίζουν την επιβίωση του συστήματος Πούτιν στη Ρωσία.
Κατά την εκτίμηση της Μόσχαςο ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν κάνει καλή δουλειά. Η κεντρική τράπεζα και οι υπεύθυνοι χάραξης οικονομικής πολιτικής κατάφεραν, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κυρώσεις της Δύσης, να σταθεροποιήσουν την οικονομία. Επιπλέον δείχνει να αποδίδει η μετατόπιση του κέντρου βάρος της ρωσικής οικονομίας από την Ευρώπη στην Ασία. Παράλληλα ενισχύεται η καταστολή των αντιπάλων του πολέμου στην Ουκρανία. Όλα αυτά επιτρέπουν στον πρόεδρο Πούτιν να συνεχίσει στο δρόμο που χάραξε πριν τις εκλογές.
newsbeast.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Πάλεψε η Εθνική:Ηγέτης ο Τολιόπουλος
21 Νοεμβρίου 2024 -
ΣΥΡΙΖΑ: Πάνω από 1.000 μέλη αποχώρησαν στην Πέλλα
21 Νοεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ