Times: Σε νέα ρότα οι Εργατικοί για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
"Αλλαγή τόνου".
Το 1816, μια κοινοβουλευτική επιτροπή διορίστηκε για να διερευνήσει την απόκτηση αρκετών Γλυπτών από την Ακρόπολη από τον Λόρδο Έλγιν, τότε πρέσβη της Βρετανίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Είχε προσπαθήσει, όπως είπε, να αποτρέψει την αλλοίωση και την καταστροφή των αγαλμάτων μεταφέροντάς τα σε ασφαλές μέρος και ισχυρίστηκε ότι το έκανε με την άδεια των αρχών, γράφουν οι Times.
Η εν λόγω επιτροπή, η οποία απάλλαξε τον Έλγιν από κάθε κατηγορία, φρόντισε να τονίσει την καλλιτεχνική αξία των Γλυπτών. Αυτά ήταν, όπως διαπίστωσε η επιτροπή, μεταξύ «των πιο εξαίρετων μνημείων της αρχαιότητας». Η ιδιότητα των αγαλμάτων ως εκλεκτών καλλιτεχνικών αντικειμένων και όχι οι άγονες διαφωνίες σχετικά με το νομικό καθεστώς μιας 200 ετών επιστολής άδειας από τον σουλτάνο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, είναι αυτή που θα έπρεπε να καθοδηγεί τη φροντίδα και τη φύλαξή τους σήμερα.
Άλλα κειμήλια από την Ακρόπολη εκτίθενται τώρα στο Μουσείο της Ακρόπολης, ένα ίδρυμα που δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό, και είναι προφανές ότι είναι χρήσιμο να εκτίθενται όλα αυτά τα αντικείμενα μαζί, επισημαίνεται στο άρθρο των Times. Συνεπώς, τα συμφέροντα των φίλων της τέχνης θα εξυπηρετούνταν καλύτερα με έναν δανεισμό των Μαρμάρων στην Ελλάδα. Θα μπορούσαν τότε να εκτεθούν στην Αθήνα χωρίς να εγείρονται τεχνικά επιχειρήματα σχετικά με την ιδιοκτησία που θα μπορούσαν να επιτύχουν ελάχιστα πράγματα εκτός από το να γεμίσουν τις τσέπες των δικηγόρων.
«Αλλαγή τόνου»
Σε απάντησή του σε κοινοβουλευτική ερώτηση, ο Κρις Μπράιαντ, ο υπουργός Πολιτισμού, δήλωσε ότι ο δανεισμός των Μαρμάρων είναι «θέμα των διαχειριστών» του Βρετανικού Μουσείου και σημείωσε ότι ο Τζορτζ Όσμπορν, ο πρόεδρος του Μουσείου, επιδιώκει μια «εποικοδομητική συνεργασία» με τους Έλληνες υπουργούς. Πρόκειται για αλλαγή τόνου σε σχέση με τη θέση της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία επιδόθηκε σε δημόσιο διπλωματικό καβγά πέρυσι, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στα μάρμαρα σε συνέντευξή του στα μέσα ενημέρωσης. Είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, προς μια ρύθμιση που θα προωθήσει την εκτίμηση της αρχαιότητας και το κύρος της Βρετανίας μεταξύ των εταίρων της.
Πηγή: The Times, δια μέσου naftemporiki.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
«Πάτησε» Ελσίνκι η Εθνική, έτοιμη για το ματς με την Φινλανδία
15 Νοεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ