Το 21,5% της χλωρίδας και πανίδας της χώρας αξιολογήθηκε ως απειλούμενη
1.213 είδη χαρακτηρίσθηκαν «Τρωτά», 775 κατατάχθηκαν στην κατηγορία των «Κινδυνευόντων».
Στη διάθεση των επιστημόνων και όλων των ενδιαφερομένων βρίσκεται ο νέος Κόκκινος Κατάλογος των Απειλούμενων Ειδών Φυτών, Ζώων και Μυκήτων της Ελλάδας. Η επικαιροποίηση του Κόκκινου Καταλόγου των Απειλούμενων Ειδών της Ελλάδας αποτελεί ένα εμβληματικό έργο για την προστασία και διαχείριση της ελληνικής φύσης, στο πλαίσιο του οποίου αξιολογήθηκαν πάνω από 11.000 είδη ζώων, φυτών και μυκήτων και κατατάχθηκαν σε κατηγορίες κινδύνου εξαφάνισης.
Από το σύνολο των ειδών περίπου το 21,5% αξιολογήθηκαν ως απειλούμενα. Πιο συγκεκριμένα, 1.213 είδη χαρακτηρίσθηκαν «Τρωτά», 775 κατατάχθηκαν στην κατηγορία των «Κινδυνευόντων», ενώ 453 είδη θεωρούνται ότι είναι «Κρισίμως κινδυνεύοντα». Μεταξύ των ειδών που αξιολογήθηκαν, περιλαμβάνονται περίπου 3.000 ενδημικά είδη της Ελλάδας, δηλαδή είδη τα οποία δεν απαντώνται σε καμία άλλη χώρα στον κόσμο. Τα είδη αυτά θα συμπεριληφθούν σταδιακά στον παγκόσμιο Κόκκινο Κατάλογο Απειλούμενων Ειδών της Διεθνούς Ενωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN).
Για την υλοποίηση του έργου, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) συνεργάστηκε με 140 Ελληνες και ξένους επιστήμονες, οι οποίοι με τη συνεργασία και την υποστήριξη της IUCN, της Ελληνικής Ζωολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας, ανέλαβαν την αξιολόγηση των ειδών, σύμφωνα με τα κριτήρια της IUCN. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη προσπάθεια για την αξιολόγηση των απειλούμενων ειδών της χώρας μας είχε γίνει το 2009, και τότε είχαν αξιολογηθεί περίπου 1.000 είδη ζώων και 300 είδη φυτών.
Τα δεδομένα του Κόκκινου Καταλόγου συνιστούν ένα πολύτιμο εργαλείο για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, καθώς με βάση αυτά θα σχεδιάζονται στοχευμένες δράσεις διατήρησης και πολιτικές προστασίας για τη διαφύλαξη της πλούσιας φυσικής κληρονομιάς της Ελλάδας και την προώθηση της βιώσιμης διαχείρισης των φυσικών της πόρων. Εξάλλου, ο Κόκκινος Κατάλογος Ελλάδας αποτελεί πλέον μια ανοιχτή σε όλους βάση δεδομένων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Αλλαγές στους Λογαριασμούς ρεύματος: Δείτε τι συμφέρει!
23 Δεκεμβρίου 2024 -
Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση των Κατηχητικών Συνάξεων της Έδεσσας
23 Δεκεμβρίου 2024 -
Διεύθυνση Αστυνομίας Πέλλας- Γιορτινές Ευχές!
23 Δεκεμβρίου 2024 -
Πέτρος Γαλανός- Ευχές για τα Χριστούγεννα 2024!
23 Δεκεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ