Το έθιμο "Ντουπουκρούτζ" στην Περίκλεια: Ανάβαση στον λόφο και δέηση στον Άγιο Αθανάσιο

Με σεβασμό στην παράδοση και έντονη την πνευματική διάθεση, οι κάτοικοι της Περίκλειας Αλμωπίας τίμησαν και φέτος το πασχαλινό έθιμο «Ντουπουκρούτζ», ένα μοναδικό τοπικό δρώμενο που αναβιώνει κάθε χρόνο τη Δεύτερη Ημέρα του Πάσχα.

Αντίθετα με άλλες περιοχές, οι κάτοικοι της Περίκλειας δεν περιορίζονται σε περιφορά μέσα στο χωριό, αλλά ανηφορίζουν προς τον απέναντι λόφο, όπου βρίσκεται το παρεκκλήσι του Αγίου Αθανασίου. Εκεί, μέσα σε ένα καταπράσινο και γαλήνιο περιβάλλον, τελείται δέηση και αναγιγνώσκονται ευχές για υγεία, ειρήνη και ευλογία της κοινότητας.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκαλεί η παρουσία του αγαπητού ιερέα του χωριού, παπα-Γιάννη, ο οποίος στα 83 του χρόνια εξακολουθεί με ζήλο και αφοσίωση να ηγείται της τελετής, αποτελώντας ζωντανό σύμβολο πίστης και παράδοσης για τους κατοίκους της Περίκλειας. Η μορφή του, σεμνή και κατασταλαγμένη, δίνει βαρύτητα και ουσία σε κάθε λέξη της προσευχής, αγγίζοντας τις καρδιές των παρευρισκόμενων.

Το έθιμο του «Ντουπουκρούτζ» δεν είναι απλώς μια πατροπαράδοτη συνήθεια, αλλά μια βαθιά θρησκευτική εμπειρία που ενώνει τους κατοίκους μεταξύ τους και με τις ρίζες τους. Κάθε χρόνο, μικροί και μεγάλοι συμμετέχουν με ευλάβεια, αποδεικνύοντας πως η πίστη και η συλλογική μνήμη παραμένουν ζωντανές στις καρδιές των ανθρώπων της Περίκλειας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Μεγάλη Πασχαλινή ποδοσφαιρική αναμέτρηση στο Νεοχώρι Αλμωπίας
21 Απριλίου 2025 -
Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών
21 Απριλίου 2025 -
Τα ΜΜΕ για την τραγωδία των Τεμπών
21 Απριλίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ