close search results icon

Το “γράμμα” του Χατζηδάκη εξόργισε τους 11

Το “γράμμα” του Χατζηδάκη εξόργισε τους 11

Οι εσωκομματικοί πονοκέφαλοι στη ΝΔ συνεχίζονται καθώς οι βουλευτές που υπέγραψαν την ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια “απειλούν” και με νέες παρεμβάσεις. Μασάζ στους ένστολους.

Το Μαξίμου επιχείρησε να υποβαθμίσει και να κλείσει το πολιτικό θέμα με την ερώτηση 11 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για τα κόκκινα δάνεια. Οι χειρισμοί όμως της κυβέρνησης και ειδικότερα του υπουργού Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, εξόργισαν τους ερωτώντες βουλευτές, που προαναγγέλλουν και νέες παρεμβάσεις στο μέλλον και διαμηνύουν πως και άλλοι συνάδελφοι τους συντάσσονται με την πρωτοβουλία τους.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση ξεκινά μασάζ στους ένστολους, που εξαγριώθηκαν με τις ανακοινώσεις στη ΔΕΘ για αύξηση στις αποζημιώσεις νυχτερινής υπηρεσίας κατά 20%. Και αυτό καθώς σημαίνει στην πράξη αύξηση από δύο ευρώ το μήνα για τις Ένοπλες Δυνάμεις μέχρι 22 ευρώ το μήνα για αστυνομικούς με 64 ώρες νυχτερινής απασχόλησης.

Δεν βλέπει γαλάζιους δράκους το Μαξίμου
Ο θόρυβος από την ερώτηση των 11 βουλευτών της ΝΔ για τα κόκκινα δάνεια κυριάρχησε χθες στο briefing. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κινήθηκε στη γραμμή πως ο ρόλος των βουλευτών είναι να κάνουν ερωτήσεις. Υποστήριξε ότι εν προκειμένω το παραμύθι δεν έχει δράκο.


Ο κ. Μαρινάκης επίσης υπερασπίστηκε την πολιτική της κυβέρνησης όσον αφορά στα κόκκινα δάνεια, υπενθυμίζοντας με νόημα ότι την πολιτική αυτή έχουν ψηφίσει και οι βουλευτές της ΝΔ. Ενώ επικαλέστηκε ότι το υπουργείο Οικονομικών απάντησε άμεσα στην ερώτηση.

Όμως ο τρόπος που χειρίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, το θέμα φαίνεται ότι προκάλεσε αντιδράσεις.


Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χατζηδάκης έσπευσε να απαντήσει άμεσα, αλλά γραπτώς, αποφεύγοντας έτσι να έρθει η ερώτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Η γραπτή απάντηση του υπουργού ήταν σύντομη και πιο πολιτική, ενώ επί της ουσίας στα ερωτήματα παρέπεμψε σε συνοδευτική γραπτή απάντηση της αρμόδιας ΓΓ, Θεώνης Αλαμπάση.

Πυρά κατά Χατζηδάκη από τους 11 και “τσαντίλα” στο ΥΠΟΙΚ
Για “κοινοβουλευτική απρέπεια” του κ.Χατζηδάκη έκανε λόγο ο Νικήτας Κακλαμάνης, εκ των 11 βουλευτών που υπέγραψαν την ερώτηση.

“Στους βουλευτές δεν απαντούν οι γραμματείς, απαντούν οι υπουργοί βάζοντας την υπογραφή τους από κάτω”, δήλωσε μάλιστα μιλώντας στον Ant1 ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής. Και προανήγγειλε νέες παρεμβάσεις βουλευτών της ΝΔ.

“Ρωτήσαμε για τον κόσμο και η ερώτηση απαντιέται για το πώς οι τράπεζες μείωσαν τα κόκκινα δάνεια”, σχολίασε από την πλευρά του ο Μάριος Σαλμάς (Open). Σημείωσε δε καυστικά πως η μείωση των κόκκινων δανείων οφείλεται στο γεγονός ότι δόθηκαν στα funds.

Ο κ. Σαλμάς δήλωσε μάλιστα πως και άλλοι βουλευτές της ΝΔ έλεγαν εκ των υστέρων στους 11 πως και εκείνοι θα ήθελαν να υπογράψουν τη συγκεκριμένη ερώτηση, η οποία πάντως δεν είχε διακινηθεί ευρύτερα στην ΚΟ για αυτό και έπεσε σαν κεραυνός στο κυβερνητικό και οικονομικό επιτελείο.

Στην ΚΟ της ΝΔ φαίνεται όμως πως εξακολουθεί να επικρατεί ανησυχία μετά το 28% στις ευρωεκλογές. Διότι άλλωστε οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κυβερνών κόμμα κινείται περίπου στα ίδια επίπεδα και πάντως δεν έχει επιστρέψει στα υψηλά ποσοστά του 2023.

Η ερώτηση και η επιμονή των 11 φαίνεται πάντως πως προκάλεσαν ενόχληση στο υπουργείο Οικονομικών, από όπου διαμηνύουν ότι θα δίνεται άμεση απάντηση σε κάθε αντίστοιχη πρωτοβουλία, σε υπεράσπιση της πολιτικής Χατζηδάκη.

Ο Βορίδης ανέλαβε το μασάζ στους ένστολους
Εν τω μεταξύ βουλευτές που δεν συντάχθηκαν με την ερώτηση των 11 για τα κόκκινα δάνεια (όπως ο Στέλιος Πέτσας) επιμένουν για το θέμα των ενστόλων.

Οι γαλάζιοι βουλευτές δέχονται εξάλλου και εκείνοι πιέσεις από ψηφοφόρους, καθώς οι ένστολοι θεωρούνται προνομιακό και παραδοσιακό ακροατήριο της ΝΔ. Αλλά και από την ΠΟΑΣΥ, που εξέφρασε την οργή των αστυνομικών για τη “συμβολική κίνηση” της αύξησης της αποζημίωσης για νυχτερινή απασχόληση. Ενώ την περασμένη Δευτέρα η ΠΟΑΣΥ άνοιξε πανώ διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στην οδό Πειραιώς.

Τα κάστανα από τη φωτιά ανέλαβε να προσπαθήσει να βγάλει ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο οποίος συναντήθηκε χθες στο γραφείο του στη Ζαλοκώστα με αντιπροσωπεία ενστόλων για μασάζ με υποσχέσεις για νέες αυξήσεις από το 2025, οι οποίες πάντως είναι δεδομένες για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους λόγω της αναμενόμενης νέας αύξησης του κατώτατου μισθού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ