close search results icon

«Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» – Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

«Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» – Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους.

Η Τεχεράνη υποβάθμισε την επίθεση αν και ακούστηκαν εκρήξεις στην Ισφαχάν, κάνει λόγο για «προπαγάνδα», σημειώνει ότι αναχαιτίστηκαν drones, ενώ το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μεταδίδει πως δεν αναφέρθηκε «καμιά μεγάλη ζημιά».

Μετά από σύντομη αναστολή των πτήσεων, τα αεροδρόμια της χώρας επαναλειτουργούν.

Οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο σε σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συνιστούσε να γίνει δεκτή η Παλαιστίνη ως πλήρες μέλος των Ηνωμένων Εθνών.

Δείτε live

Live οι εξελίξεις στο in

20:12 Συναγερμός στη Σντερότ – Αναχαιτίστηκε πύραυλος

Ένας πύραυλος αναχαιτίστηκε μετά από συναγερμό που ενεργοποιήθηκε στο Σντερότ, το Ιβίς και το Νιρ Αμ. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

20:02 Γιατρός της Ερυθράς Ημισελήνου τραυματίστηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις στον καταυλισμό Νουρ Σαμς

Η Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης (PRCS) αναφέρει ότι ένας από τους εθελοντές γιατρούς της πυροβολήθηκε, ενώ εργαζόταν στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς, στη Δυτική Όχθη.

Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιούν εδώ και ώρες επιδρομή στον καταυλισμό, όπου έχουν ξεσπάσει συγκρούσεις.

Η PRCS λέει ότι ο εθελοντής γιατρός της πυροβολήθηκε στο πόδι «κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του», ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις εμποδίζουν ασθενοφόρο να τον προσεγγίσει.

19:51 Η δίψα είναι πλέον ακραία στη Γάζα

Το Κυβερνητικό Γραφείο Μέσων Ενημέρωσης της Γάζας αναφέρει ότι όλα τα πηγάδια νερού της πόλης σταμάτησαν εντελώς να λειτουργούν πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

Τα πηγάδια δεν λειτουργούν πλέον κυρίως λόγω της σοβαρής έλλειψης καυσίμων, τα οποία το Ισραήλ έχει απαγορεύσει να εισέλθουν στη Λωρίδα από τότε που επέβαλε πλήρη αποκλεισμό πριν από έξι και πλέον μήνες.

Το μοναδικό εργοστάσιο αφαλάτωσης της πόλης της Γάζας, περισσότερα από 40 πηγάδια και τα δίκτυα ύδρευσης έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, τονίζει το Γραφείο και προειδοποιεί ότι η «κρίση» έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της, καθώς οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται και η ζήτηση για κατανάλωση νερού έχει αυξηθεί.

«Ολόκληρη η πόλη ζει σε κατάσταση ακραίας δίψας», τονίζει και προσθέτει ότι η υγειονομική και περιβαλλοντική κρίση θα επιδεινωθεί πολύ περισσότερο εν μέσω ακραίας έλλειψης νερού.

19:39 ABC: Οι πύραυλοι των IDF φέρεται να στόχευσαν το σύστημα αεράμυνας κοντά στην πυρηνική εγκατάσταση στη Νατάνζ

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του αμερικανικού ABC News, που επικαλείται υψηλόβαθμο αξιωματούχο, ισραηλινό αεροσκάφος εκτόξευσε τρεις πυραύλους έξω από το Ιράν σε ένα «πολύ περιορισμένο πλήγμα» το πρωί της Παρασκευής.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι το Ισραήλ στόχευσε το σύστημα αεράμυνας κοντά στην πυρηνική εγκατάσταση στη Νατάνζ. Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι «το χτύπημα έβγαλε εκτός λειτουργίας την τοποθεσία, αλλά η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί».

Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι «το χτύπημα είχε ως στόχο να στείλει μήνυμα στο Ιράν ότι το Ισραήλ έχει αυτές τις δυνατότητες» και δεν αποσκοπούσε σε περαιτέρω κλιμάκωση.

19:31 ΥΠΕΞ Ιράν: Τα drones δεν προκάλεσαν ζημιές ή θύματα στην Ισφαχάν

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, δήλωσε ότι «τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ισραήλ δεν προκάλεσαν ζημιές ή θύματα στην Ισφαχάν.

«Τα drones που το Ισραήλ ανέφερε ότι εκτόξευσε στο Ιράν δεν προκάλεσαν ζημιές ή θύματα στην Ισφαχάν, παρά τις προσπάθειες των φιλοϊσραηλινών μέσων ενημέρωσης να παρουσιάσουν μια ήττα ως νίκη», ανέφερε σύμφωνα με το Reuters.

19:24 Συγγενείς Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα πραγματοποιούν διαμαρτυρία

Συγγενείς ομήρων που κρατούνται στη Γάζα έχουν αποκλείσει κεντρικό αυτοκινητόδρομο που συνδέει την Ιερουσαλήμ με το Τελ Αβίβ, αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Δεκάδες διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων τα μέλη των οικογενειών και οι υποστηρικτές τους, έχουν συγκεντρωθεί και αποκλείσει τον αυτοκινητόδρομο 1, γράφουν οι Times of Israel.

Ορισμένοι έχουν βάλει φωτιά σε βαρέλια σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Οι συγγενείς όσων απήγαγε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου διαμαρτύρονται εδώ και μήνες, απαιτώντας από την ισραηλινή κυβέρνηση να φέρει πίσω τους αγαπημένους τους.

19:15 Περισσότερη βοήθεια εισήλθε στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά δεν είναι ακόμη αρκετή

Ο Hani Mahmoud του Al Jazeera, σε ρεπορτάζ από τη Ράφα στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζαςς, μεταδίδει ότι την τελευταία εβδομάδα υπήρξε «σημαντική αύξηση της ποσότητας της βοήθειας που εισήλθε».

Ωστόσο, δεν είναι ούτε κατά διάνοια αρκετή σε σύγκριση με τις «ανάγκες που υπάρχουν, καθώς όλοι παλεύουν με την πείνα, την αφυδάτωση και την τεράστια έλλειψη ιατρικών προμηθειών».

Την Τετάρτη, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), Φιλίπ Λαζαρίνι, δήλωσε ότι μικρά παιδιά πεθαίνουν από υποσιτισμό και αφυδάτωση, καθώς «ένας ανθρωπογενής λιμός σφίγγει τον κλοιό του σε ολόκληρη τη Λωρίδα».

19:04 Οι IDF έπληξαν υποδομή της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Οι IDF ισχυρίζονται ότι πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή κατά υποδομών της Χεζμπολάχ στο Μανσούρι και το Αϊταρούν του νότιου Λιβάνου το απόγευμα της Παρασκευής (19/4), ως απάντηση στα τρία βλήματα που εκτόξευσε νωρίτερα η οργάνωση.

Τα ισραηλινά στρατεύματα βομβάρδισαν επίσης θέσεις εκτόξευσης πυραύλων.

18:52 Ανεύθυνο το βέτο των ΗΠΑ, λέει Ιρανός αξιωματούχος

Ιρανός αξιωματούχος δηλώνει ότι το βέτο των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ένταξη της Παλαιστίνης στον Οργανισμό ήταν «ανεύθυνο» και «μη εποικοδομητικό».

«Αποκαλύφθηκε ο δόλιος χαρακτήρας της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και η απομονωμένη θέση της», προσθέτει ο Νασέρ Κανάνι.

Σημειώνεται ότι κατά την ψηφοφορία της Πέμπτης, 12 χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας υποστήριξαν ψήφισμα για την πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ. Βρετανία και Ελβετία απείχαν.

Οι ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει ότι ενώ υποστηρίζουν «σθεναρά» μια λύση δύο κρατών, η ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ θα πρέπει να προέλθει από «απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των μερών», δηλαδή της Παλαιστίνης και του Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατζ, επαίνεσε τις ΗΠΑ που άσκησαν βέτο λέγοντας ότι «η επαίσχυντη πρόταση απορρίφθηκε».

18:38 BBC: «Δώρο» για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

Στην ανάλυση του ο διπλωματικός συντάκτης του BBC στην Ιερουσαλήμ, Τζέιμς Λαντέιλ σημειώνει πως η αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στο Ιράν φάνηκε αρχικά να είναι περιορισμένη σε έκταση και κλίμακα και πως το Τελ Αβίβ, επέλεξε συγκεκριμένα την ημέρα της επίθεσης, καθώς σήμερα, Παρασκευή (19/4) είναι η ημέρα των γενεθλίων του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος έκλεισε τα 85 του χρόνια και ήταν ουσιαστικά ένα «δώρο» από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Αλλά αν η επίθεση αφορούσε στρατιωτικούς στόχους που ίσως σχετίζονταν με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το περασμένο Σαββατοκύριακο -όπως μια αεροπορική βάση ή ένα εργοστάσιο κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών ή μια εγκατάσταση αποθήκευσης πυραύλων- τότε αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η συγκρατημένη απάντηση που αναζητούσαν οι δυτικοί σύμμαχοι του Ισραήλ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

18:25 Σύνοψη των σημαντικότερων γεγονότων μετά την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

  • Η Χαμάς απορρίπτει τον ισχυρισμό του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ότι η ίδια εμποδίζει τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
  • Ο Μπλίνκεν επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν πως το Ισραήλ μπορεί να επιτύχει τους στρατιωτικούς του στόχους στη Γάζα χωρίς μια ολοκληρωτική εισβολή στη Ράφα, την οποία η Ουάσινγκτον δεν θα υποστηρίξει.
  • Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβάλλει κυρώσεις σε τέσσερα άτομα και δύο οντότητες για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
  • Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών εξέδωσαν κοινή δήλωση, με την οποία ζητούν την απελευθέρωση των ισραηλινών αιχμαλώτων στη Γάζα και μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στον θύλακα.
  • Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τις γυναίκες ανέφερε ότι σχεδόν το ένα τρίτο των ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο, δηλαδή περίπου 10.000, είναι γυναίκες.

18:13 Έτοιμοι για επιβίβαση οι συμμετέχοντες στον «Στόλο Ελευθερίας»

Το Ισραήλ προετοιμάζεται για τον «Στόλο της Ελευθερίας» που θα αποπλεύσει από την Τουρκία για την Γάζα.

«Εκατοντάδες» άνθρωποι έφτασαν στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας για να συμμετάσχουν στον «Στόλο της Ελευθερίας», ο οποίος έχει ως στόχο να παραδώσει «πάνω από 5.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας» στον πολιορκημένο θύλακα.

«Ο Συνασπισμός Στόλου της Ελευθερίας βρίσκεται εδώ για να υπενθυμίσει στον κόσμο ότι με όλη την κλιμάκωση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, οι σκοτωμοί συνεχίζονται στη Γάζα», ανέφερε ο συνασπισμός σε ανακοίνωσή του.

Και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε το Ισραήλ να αποσπάσει την προσοχή του κόσμου από αυτό που προκαλεί πολύ περισσότερους θανάτους, ασθένειες και καταστροφές: Οι πολιτικές του Ισραήλ που λιμοκτονούν και συνεχίζουν να βομβαρδίζουν άμαχους Παλαιστίνιους στη Γάζα, κυρίως γυναίκες και παιδιά».

Τις επόμενες τρεις ημέρες, όσοι συμμετάσχουν στον στολίσκο θα εκπαιδευτούν και θα μάθουν πώς μπορούν να προστατευτούν σε περίπτωση επίθεσης.

Το φορτηγό πλοίο, το οποίο θα συνοδεύεται από δύο επιβατικά πλοία, αναμένεται να αναχωρήσει για τη Γάζα την επόμενη εβδομάδα.

17:58 Νεκρός από ισραηλινά πυρά ο αρχηγός της Ταξιαρχίας Τουλκαρέμ

Επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς της Δυτικής Όχθης πραγματοποιούν οι ισραηλινές δυνάμεις.

Ο Zein Basravi του Al Jazeera μεταδίδει ότι την τελευταία ώρα, τέσσερις Παλαιστίνιοι μαχητές έχουν σκοτωθεί.

«Ένας από αυτούς είναι ο αρχηγός της Ταξιαρχίας Τουλκαρέμ και ονομάζεται Μοχάμεντ Τζαμπέρ. Έχει γίνει στόχος στο παρελθόν, ενώ ο αδελφός του σκοτώθηκε τον Δεκέμβριο», λέει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι σοροί των Παλαιστινίων έχουν τεθεί υπό ισραηλινή κράτηση. Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι στόχος των ισραηλινών δυνάμεων φέρεται να ήταν ο Τζαμπέρ και να επιτεύχθηκε.

17:46 Επιστολή-έκκληση 16 οργανισμών της ναυτιλίας στον ΟΗΕ

Ανοικτή επιστολή απέστειλαν στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, 16 οργανισμοί της ναυτιλίας και κοινωνικοί εταίροι (ASA, BIMCO, CLIA, ECSA, INTERCARGO, INTERMANAGER, INTERTANKO, IAPH, ICS, IFSMA, IMCA, IMEC, IPTA, ITF, FONASBA και WSC), με αφορμή την κατάληψη του MSC Aries από ιρανικές δυνάμεις το Σάββατο 13 Απριλίου.

Με την επιστολή τους κάνουν έκκληση σε όλα τα κράτη μέλη να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την απελευθέρωση των ναυτικών και την ασφαλή διέλευση των πλοίων από την ευρύτερη περιοχή.

«Η ναυτιλιακή βιομηχανία, η οποία εκπροσωπείται από οργανισμούς που βρίσκονται πίσω από την παρούσα επιστολή, είναι ευγνώμων για την αναγνώριση που τυγχάνει η ναυτιλιακή βιομηχανία από τον ΟΗΕ. Ευχαριστούμε επίσης και επικροτούμε τον γενικό γραμματέα του ΙΜΟ Arsenio Dominguez για όλη τη σκληρή δουλειά που καταβάλλει για να ενισχύσει τη δημόσια εικόνα της ναυτιλίας και των ναυτικών μας.

»Ωστόσο, το περιστατικό το Σαββατοκύριακο (13-14/04), όταν το πλοίο MSC Aries κατελήφθη από ιρανικές δυνάμεις 50 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Φουτζέιρα , ανέδειξε για άλλη μια φορά την απαράδεκτη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ναυτιλία. Αυτό είναι απαράδεκτο», σημειώνεται.

Επίσης, τα 16 μέρη λένε ότι οι επιθέσεις εναντίον της ναυτιλίας έχουν αυξηθεί σημαντικά και μάλιστα με απώλειες καθώς ναυτικοί έχουν σκοτωθεί και κρατούνται όμηροι.

«Ο κόσμος θα εξοργιζόταν αν τέσσερα αεροσκάφη καταλαμβάνονταν και κρατούνταν όμηροι με αθώες ψυχές πάνω τους. Δυστυχώς, δεν φαίνεται να υπάρχει η ίδια αντίδραση ή ανησυχία για τα τέσσερα εμπορικά πλοία και τα πληρώματά τους που κρατούνται όμηροι», καταλήγει η επιστολή.

17:37 Επικοινωνία Χακάν Φιντάν – Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, και ο Ιρανός ομόλογός του Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία κατά την οποία συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά τις αναφερόμενες εκρήξεις στην Ισφαχάν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Το Anadolu επικαλείται πηγές που ανέφεραν ότι η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε κατόπιν αιτήματος της ιρανικής πλευράς, χωρίς να δίνονται περισσότερες πληροφορίες.

Η Afifeh Abedi, αναλύτρια, δήλωσε ότι είναι πιθανό ότι η Άγκυρα «να έχει γίνει δίαυλος» για την ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ.

«Φαίνεται ότι το τηλεφώνημα αυτό έγινε για να μεταφέρει το μήνυμα της Τεχεράνης στην Ουάσιγκτον μετά τα γεγονότα στην Ισφαχάν», έγραψε στο Χ.

Νωρίτερα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι παρακολουθεί «στενά» τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή.

«Υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, γίνεται όλο και πιο εμφανές ότι οι εντάσεις που προκλήθηκαν αρχικά από την παράνομη επίθεση του Ισραήλ στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό κινδυνεύουν να μετατραπούν σε μόνιμη σύγκρουση», ανέφερε χαρακτηριστικά το ΥΠΕΞ.

17:25 Η Χαμάς διαψεύδει τον Μπλίνκεν ότι παρεμποδίζει τις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός

Με ανακοίνωσή της η ισλαμιστική οργάνωση διαψεύδει τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, πως η ίδια στέκεται εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

«Η συμπεριφορά της Χαμάς στις διαπραγματεύσεις βασίζεται στο συμφέρον του παλαιστινιακού λαού και στην προτεραιότητα να σταματήσει η βάναυση επίθεση εναντίον του, η απόσυρση της κατοχής, η επιστροφή των εκτοπισμένων και ο τερματισμός των ανθρώπινων δεινών που δημιουργούνται από την αμερικανική χρηματοδότηση», δήλωσε η Χαμάς, η οποία έκανε λόγο για μια παραποίηση της πραγματικότητας από τις ΗΠΑ.

Επίσης, η ισλαμιστική οργάνωση πρόσθεσε ότι αν η Ουάσινγκτον θέλει ειλικρινά να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα, πρέπει να πιέσει το Ισραήλ «και να σταματήσει την αμερικανική πολιτική και στρατιωτική κάλυψη των εγκλημάτων γενοκτονίας και πείνας που ασκούνται εναντίον ανυπεράσπιστων αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας».

17:16 «Ήταν σαφές από την αρχή ότι επρόκειτο για μια περιορισμένη ένταση»

Ιρανοί αξιωματούχοι λένε ότι δεν έχουν σχέδιο για αντίποινα και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, γράφει ο πολιτικός αναλυτής του Al Jazeera, Marwan Bishara.

Και προσθέτει: «Νομίζω ότι ήταν ξεκάθαρο από την αρχή πως επρόκειτο για μια περιορισμένη ανταλλαγή αντιποίνων, όπως συμβαίνει μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ».

Σύμφωνα με τον Bishara, το Ιράν δεν ενδιαφέρεται για μια άμεση αντιπαράθεση με το Ισραήλ, διότι ο συμβατικός πόλεμος μεταξύ τους -που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές δυνάμεις- δεν είναι προς όφελος της Τεχεράνης.

«Το Ιράν προτιμά τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια να εμπλέκεται σε ασύμμετρους, έμμεσους, πληρεξούσιους πολέμους με το Ισραήλ παρά σε άμεσες συγκρούσεις», συμπληρώνει ο δημοσιογράφος και υπογραμμίζει ότι «αυτό που είναι σαφές είναι ότι το Ισραήλ χτύπησε, αλλά δεν ήταν το είδος του χτυπήματος που έχει ως στόχο να προκαλέσει ζημιές σε άμαχο πληθυσμό ή να ταπεινώσει το Ιράν, αλλά να ικανοποιήσει τις ισραηλινές στρατιωτικές φιλοδοξίες χωρίς να εξοργίσει τις ΗΠΑ».

17:07 EE: Κυρώσεις σε εξτρεμιστές έποικους σε Δυτική Όχθη και Αν. Ιερουσαλήμ

Το Συμβούλιο της ΕΕ αποφάσισε σήμερα να επιβάλλει κυρώσεις σε τέσσερα άτομα και δύο οντότητες για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των Παλαιστινίων.

Όσοι περιλαμβάνονται στο καθεστώς κυρώσεων υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγορεύεται η παροχή κεφαλαίων ή οικονομικών πόρων, άμεσα ή έμμεσα, σε αυτούς ή προς όφελός τους.

Επιπλέον, η απαγόρευση ταξιδιού στην ΕΕ ισχύει για τα φυσικά πρόσωπα που αναφέρονται στον κατάλογο.

Διευκρινίζεται ότι έχουν καταγραφεί παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων συμπεριλαμβανομένων βασανιστηρίων και άλλης σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας, καθώς και παραβίαση του δικαιώματος της ιδιοκτησίας και της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη.

17:00 Λουτρό αίματος στη Γάζα – Πάνω από 34.000 οι νεκροί

Ο αριθμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας, όπου μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, έχει πλέον ξεπεράσει τους 34.000.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας στον θύλακα, τουλάχιστον 42 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 63 τραυματίστηκαν κατά το τελευταίο 24ωρο, ενώ από τις 7 Οκτωβρίου έχουν σκοτωθεί 34.012 άτομα και έχουν τραυματιστεί 76.833.

16:49 Νεότερα για την επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς στη Δυτική Όχθη

Αρκετοί Παλαιστίνιοι ένοπλοι σκοτώθηκαν και τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν (αρχικά είχαν αναφερθεί δύο) κατά τη διάρκεια επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς της Δυτικής Όχθης, κοντά στο Τουλκαρέμ, αναφέρουν οι IDF.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, στρατιώτες και αξιωματικοί της Συνοριακής Αστυνομίας πραγματοποίησαν έφοδο στο Νουρ Σαμς κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αρκετοί αταζητούμενοι Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν, εκρηκτικοί μηχανισμοί ανακαλύφθηκαν και ένοπλοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις.

Ένας στρατιώτης της μονάδας LOTAR και ένας αξιωματικός της ταξιαρχίας Marom φέρουν μέτρια τραύματα, ενώ δύο στρατιώτες της μονάδας αναγνώρισης Haruv της ταξιαρχίας Kfir τραυματίστηκαν ελαφρά.

16:35 Πρώην ΥΠΕΞ του Ιράν: Η επίθεση του Ισραήλ αποτελεί «αντιπερισπασμό» από τη Γάζα

Ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ καταδικάζει τα ισραηλινά πλήγματα που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη Ισφαχάν του Ιράν και προτρέπει τους παγκόσμιους ηγέτες να επικεντρωθούν στον «τερματισμό των ισραηλινών παραβάσεων» στον πόλεμο στη Γάζα.

Σε δήλωσή του που αναρτήθηκε στο Χ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι τίποτα δεν πρέπει να αποσπάσει τη διεθνή κοινή γνώμη από «τις θηριωδίες του Ισραήλ».

«Η γενοκτονία συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς στη Γάζα», πρόσθεσε. Επέκρινε επίσης το βέτο των ΗΠΑ στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ένταξη της Παλαιστίνης στον Οργανισμό, λέγοντας ότι ήταν ένα βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση.

«Η αποτυχία του Συμβουλίου να καταδικάσει το χτύπημα της 1ης Απριλίου στη Συρία ανάγκασε το Ιράν να επικαλεστεί το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα», κατέληξε ο ίδιος αναφερόμενος στην επίθεση της 13ης Απριλίου κατά του Ισραήλ.

16:23 Όσα έγιναν στη σύνοδο των G7 στο Κάπρι της Ιταλίας

Οι αυξανόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή κυριάρχησαν στις συζητήσεις κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών στο νησί Κάπρι της Ιταλίας.

  • Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, αρνήθηκε να σχολιάσει την αναφερόμενη ισραηλινή επίθεση κατά του Ιράν, λέγοντας μόνο ότι οι ΗΠΑ «δεν έχουν εμπλακεί σε καμία επιχείρηση».
  • Ο Μπλίνκεν πρόσθεσε ότι σκοπός της G7 είναι η αποκλιμάκωση, ενώ κληθείς να περιγράψει την τρέχουσα σχέση ΗΠΑ-Ισραήλ, σημείωσε ότι το Ισραήλ λαμβάνει τις δικές του αποφάσεις, αλλά οι ΗΠΑ δεσμεύονται για την ασφάλειά του.
  • Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, η χώρα του οποίου προεδρεύει φέτος της G7, διευκρίνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η ημερήσια διάταξη των εργασιών τροποποιήθηκε σήμερα το πρωί ώστε να περιλάβει τις εκρήξεις στο Ιράν. «Η G7 εργάζεται για να υπάρξει μια αποκλιμάκωση», επέμεινε διευκρινίζοντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες ενημερώθηκαν την τελευταία στιγμή» για τα πλήγματα αυτά. Το Ιράν «άνοιξε και πάλι τον εναέριο χώρο του», πρόσθεσε.
  • Οι υπουργοί Εξωτερικών στην τελική ανακοίνωσή τους προειδοποίησαν για νέες κυρώσεις κατά του Ιράν και κάλεσαν τις δύο πλευρές να αποφύγουν την κλιμάκωση της σύγκρουσης.

16:16 OHE: Καιρός να σταματήσει ο επικίνδυνος κύκλος των αντιποίνων

Σε μια προσεκτικά διατυπωμένη δήλωση, που δεν αναφέρει την τελευταία επίθεση στο Ιράν, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι «είναι καιρός να σταματήσει ο επικίνδυνος κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή».

«Ο Γενικός Γραμματέας καταδικάζει κάθε πράξη αντιποίνων και απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα να συνεργαστεί για να αποτρέψει οποιαδήποτε περαιτέρω εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή και πέραν αυτή»», ανέφερε ο εκπρόσωπός του, Στεφάν Ντιζαρίκ.

16:04 Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι

Ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο προξενείο του Ιράν στο Παρίσι συνελήφθη, σύμφωνα με το δίκτυο BFM.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ