close search results icon

Το Ιράν φταίει για όλα, είπε ο Νετανιάχου στο Κογκρέσο των ΗΠΑ

Μετά από αιώνες «κακόβουλων ψεμάτων» για τον εβραϊκό λαό, ο Νετανιάχου είπε ότι τα ίδια ψέματα εκφράζονται τώρα στο εβραϊκό κράτος.

Με μια ομιλία, που διήρκεσε περίπου 50 λεπτά, σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου των ΗΠΑ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο Ιράν και ουσιαστικά υποστήριξε πως ο πόλεμος που διεξάγει κατά της Χαμάς, της Χεζμπολά και των Χούθι είναι μάχη κατά του Ιράν που προστατεύει και τους Αμερικανούς.

Οι εχθροί μας είναι και δικοί σας εχθροί, και η νίκη μας θα είναι δική σας νίκη, είπε εν μέσω χειροκροτημάτων αλλά και αποδοκιμασιών στην αίθουσα του Καπιτωλίου. Σημειωτέον ότι δεκάδες Δημοκρατικοί βουλευτές και γερουσιαστές δεν έδωσαν το «παρών». Ανάμεσα τους και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, που όμως θα συναντήσει τον Ισραηλινό ηγέτη την Πέμπτη.

Αυτή ήταν η τέταρτη φορά που ο Νετανιάχου απευθύνθηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο, ξεπερνώντας και τον Ουίνστον Τσώρτσιλ. Απέξω ήταν σε εξέλιξη δυναμικές διαδηλώσεις από πολίτες που κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «σύλληψη του Νετανιάχου» και «τέλος κάθε αμερικανικής βοήθειας προς το Ισραήλ», ενώ φώναζαν «Λευτεριά στην Παλαιστίνη».

Ο Νετανιάχου συνέχισε την επίθεση στο Ιράν, θυμίζοντας τις πρόσφατες διαρροές για το ποιος υποδαυλίζει τις διαδηλώσεις αλλά και περί δήθεν σχεδίων της Τεχεράνης για δολοφονία του πρώην προέδρου και εκ νέου υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ.

Μεταξύ άλλων αποκάλεσε τους αντιπολεμικούς διαδηλωτές «χρήσιμους ηλίθιους του Ιράν» και αναφερόμενος σε πρόσφατη δήλωση της Διευθύντριας Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, Αβρίλ Χέινς, ότι το Ιράν προσπαθεί να πυροδοτήσει κρυφά διαδηλώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τη σύγκρουση στη Γάζα, είπε: «Απ’ όσα γνωρίζουμε, το Ιράν χρηματοδοτεί τις αντι-ισραηλινές διαδηλώσεις που διεξάγονται αυτή τη στιγμή έξω από αυτό το κτίριο».

Συνέχισε, δε, κατηγορώντας τους διαδηλωτές ότι «στέκονται με τη Χαμάς» και «δίπλα σε βιαστές και δολοφόνους», καθώς και ότι «θα πρέπει να ντρέπονται για τον εαυτό τους».

screenshot-51-vnsX0.png
Διαμαρτυρία με αίτημα την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων έξω από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Τελ Αβίβ, ενώ ο Νετανιάχου εκφωνούσε την ομιλία του στο Κογκρέσο, Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024. | AP Photo/Ohad Zwigenberg

Το όραμά του για τη Γάζα

Χωρίς να κάνει ούτε μια αναφορά στην ισραηλινή κατοχή σε παλαιστινιακά εδάφη αλλά και σε παλαιστινιακό κράτος, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο πώς οραματίζεται τη μεταπολεμική Γάζα και είπε ότι θα είναι «μια αποστρατιωτικοποιημένη και αποριζοσπαστικοποιημένη Γάζα».

«Το Ισραήλ δεν επιδιώκει να επανεγκαταστήσει τη Γάζα, αλλά για το άμεσο μέλλον, πρέπει να διατηρήσουμε τον κυρίαρχο έλεγχο ασφαλείας εκεί για να αποτρέψουμε την αναζωπύρωση του τρόμου, για να διασφαλίσουμε ότι η Γάζα δεν θα αποτελέσει ποτέ ξανά απειλή για το Ισραήλ», είπε.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να διεξάγει πόλεμο στη Γάζα «μέχρι να καταστρέψουμε τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς και την κυριαρχία της στη Γάζα και να φέρουμε όλους τους ομήρους μας στο σπίτι». «Δεν θα αρκεστούμε σε τίποτα λιγότερο», είπε.

Επαίνεσε μάλιστα από το βήμα του αμερικανικού Κογκρέσου τις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις.

«Δεσμεύομαι σε εσάς - και σε όλες τις οικογένειες του Ισραήλ που πένθησαν, μερικές από τις οποίες βρίσκονται σήμερα σε αυτήν την αίθουσα - η θυσία των αγαπημένων σας προσώπων δεν θα είναι μάταιη», είπε ο Νετανιάχου.

Εξάλλου δεν αναφέρθηκε καθόλου στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός παρά την πολύμηνη διεθνή πίεση για εξεύρεση συμφωνίας.

Απορρίπτει τις κατηγορίες για γενοκτονία και επιβολή λιμού στους Παλαιστίνιους

Ο Νετανιάχου εξαπέλυσε επίθεση και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και χαρακτήρισε «εξωφρενικές συκοφαντίες» τις κατηγορίες ότι οι Ισραηλινοί εμπλέκονται σε γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα.

«Οι εξωφρενικές συκοφαντίες που χαρακτηρίζουν το Ισραήλ ως ρατσιστικό και γενοκτονικό έχουν σκοπό να απονομιμοποιήσουν το Ισραήλ, να δαιμονοποιήσουν το εβραϊκό κράτος και να δαιμονοποιήσουν τους Εβραίους παντού», είπε ο Νετανιάχου.

Συνέκρινε αυτό που αποκάλεσε τέτοιες «άγριες κατηγορίες» με το είδος των ιστορικών αντισημιτικών ψεμάτων που οδήγησαν στο Ολοκαύτωμα.

Ο Νετανιάχου επέκρινε συγκεκριμένα τους ισχυρισμούς του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ότι το Ισραήλ προκαλεί λιμοκτονία στους Παλαιστίνιους στη Γάζα, χαρακτηρίζοντάς το «απόλυτη, πλήρη ανοησία» και «μια πλήρη κατασκευή».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε επίσης ότι το Ισραήλ έχει «επιτρέψει σε περισσότερα από 40.000 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας να εισέλθουν στη Γάζα», αριθμός που αμφισβητείται από τον ΟΗΕ.

Επιπλέον κατηγόρησε τη Χαμάς λέγοντας ότι «αν υπάρχουν Παλαιστίνιοι στη Γάζα που δεν λαμβάνουν αρκετό φαγητό, δεν το εμποδίζει το Ισραήλ, αλλά είναι επειδή το κλέβει η Χαμάς».

Τα «έψάλλε» και στους πρυτάνεις πανεπιστημίων

Από το «κάδρο» της κριτικής του, εκτός από τους φοιτητές και διαδηλωτές στις πανεπιστημιουπόλεις, δεν ξέφυγαν ούτε οι πρυτάνεις μερικών απ' τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του κόσμου.

«Ογδόντα χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα, οι πρόεδροι του Χάρβαρντ, του πανεπιστημίο της Πενσυλβάνια και - ντρέπομαι να το πω - το πανεπιστήμιό μου, το MIT, δεν μπόρεσαν να καταδικάσουν τις εκκλήσεις για γενοκτονία των Εβραίων», είπε. «Θυμάστε τι είπαν; Είπαν, «εξαρτάται από το πλαίσιο».

Ο Νετανιάχου συνέχισε κάνοντας λόγο για «μπερδεμένους ακαδημαϊκούς».

«Ο αντισημιτισμός είναι το αρχαιότερο μίσος στον κόσμο. Για αιώνες, της σφαγής των Εβραίων προηγούνταν πάντα άγριες κατηγορίες. Κατηγορηθήκαμε για τα πάντα, από δηλητηρίαση πηγαδιών μέχρι εξάπλωση πανούκλας, μέχρι και χρήση αίματος σφαγμένων παιδιών για το ψήσιμο του Πάσχα».

Μετά από αιώνες «κακόβουλων ψεμάτων» για τον εβραϊκό λαό, ο Νετανιάχου είπε ότι τα ίδια ψέματα εκφράζονται τώρα στο εβραϊκό κράτος.

screenshot-52-UNEMN.png
Αστυνομικοί μπροστά από το Καπιτώλιο των ΗΠΑ πριν από την ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου, Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024, στην Ουάσιγκτον. | AP Photo/Julia Nikhinson

Ευχαριστίες στον Μπάιντεν

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για «μισό αιώνα φιλίας με το Ισραήλ».

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν και εγώ γνωριζόμαστε για πάνω από 40 χρόνια. Θέλω να τον ευχαριστήσω για μισό αιώνα φιλίας με το Ισραήλ και ότι είναι, όπως λέει, περήφανος σιωνιστής. Στην πραγματικότητα λέει, ένας περήφανος Ιρλανδοαμερικανός σιωνιστής», είπε ο Νετανιάχου.

Ο Νετανιάχου ευχαρίστησε επίσης τον Μπάιντεν για τις «ακούραστες προσπάθειές του για λογαριασμό των ομήρων και τις προσπάθειές του προς τις οικογένειες των ομήρων».

«Ευχαριστώ τον Πρόεδρο Μπάιντεν για την εγκάρδια υποστήριξή του στο Ισραήλ. Μετά την άγρια ​​επίθεση στις 7 Οκτωβρίου, δικαίως αποκάλεσε τη Χαμάς «απόλυτο κακό».

πηγή: efsyn.gr

*κεντρική φώτο: Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μιλά σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου στο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον, Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024. | AP Photo/Julia Nikhinson



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ