close search results icon

Το Ισραήλ επεκτείνει τη γενοκτονία και στον Λίβανο;

Το Ισραήλ έχει αποδεκατίσει τους ηγέτες της Χεζμπολά • Βέβαιες οι νέες επιθέσεις • Χιλιάδες πρόσφυγες πολέμου εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.

Το Ισραήλ επεκτείνει τη γενοκτονία και στον Λίβανο;

Διαστάσεις ανθρωπιστικής τραγωδίας λαμβάνει η κατάσταση στον Λίβανο, μετά τις ανελέητες επιδρομές του ισραηλινού στρατού που έχουν σκορπίσει τον θάνατο. Μετά τη Λωρίδα της Γάζας, τώρα και ο Λίβανος απειλείται με πολεμική ισοπέδωση και ανεξέλεγκτες συνέπειες για τους πολίτες και την ευρύτερη περιοχή της πολύπαθης Μέσης Ανατολής.

Τη Δευτέρα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές εναντίον εκατοντάδων φερόμενων στόχων της Χεζμπολά, σκοτώνοντας τουλάχιστον 356 ανθρώπους -μεταξύ των οποίων 24 παιδιά- και τραυματίζοντας χιλιάδες, στη φονικότερη ημέρα του Λιβάνου εδώ και δεκαετίες. Λίγο πριν τις 7 το απόγευμα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως βομβαρδίζει και τη Βηρυτό, συνεχίζοντας το μακελειό.

Ο διοικητής της Χεζμπολά Αλί Καράκι στο νότιο μέτωπο του Λιβάνου έγινε στόχος ισραηλινού πλήγματος στα νότια προάστια της Βηρυτού απόψε, ανέφερε μια πηγή προσκείμενη στη φιλοϊρανική οργάνωση. Θεωρείται ο υπ’ αριθμόν τρία στρατιωτικός διοικητής της Χεζμπολά. Προς το παρόν δεν έχει γνωστοποιηθεί η κατάσταση της υγείας του.

Την Παρασκευή, μετά από ισραηλινά πυρά, σκοτώθηκε και ο Ιμπραχίμ Ακίλ, ο υπ' αριθμόν δύο της Χεζμπολά. Ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης Φουάντ Σουκρ σκοτώθηκε με παρόμοιο τρόπο στις 30 Ιουλίου.

Κάτοικοι της Χάιφας -της τρίτης μεγαλύτερης πόλης του Ισραήλ, στο βόρειο τμήμα της χώρας- έσπευσαν στα καταφύγια όταν ήχησαν σειρήνες συναγερμού για επικείμενη επίθεση με ρουκέτες, όπως μετέδωσε, λίγο πριν τις 9 μ.μ., δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP).

Χιλιάδες κάτοικοι του Λιβάνου παίρνουν τον δρόμο της προσφυγιάς, καθώς φεύγουν άρον άρον από τις πόλεις της χώρας και εκτοπίζονται αναζητώντας σωτηρία και ασφαλές καταφύγιο.

Ετοιμάζουν νέες επιθέσεις

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) προετοιμάζονται για τα επόμενα στάδια των επιχειρήσεών τους στον Λίβανο, μετά το σημερινό κύμα αεροπορικών επιδρομών, δήλωσε ο στρατηγός Χέρτσι Χαλέβι, αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας του Ισραήλ.

«Διαλύουμε στρατιωτικές υποδομές που η Χεζμπολά έχτιζε επί 20 χρόνια. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Πλήττουμε στόχους και προετοιμαζόμαστε για τα επόμενα στάδια», λέει ο στρατηγός Χαλέβι σε κέντρο επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού, σε βίντεο που δόθηκε νωρίτερα στη δημοσιότητα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προχώρησε σε μια σύντομη βιντεοσκοπημένη δήλωση απευθυνόμενη στον λιβανέζικο λαό, όπου τους καλούσε «να απομακρυνθούν από τις επικίνδυνες ζώνες». Ισχυρίστηκε πως ο πόλεμος είναι με τη Χεζμπολά και όχι με τον λαό του Λιβάνου, ωστόσο τα τυφλά χτυπήματα φανερώνουν πως το Ισραήλ σφυροκοπά αδιαφορώντας για τις απώλειες ζωών. Σε ένα μήνυμα στα αραβικά προς τους κατοίκους της κοιλάδας Μπεκάα του Λιβάνου, ο συνταγματάρχης αραβόφωνος εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Αβιχάι Αντραέ, δήλωσε ότι οι άμαχοι έχουν διορία δύο ώρες να φύγουν πριν ο στρατός ξεκινήσει τις αεροπορικές επιδρομές του εκεί.

screenshot-5-WNq7o.png
AP Photo/Bilal Hussein)

«Η ταυτόχρονη στόχευση χιλιάδων ανθρώπων, είτε πρόκειται για αμάχους είτε για μέλη ενόπλων οργανώσεων, χωρίς να γνωρίζεις πού βρίσκονται αυτοί οι άνθρωποι (…) αυτό δεν είναι αποδεκτό από το διεθνές δίκαιο», σχολίασε η εκπρόσωπος του γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Ραβίνα Σαμντασάνι απατνώντας επί της ουσίας σε όσα υποστήριξε ο Νετανιάχου.

πηγή: efsyn.gr

*κεντρική φώτο: (AP Photo/Mohammed Zaatari)


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ