close search results icon

Το Ισραήλ χτύπησε πάλι ζώνη αμάχων στη Ράφα

Το χτύπημα έγινε σε καθορισμένη ανθρωπιστική περιοχή στην οποία οι ισραηλινές αρχές είχαν πει στους Παλαιστίνιους να καταφύγουν.

Με αμείωτη ένταση παρά την παγκόσμια κατακραυγή για το αιματοκύλισμα της Κυριακής σε καταυλισμό εκτοπισμένων Παλαιστινίων στη Ράφα, οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθέσεις σε ζώνες αμάχων σκορπώντας περισσότερο θάνατο. Από νωρίς το πρωί τα ισραηλινά τανκ έχουν εισχωρήσει στο κέντρο της Ράφα.

Σημερινή αεροπορική επιδρομή με στόχο την περιοχή al-Mawasi στη δυτική Ράφα, όπου έχουν στηθεί σκηνές για εκτοπισμένους Παλαιστίνιους, είχε αποτέλεσμα τον θάνατο 21 και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων.

Το χτύπημα έγινε σε καθορισμένη ανθρωπιστική περιοχή στην οποία οι ισραηλινές αρχές είχαν πει στους Παλαιστίνιους να καταφύγουν.

Σύμφωνα με ανταποκρίτρια του δικτύου Al Jazeera στην περιοχή, η επίθεση είχε στο στόχαστρο μια περιοχή με σκηνές όπου οι περισσότεροι άνθρωποι ήταν γυναίκες και παιδιά.

«Δεν υπάρχουν νοσοκομεία στη Ράφα. Όλοι οι τραυματίες και τα πτώματα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο του Διεθνούς Ιατρικού Σώματος. Δεν υπάρχουν ασθενοφόρα», τόνισε η Παλαιστίνια δημοσιογράφος.
Στόχος αεροεπιδρομής έπεσε και η περιοχή αλ-Φαλούτζα, δυτικά του προσφυγικού καταυλισμού της Τζαμπάλια, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας έναν αριθμό αμάχων που μόλις είχαν αρχίσει να επιστρέφουν στην περιοχή μετά την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων.

Έκκληση της Χαμάς

Η Χαμάς κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να λάβουν «πρακτικά και άμεσα μέτρα» για να σταματήσουν την ισραηλινή επίθεση στη Ράφα.

«[Η Ράφα] υφίσταται αδιάκριτους βάρβαρους σιωνιστικούς βομβαρδισμούς, επηρεάζοντας σπίτια και σκηνές εκτοπισμένων σε διάφορα σημεία της πόλης», ανέφερε επίσημη δήλωση, τονίζοντας ότι οι ισραηλινές επιθέσεις επηρεάζουν τις ομάδες πολιτικής άμυνας και όλες τις πτυχές της ζωής.

Η Χαμάς είπε επίσης ότι ο θάνατος αθώων πολιτών, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι γυναίκες και παιδιά, και τα κύματα εκτοπισμού συνεχίζονται, λόγω των κλιμακούμενων ισραηλινών επιθέσεων.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καλείται να εκπληρώσει τις νομικές και ηθικές του ευθύνες απέναντι στην περιφρόνηση της εγκληματικής σιωνιστικής οντότητας για την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης, που διέταξε την άμεση διακοπή της επίθεσης κατά της πόλης».

Νέες δικαιολογίες από Ισραήλ

Το χθεσινό ισραηλινό χτύπημα πιθανότατα έπληξε μια χωματερή πυρομαχικών, δήλωσε στο Sky News εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης.

Ο Ντέιβιντ Μένσερ μίλησε μετά από συνέντευξη Τύπου του ισραηλινού στρατού, στην οποία ο αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος, είπε ότι ο στρατός εξετάζει την πιθανότητα ανάφλεξης των όπλων που ήταν αποθηκευμένα στην τοποθεσία ως αιτία της επίθεσης.

«Φυσικά, η απώλεια της ζωής των πολιτών είναι μια τραγωδία. Είναι ένα τρομερό, τρομερό πράγμα. Και δουλέψαμε τόσο σκληρά στον IDF και την ισραηλινή κυβέρνηση για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα πέσουν οι πολίτες στα διασταυρούμενα πυρά», είπε ο Μένσερ και πρόσθεσε ότι τα σχόλια του κ. Χαγκάρι δείχνουν ότι το μικρότερο πυρομαχικό που διαθέτει ο Ισραηλινός Στρατός στο οπλοστάσιο του δεν προκαλεί πυρκαγιές και «η υπόθεση που εργαζόμαστε είναι ότι χτύπησε σε χωματερή πυρομαχικών».

Υποστήριξε ότι δεν υπήρχαν σκηνές στην περιοχή, λέγοντας ότι ήταν 1,8 χλμ μακριά από το σημείο όπου είχε δημιουργηθεί μια ασφαλής ζώνη και οι ισραηλινές δυνάμεις δεν γνώριζαν ότι η χωματερή πυρομαχικών ήταν εκεί επειδή «χρειάζεται κάθε φροντίδα για να βεβαιωθείς ότι δεν υπήρχαν» άμαχοι στην περιοχή».

«Φυσικά, δεν αλλάζει το αποτέλεσμα ότι αθώοι πολίτες έχασαν δυστυχώς τη ζωή τους», πρόσθεσε σε άλλη μια προσπάθεια του Ισραήλ να δείξει δήθεν λύπη για την πολύνεκρη πυρκαγιά σε καταυλισμό.

Τελευταίες εξελίξεις

  • Το κοινοβούλιο της Δανίας καταψήφισε ένα νομοσχέδιο για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, αφού ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας δήλωσε ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για μια ανεξάρτητη χώρα.
  • Η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία ανακοίνωσαν ότι αναγνώρισαν επίσημα ένα παλαιστινιακό κράτος.
  • Η Νότια Αφρική καταδίκασε την ισραηλινή επίθεση σε καταυλισμό για εσωτερικά εκτοπισμένους Παλαιστίνιους στη Ράφα.
  • Τουλάχιστον 36.096 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους και 81.136 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.
  • Τις τελευταίες 24 ώρες, 46 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ