close search results icon

Το κόμμα της Λεπέν ζητά γενικές εκλογές, μετά τη σαρωτική νίκη στις ευρωεκλογές

Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός κερδίζει 31,8% των ψήφων.

Τεράστια ήταν στη Γαλλία η νίκη για τη Μαρίν Λεπέν και το κόμμα της, τον Εθνικό Συναγερμό, επιβεβαιώνοντας τις δημοσκοπήσεις προεκλογικά, που έδειχναν ότι θα ήταν η νικήτρια των ευρωεκλογών. Το ακροδεξιό κόμμα, που ζητά πλέον αλλαγές, τονίζει ότι το εκλογικό μήνυμα απευθύνεται σε όλη την Ευρώπη, λέγοντας ότι «πρέπει να αλλάξει δρόμο».

Σύμφωνα με το exit poll του ινστιτούτου Ipsos, που μεταδόθηκε από τη γαλλική τηλεόραση, ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός κερδίζει 31,8% των ψήφων, ποσοστό διπλάσιο του LFEM, του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν (15,2%), ενώ οι Σοσιαλιστές λαμβάνουν 14% και η Ανυπότακτη Γαλλία 8,7%.

Με δηλώσεις του, ο επικεφαλής υποψήφιος του Εθνικού Συναγερμού για της ευρωεκλογές, Ζορντάν Μπαρντελά, έθεσε σαφώς ζήτημα κυβερνητικής επάρκειας για τον Εμανουέλ Μακρόν και τους υπουργούς του, καλώντας σε εκλογές.

«Οι Γάλλοι πολίτες, δίνοντας στον Εθνικό Συναγερμό το 30% των ψήφων, έδωσαν την ετυμηγορία τους. Χαιρετίζουμε αυτό το αποτέλεσμα με ταπεινότητα και σοβαρότητα. Οι συμπατριώτες μας εξέφρασαν την επιθυμία τους για αλλαγή», δήλωσε ο Μπαρντέλα.

Και πρόσθεσε: «Αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα, που απευθύνεται στους Ευρωπαίους ηγέτες, σηματοδοτεί την επιθυμία (των Γάλλων να δουν την Ευρώπη να αλλάζει δρόμο). Ένας άνεμος ελπίδας σηκώθηκε πάνω από τη Γαλλία και μόλις αρχίζει να απλώνεται».

Επίσης, απευθυνόμενος προς τον Εμανουέλ Μακρόν, είπε ότι «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να μείνει κωφός. Πρέπει να εγκαταλείψει την ατζέντα που θέλει να εφαρμόσει, όπως η διάλυση του συνταξιοδοτιοκού».

Χαρακτήρισε τον Εμανουέλ Μακρόν «αποδυναμωμένο πρόεδρο», που «περιορίζεται το περιθώριο δράσης του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να αποφασίσει να στηριχθεί στους θεσμούς. Του ζητάμε να προκηρύξει βουλευτικές εκλογές».

«Καλώ όλους τους Γάλλους να μας ακολουθήσουν» είπε επίσης.

«Ανεπαρκής»

Επίθεση στον Γάλλο πρόεδρο έκανε και ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ολιβιέ Φορ, που τόνισε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν κρίνεται ανεπαρκής, μετά το μεγάλο ποσοστό του Εθνικού Συναγερμού.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξελέγη δύο φορές με στόχο να μπλοκάρει την ακροδεξιά», είπε ο Ολιβιέ Φορ, αναφερόμενος στο γεγονός ότι το ποσοστό του Εθνικού Συναγερμού εκθέτει τον Μακρόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ