Το σκεπτικό της αστραπιαίας απόφασης του Αρείου Πάγου για τους πλειστηριασμούς
Τι αναφέρεται στο «δια ταύτα» της απόφασης του Αρείου Πάγου.
Στη δημοσιότητα έδωσε σήμερα η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου την υπ΄ αριθμ. 1/2023 απόφασή της που άναψε το πράσινο φως για πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών από funds και μάλιστα με σπουδή σχετικά με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται γενικώς στην έκδοση αποφάσεων.
Η πλήρης Ολομέλεια του Αρείου Πάγου (πρόεδρος η Μαρία Γεωργίου και εισηγήτρια η αρεοπαγίτης Κανέλλα Τζαβέλα), τάχθηκε κατά πλειοψηφία (56-9) υπέρ των νομικών θέσεων των funds καθώς αποφάνθηκε ότι οι διαχειριστές των funds που εδρεύουν στην Ελλάδα μπορούν να ενεργούν δικαστικές πράξεις (να γίνονται διάδικοι) και να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι των funds.
Κατά συνέπεια, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου άναψε το φως στα funds να πραγματοποιούν πλειστηριασμούς στο όνομα τους σε ακίνητα τα οποία έχουν αποκτήσει με εξαγορά.
Στο «δια ταύτα» της απόφασης του Αρείου Πάγου αναφέρεται:
«Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποφαίνεται ότι κατά την παράλληλη και συνδυαστική εφαρμογή των Ν. 4354/2015 και Ν. 3156/2003, οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (Ε.Δ.Α.Δ.Π) έχουν την κατ' εξαίρεση νομιμοποίηση του άρθρου 2 παρ. 4 του Ν. 4354/2015, προς άσκηση κάθε ένδικου βοηθήματος και κάθε άλλης δικαστικής ενέργειας προς είσπραξη των υπό διαχείριση απαιτήσεων, ανεξάρτητα από το ειδικότερο νομικό πλαίσιο, με βάση το οποίο συντελείται η μεταβίβαση των υπό διαχείριση απαιτήσεων, δηλαδή ακόμη και όταν η μεταβίβαση των απαιτήσεων και η ανάθεση της διαχείρισής τους στις εν λόγω εταιρείες συντελείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3156/2003 για την τιτλοποίηση των απαιτήσεων».
πηγή: efsyn.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Μείωση του ορίου των 900 κιλών στη συνδεδεμένη ενίσχυση για το καλαμπόκι
15 Νοεμβρίου 2024 -
Ποιος θα "φέρει τα μωρά" στα Γιαννιτσά;
15 Νοεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ