close search results icon

Το «θησαυροφυλάκιο της Χεζμπολάχ, με εκατομμύρια σε χρυσό, μετρητά», κάτω από νοσοκομείο στον Λίβανο

Το «θησαυροφυλάκιο της Χεζμπολάχ, με εκατομμύρια σε χρυσό, μετρητά», κάτω από νοσοκομείο στον Λίβανο

Εκατοντάδες στόχους συνδεόμενους με τη Χεζμπολάχ έπληξε το τελευταίο 24ωρο το Ισραήλ στον Λίβανο, στοχοθετώντας πλέον και το οικονομικό της σύστημα.

Το Ισραήλ κατηγόρησε τη Χεζμπολάχ ότι κρύβει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και χρυσό σε υπόγειο θησαυροφυλάκιο κάτω από τις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου Σάχελ στο νότιο προάστιο Νταχίγιε της Βηρυτού, αν και είπε ότι δεν θα πλήξει το κτιριακό συγκρότημα, αφού «δεν είναι σε πόλεμο με τον λαό του Λιβάνου».

Λίγο αργότερα το εν λόγω νοσοκομείο εκκενώθηκε και ο διευθυντής του, Φαντί Αλάμε, χαρακτήρισε αναληθή τα όσα υποστηρίζουν οι Ισραηλινοί.

Το Ισραήλ δεν παρείχε αποδείξεις για τους ισχυρισμούς του περί του θησαυροφυλακίου της Χεζμπολάχ κάτω από το νοσοκομείο, αλλά έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο με τρισδιάστατο χάρτη που δείχνει ένα καταφύγιο κάτω από το νοσοκομείο όπου κρυβόταν στο παρελθόν ο αρχηγός της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

«Εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια βρίσκονται ακριβώς κάτω από το νοσοκομείο Σάχελ στην καρδιά της Βηρυτού. Τα δύο κτίρια αριστερά και δεξιά από το νοσοκομείο Σάχελ λειτουργούν ως είσοδος και έξοδος από το θησαυροφυλάκιο. Το υπόγειο θησαυροφυλάκιο περιέχει δωμάτια, κρεβάτια και υποδομές για διαμονή, ακόμα και για μάχη. Η Χεζμπολάχ έχτισε το θησαυροφυλάκιο κάτω από το Νοσοκομείο Σάχελ και αυτή τη στιγμή εκεί βρίσκονται εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε χρήματα και χρυσό. Καλούμε την κυβέρνηση του Λιβάνου και τις Αρχές να μην επιτρέψουν στη Χεζμπολάχ να χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα για τρομοκρατικές ενέργειες», τόνισε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε προπύργιο τη Χεζμπολάχ κοντά σε νοσοκομείο

Λίγο αργότερα το Ισραήλ προειδοποίησε με σειρά μηνυμάτων τους κατοίκους του προαστίου Νταχίγιε ότι θα ξεκινούσε βομβαρδισμούς, οι οποίοι ξεκίνησαν μια ώρα αργότερα με ισχυρές εκρήξεις να ακούγονται στη Βηρυττό και έναν εξ αυτών να πλήττει σημείο κοντά στην είσοδο του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ραφίκ Χαρίρι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερα άτομα και να τραυματιστούν άλλα 24 και κτιριακές εγκαταστάσεις να υφίστανται «μεγάλες ζημιές».

Ήταν η δεύτερη συνεχόμενη νύχτα σφοδρών βομβαρδισμών στη Βηρυτό, με το Ισραήλ να εξαπολύει κύματα αεροπορικών επιθέσεων κατά τραπεζικών ιδρυμάτων που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ την προηγουμένη.

Τι είναι η τράπεζα Al-Qard Al-Hassan της Χεζμπολάχ, που στοχοθετεί το Ισραήλ

Το βράδυ της Κυριακής η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ έπληξε το δίκτυο υποκαταστημάτων του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος Al-Qard Al-Hassan που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων επιθέσεών της κατά της σιιτικής ισλαμιστικής οργάνωσης του Λιβάνου, την ώρα που οι ΗΠΑ ζητούσαν τερματισμό του πολέμου «το συντομότερο δυνατόν» κι ενώ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, ξεκινά σήμερα, Τρίτη, στο Ισραήλ νέα περιοδεία -την 11η- στη Μέση Ανατολή με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και αποτροπής της περιφερειακής κλιμάκωσης, ενώ η ισραηλινή ηγεσία έχει ορκιστεί ότι θα προχωρήσει αντίποινα κατά του Ιράν για το μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων που εξαπέλυσε η Τεχεράνη την 1η Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ.

Η στοχόθετηση της τράπεζας Al-Qard Al-Hassan, που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ και παρέχει άτοκα δάνεια και τραπεζικές υπηρεσίες σε εκατοντάδες χιλιάδες Λιβανέζους -ως επί το πλείστον σιίτες- σηματοδοτεί μια επέκταση των στόχων του Ισραήλ κατά του δικτύου χρηματοδότησης της οργάνωσης.

Η Al-Qard Al-Hassan, που ιδρύθηκε το 1983, αυτοπροσδιορίζεται ως φιλανθρωπικός οργανισμός, ο οποίος παρέχει δάνεια σε μεμονωμένους πελάτες ακολουθώντας τις ισλαμικές αρχές που απαγορεύουν τη χρέωση τόκων. Διαθέτει περισσότερα από 30 υποκαταστήματα, τα περισσότερα στις σιιτικές μουσουλμανικές περιοχές της Βηρυτού, στον νότιο Λίβανο και στην κοιλάδα Μπεκαά. Λειτουργεί με άδεια που έχει χορηγήσει η κυβέρνηση του Λιβάνου, όπως μεταδίδει το Reuters.

Πολλοί ιδιώτες από τη σιιτική εκλογική περιφέρεια της Χεζμπολάχ έχουν λάβει χρηματικά δάνεια από την Al-Qard Al-Hassan με αντάλλαγμα, για παράδειγμα, κοσμήματα, τα οποία παρέχονται με ευνοϊκούς όρους και είναι αποπληρωτέα σε βάθος αρκετών ετών. Ο ρόλος του διευρύνθηκε μετά το 2019, οπότε ο Λίβανος επλήγη από μια βαθιά οικονομική κρίση αποκόβοντας τους απλούς Λιβανέζους από τις αποταμιεύσεις τους. Η Χεζμπολάχ ενθάρρυνε τους Λιβανέζους από όλες τις σέκτες και τις πολιτικές παρατάξεις να χρησιμοποιήσουν το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα AQAH.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέβαλε επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ κυρώσεις στο εν λόγω ίδρυμα κατηγορώντας τη Χεζμπολάχ ότι το χρησιμοποιεί ως κάλυψη για τη διαχείριση «των χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων της και για την απόκτηση πρόσβασης στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ έγινε δημοφιλές μετά την οικονομική κρίση του 2019 στον Λίβανο, όταν οι εμπορικές τράπεζες πάγωσαν όλους τους λογαριασμούς και σταμάτησαν τη χορήγηση δανείων. Εκατοντάδες χιλιάδες Λιβανέζοι, κυρίως σιίτες μουσουλμάνοι, κατέφυγαν στην Al-Qard Al-Hassan δίνοντας χρυσό, κοσμήματα και άλλα περιουσιακά τους στοιχεία ως εχέγγυα για να λάβουν δάνεια.

Τι επιδιώκει το Ισραήλ

Με τη στοχοθέτησή του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της Χεζμπολάχ, το Ισραήλ σκοπεύει να πλήξει το δίκτυο που παρέχει οικονομική υποστήριξη στην ισλαμιστική οργάνωση.

Αλλά, πλήττοντας τις αποταμιεύσεις απλών καταθετών, δεν αποκλείεται, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, να πυροδοτηθούν επεισόδια έξω από υποκαταστήματά της Al-Qard Al-Hassan και να προκληθεί κοινωνική εξέγερση, που θα αλλάξει το πρόσωπο του Λιβάνου απομακρύνοντάς τον από τον έλεγχο του πληρεξουσίου της Τεχεράνης.

 iefimerida.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ