close search results icon

To TikTok σε ρόλο online αστυνόμου – Ξεκαθάρισμα λογαριασμών ή διασπορά τοξικότητας;

Μία ευχαρίστηση με...μεγάλο τίμημα! 

Η Μαρίσα Μέιζ βρισκόταν σε δείπνο με μια φίλη της όταν το τηλέφωνό της άρχισε να δονείται. Ήταν ένας ασυνήθιστα φρενήρης θόρυβος, που δεν ανταποκρινόταν στο κουμπί της σίγασης, ένας κατακλυσμός μηνυμάτων από φίλους, γνωστούς μέχρι και μια μακρινή θεία, τα οποία όλα παρέπεμπαν σε ένα βίντεο του TikTok με τίτλο «Στείλτε αυτό στη Μαρίσα στη Νέα Υόρκη».

Όπως αφηγείται η ίδια στον Guardian, η πρώτη της αντίδραση ήταν να παγώσει, ενώ λίγο μετά ξεκίνησε να παρακολουθεί το επίμαχο βίντεο χωρίς δεύτερη σκέψη. «Μισώ να χώνω τη μύτη μου σε υποθέσεις που δεν με αφορούν», ανέφερε το άτομο που το ανέβασε και έφερε το όνομα @Drewbdoobdoo. «Αλλά αν σε λένε Μαρίσα, άκουσε με», της πρότεινε.

Και κάπως έτσι της αποκάλυψε ότι καθισμένη δίπλα σε μια παρέα φίλων σε πάρκο της Νέας Υόρκης, άκουσε πως είχαν επιλέξει επίτηδες ένα συγκεκριμένο Σαββατοκύριακο για να διοργανώσουν ένα πάρτι γενεθλίων, οπότε ήξεραν ότι θα έλειπε η Μαρίσα από την πόλη και δεν θα μπορούσε να παρευρεθεί σε μια ξεκάθαρη παραβίαση του κώδικα φιλίας.

Νέα (επικίνδυνη) μόδα

«Πρέπει να σου πω ότι το Σαββατοκύριακο που θα λείπεις δεν είναι η μόνη στιγμή που θα μπορούσαν να κάνουν το πάρτι γενεθλίων τους», της υπογράμμισε η Ντρου, που χρησιμοποίησε την επικοινωνιακή δύναμη του TikTok για να την εντοπίσει και να της αποκαλύψει την αλήθεια.

Ανάλογα βίντεο, από ανθρώπους που άκουσαν κάτι για κάποιους άλλους και έκαναν αποστολή τους τον εντοπισμό τους ώστε να τους προειδοποιήσουν για όσα συμβαίνουν εν αγνοία τους έχει γίνει η νέα μόδα στο δημοφιλές μέσο δικτύωσης. Δεκάδες τέτοια βίντεο ξεπετάγονται κάτω από διάφορα hashtags αποκαλύπτοντας εξωσυζυγικές σχέσεις, οικογενειακά μυστικά και ψέματα μεταξύ φίλων φέρνοντας σε δύσκολη θέση το άτομο στο οποίο απευθύνονται κάθε φορά.

Για παράδειγμα η Μέιζ που θέλησε να απαντήσει στην Ντρου έγινε αυτοστιγμεί «το κορίτσι από το βίντεο» που τελικά είχε δει τόσος πολύς κόσμος, που μέχρι σήμερα τη σταματούν στο δρόμο για να της πουν «α! εσύ είσαι το κορίτσι χωρίς πραγματικούς φίλους».

Μια ευχαρίστηση με μεγάλο τίμημα

Κι ενώ αυτή η μόδα του ξεμπροστιάσματος των κουτσομπολιών δεν είναι καινούργιο φαινόμενο –κάτι ανάλογο είχε συμβεί πριν από μερικά χρόνια και με το τότε Twitter- το ερώτημα είναι πως θα σταματήσει γιατί στις 9 από τις 10 περιπτώσεις κάνει περισσότερο κακό από το καλό που υποτίθεται ότι σκοπεύει να προασπιστεί. «Το κουτσομπολιό χρειάζεται για να νιώσουν οι άνθρωποι ότι είναι μέλος της ομάδας», εξηγεί η δρ. Όντρει Ταγκ υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για έναν παντοδύναμο τρόπο σύσφιξης των κοινωνικών σχέσεων.

«Μάλιστα, αν συμμετέχουμε και εμείς σε αυτό, η ντοπαμίνη μας χτυπά κατακούτελα, ενώ μετά το μοίρασμα η οξυτοκίνη, η ορμόνη της αγάπης μας κατακλύζει, μεγιστοποιώντας την ευχαρίστηση», συνεχίζει η ίδια. Και για να μην δημιουργηθούν παρεξηγήσεις ξεκαθαρίζει ότι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να μιλούν με κάποιους άλλους αφιλτράριστα. «Μπορεί να ακούγεται άσχημο και σκληρό, αλλά η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται κάποιες φορές να απελευθερώσουμε λίγες από τις κακές σκέψεις μέσα μας για να είναι είμαστε στη συνέχεια καλύτεροι άνθρωποι και φίλοι», καταλήγει.

Κι ενώ ο 21ος αιώνας δεν υπήρξε ευγενικός με τις προσωπικές ζωές των διασημοτήτων, των βασιλιάδων και των πολιτικών, πρέπει να μπει ένα φρένο στους παπαράτσι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που έχουν στόχο τους πάντες, γιατί αντίθετα με το παλιό δημοσιογραφικό «λαβράκι», αυτοί οι νέοι… online αστυνομικοί μπορούν για το τίποτα να φέρουν τα πάνω κάτω σε ζωές απλών ανθρώπων οδηγώντας τους σε ακραίες, επικίνδυνες αποφάσεις.

πηγή: tanea.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ