close search results icon

Το Χρυσό μονοπάτι για την οικονομική εξασφάλιση

Το Χρυσό μονοπάτι για την  οικονομική εξασφάλιση

Η αύξηση του διαθέσιμου χρηματικού κεφαλαίου, αποτελεί έναν φανερό ή κρυφό πόθο, σχεδόν κάθε ανθρώπου και ακόμη περισσότερο των οικογενειών, με στόχο την εξασφάλιση μιας πιο άνετης καθημερινότητας και κάποιων μικρών πολυτελειών.

Παρά όμως τη συγκεκριμένη φιλοδοξία και όλα τα μέσα που επιστρατεύονται για την επίτευξή της, υπάρχει κάτι πολύ σημαντικότερο από αυτή, που υπάρχει ανεξαρτήτως των τρεχόντων οικονομικών δυνατοτήτων, αν και σε διαφορετική κλίμακα: αυτή της οικονομικής σταθερότητας.

Όποιο και αν είναι το υπάρχον κεφάλαιο και οι πηγές εισοδήματος, ο δρόμος προς την εξασφάλιση της ευημερίας απαιτεί την ελαχιστοποίηση των αυξομειώσεων, ώστε να μπορούν να γίνουν σχέδια για το μέλλον, με μεγαλύτερες πιθανότητες εκπλήρωσης, και μεγαλύτερη ψυχική ισορροπία.

Το κομμάτι των επενδύσεων, συμμετέχει ενεργά στη χάραξη μιας τέτοιας πορείας, και πιο συγκεκριμένα η επένδυση σε κομμάτια χρυσού. Παρακάτω, επεξηγούνται αναλυτικότερα οι παράγοντες που αναδεικνύουν αυτή την επιλογή.

Γιατί να σκεφτώ να επενδύσω σε χρυσό;

Παρατηρώντας κανείς τον επενδυτικό ρόλο του και την ιστορική σημασία που απέκτησε ανά τους αιώνες, εύκολα επισημαίνει ότι αποδείχθηκε το πιο ασφαλές περιουσιακό στοιχείο, ακόμα και σε περιόδους μεγάλης ύφεσης ή πληθωρισμού, συντελώντας στην αντιστάθμιση των κινδύνων άλλων στοιχείων ενός επενδυτικού χαρτοφυλακίου.

Οι τιμές χρυσού καταφέρνουν να αντιστέκονται και να παραμένουν ως επί το πλείστον σταθερές, ανεξαρτήτως των υπολοίπων κοινωνικών συνθηκών και επιρροών.

Κατανοώντας τις διαφορετικές μορφές επενδύσεων

Ο φυσικός χρυσός συναντάται σε ράβδους, λίρες και κοσμήματα. Η κατοχή απτού χρυσού, προσφέρει το αίσθημα της μεγαλύτερης συνείδησης σχετικά με την κατοχή του, δεν εκτίθεται στους κίνδυνους και τις απειλές του κυβερνοχώρου, ενώ μπορεί εύκολα να ρευστοποιηθεί σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης έως και παγκόσμιας κρίσης. Επίσης, ενδέχεται τα χρυσά αντικείμενα να χαρακτηρίζονται και από συναισθηματικό φορτίο.

Μια άλλη επιλογή ωστόσο, είναι ο χάρτινος χρυσός, τα επονομαζόμενα Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια (ETF), που ξεχωρίζουν λόγω της εύκολης προσβασιμότητάς τους με το πάτημα ενός κουμπιού από λογαριασμούς μεσιτείας, ενώ εκμηδενίζουν και τα κόστη αποθήκευσης.

Η διαδικασία αγοραπωλησίας τους ακολουθούν τους κανόνες και τις συνήθεις ώρες διαπραγματεύσεων της αγοράς.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος ωστόσο έγκειται στην αμφιβολία ανταπόκρισης του πιστοποιητικού σε φυσικό χρυσό, όπως ισχύει και με τις επιταγές.

Υπάρχει κατάλληλο timing;

Μπορείς οι διακυμάνσεις στην τιμή του να είναι σημαντικά μικρότερες συγκριτικά με άλλα επενδυτικά μέσα, σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας, γεωπολιτικών εντάσεων και σημαντικών παγκοσμίων γεγονότων, δε μπορούμε όμως να πούμε ότι είναι μηδαμινές. Κι αυτό καθορίζεται κατά το μεγαλύτερο βαθμό από την αναλογία προσφοράς και ζήτησης. Οι οικονομικοί δείκτες, όπως τα ποσοστά πληθωρισμού, τα επιτόκια και οι συναλλαγματικές κινήσεις, είναι τα σημεία κλειδί στα οποία πρέπει να επιστήσετε την προσοχή σας. Οι συμβουλές από επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού τομέα ή επενδυτικούς συμβούλους μπορούν να σας κατευθύνουν στη λήψη καλύτερων αποφάσεων, με βάση τις εκάστοτε περιστάσεις και ανάγκες σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ