close search results icon

Το ζήτησαν και το πέτυχαν, 77 εκ. ευρώ στήριξη ΕΕ στους αγρότες, ποιες χώρες αφορά

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορηγεί 77 εκατομμύρια ευρώ για επείγουσα οικονομική στήριξη στους αγρότες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορηγεί 77 εκατομμύρια ευρώ για επείγουσα οικονομική στήριξη στους αγρότες.

Το κονδύλι, από το γεωργικό αποθεματικό, αφορά τη στήριξη παραγωγών από τους τομείς των φρούτων, λαχανικών και κρασιού της Αυστρίας, της Τσεχίας και της Πολωνίας που υπέστησαν πρόσφατα ζημιές από δυσμενή κλιματικά φαινόμενα πρωτοφανούς μεγέθους, καθώς και των Πορτογάλων οινοπαραγωγών που αντιμετωπίζουν σοβαρές διαταραχές της αγοράς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τι προτάσεις της Επιτροπής, που έγιναν δεκτές από τα κράτη μέλη της ΕΕ, χορηγούν 10 εκατ. ευρώ στην Αυστρία, 15 εκατ. ευρώ στην Τσεχία, 37 εκατ. ευρώ στην Πολωνία και 15 εκατ. ευρώ στην Πορτογαλία.

Αυτές οι χώρες μπορούν να συμπληρώσουν την στήριξη της ΕΕ με εθνικούς πόρους έως και 200%.

Την άνοιξη του τρέχοντος έτους, η Τσεχία, καθώς και περιοχές της Αυστρίας και της Πολωνίας επλήγησαν από άνευ προηγουμένου παγετό που, μετά από ασυνήθιστα ήπιες θερμοκρασίες τον Μάρτιο, επηρέασε σημαντικά τους οπωρώνες και τους αμπελώνες.

Πρόσθετες ζημιές προκλήθηκαν στην Πολωνία από το χαλάζι.

Όπως τονίζει η Επιτροπή, οι εκτάσεις που επλήγησαν καθώς και το μέγεθος της ζημιάς στην παραγωγή είναι σημαντικά και θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητα των επηρεαζόμενων γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Οι εθνικές αρχές θα χορηγήσουν την ενίσχυση απευθείας στους γεωργούς για να τους αποζημιώσουν για τις οικονομικές τους ζημίες.

Η Αυστρία, η Τσεχία και η Πολωνία θα πρέπει να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή τις λεπτομέρειες της εφαρμογής των μέτρων, ιδίως τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό της ενίσχυσης, τον προβλεπόμενο αντίκτυπο του μέτρου, την αξιολόγησή για την αποφυγή στρεβλώσεων του ανταγωνισμού και υπεραντιστάθμιση.

Στο μεταξύ, οι οινοπαραγωγοί στην Πορτογαλία υποφέρουν από ανισορροπίες στην αγορά.

Η τρέχουσα άνευ προηγουμένου συσσώρευση αποθεμάτων στην Πορτογαλία προκαλείται από τη μείωση των πωλήσεων κόκκινου κρασιού σε συνδυασμό με την αύξηση της περσινής παραγωγής.

Η Πορτογαλία ήταν το 2023 το κράτος μέλος της ΕΕ με την υψηλότερη αύξηση παραγωγής οίνου σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Το πακέτο στήριξης που παρουσίασε σήμερα η Επιτροπή θα χρηματοδοτήσει την προσωρινή απόσταξη κρίσης σε αυτή τη χώρα για να αφαιρεθούν ορισμένες από τις υπερβάλλουσες ποσότητες και να εξισορροπηθεί εκ νέου η αγορά.

Για να αποφευχθεί η στρέβλωση του ανταγωνισμού, η αλκοόλη που λαμβάνεται με απόσταξη μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για βιομηχανικούς σκοπούς, όπως απολύμανση, φαρμακευτικούς και ενεργειακούς σκοπούς.

Οι εθνικές αρχές μπορούν να διανείμουν την ενίσχυση σε οινοπαραγωγούς, οινικούς συνεταιρισμούς, οινοπνευματοποιούς και οινοπαραγωγικές επιχειρήσεις και θα καθορίσουν τους κανόνες για την αίτηση στήριξης.

Η Πορτογαλία αναμένεται να ενημερώσει την Επιτροπή σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου, ιδίως σχετικά με τις ποσότητες οίνου που αποσύρονται από την αγορά για κάθε περιοχή.

Παϊσιάδης Σταύρος από το agrotypos.gr

* κεντρική Φωτο.: AP από το kathimerini.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ