Δήμος Πέλλας: Με αντιπαραθέσεις ο Προϋπολογισμός χωρίς όμως "περιπέτειες" | PellaNews

Δήμος Πέλλας: Με αντιπαραθέσεις ο Προϋπολογισμός χωρίς όμως "περιπέτειες"

του Παύλου Νεκτάριου Παπαδόπουλου

Όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα που διήνυσε ο Δήμος Πέλλας, πέρασαν συνεδριάσεις που το 2021, τον ίδιο καιρό, υπήρχαν περιπέτειες. Φαίνεται ότι εν έτη 2022 η περιπέτειες έληξαν, με τον Όμπραξ και τον Λογαχό Μάρκ να πηγαίνουν…διακοπές. Χαριτολογώντας, αυτοί είναι οι ήρωες που κάποτε διαβάζαμε στο περιοδικό «Περιπέτεια», κάτι που το 2021 ο Δήμος Πέλλας έζησε με τις καταψηφίσεις του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού, από πλευράς αντιπολίτευσης, η οποία αποτελεί και την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου (είδες η απλή αναλογική;).

Το 2022 όμως, τα πάντα κύλησαν με εντάσεις μεν και πολλές αλληλοκατηγορίες, με την ψήφιση όμως και των δύο κυρίως θεμάτων του Δήμου, που πέρασαν κατά πλειοψηφία.

Βεβαίως, ας κρατήσουμε κι ένα στοιχείο, το οποίο δεν είδαμε τα προηγούμενα διαστήματα. Η ένταση που υπήρξε και οι διάλογοι που έγιναν θύμισαν «μικρή Βουλή», κάτι που σημειώσαμε έντονα στα ρεπορτάζ που διαβάσατε από την ΠΕΛΛΑNEWS το προηγούμενο διάστημα, όσον αφορά τη συνεδρίαση για το Τεχνικό Πρόγραμμα. Αλλά και θέματα που ετέθησαν εκτός ημερήσιας διάταξης, τα οποία περισσότερο «παραπολιτικό» χαρακτήρα είχαν βέβαια, αλλά δεν παύουν να αποτελούν ζητήματα του Δήμου, δείχνουν ότι η δημοτική αρχή και η αντιπολίτευση μπαίνουν σε έναν νέο κύκλο αντιπαράθεσης, στον οποίο εμπλουτίζονται τα στοιχεία μιας μυρωδιάς «προεκλογικής», καθώς κάθε μήνας που περνά «τρώει» όλο και περισσότερο την διανυόμενη τετραετία. Οι εκλογές είναι πολύ μπροστά (Οκτώβριο του 2023), αλλά ο χρόνος περνά γρήγορα και τα αυτοδιοικητικά δρώμενα παρουσιάζουν κατά διαστήματα εξελίξεις, ενίοτε έντονες. 

Η Δημοτική Αρχή, δια στόματος του αρμόδιου Αντιδημάρχου Αθ. Επιτροπάκη, κατέθεσε τα στοιχεία του προϋπολογισμού, χαρακτηρίζοντας τον «ρεαλιστικό» και «ισοσκελισμένο». Κάτι το οποίο αποτέλεσε και τα σημεία αντιπαράθεσης, γιατί η αντιπολίτευση ισχυρίστηκε ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι κανένα από τα δύο.

«Πλασματικός και όχι ρεαλιστικός»

Οι Στάθης Καστερίδης και Θόδωρος Θεοδωρίδης, οι επικεφαλείς των δύο παρατάξεων που σε άλλη συνεδρίαση κατέθεσαν κοινό Τεχνικό Πρόγραμμα ως πρόταση, έφεραν ενστάσεις σημειώνοντας ότι πρόκειται απλά για ένα «άθροισμα αριθμών», «πλασματικός και τυπική διαδικασία», «χωρίς βαθιά δημιουργική πράξη και αφουγκρασμό των πολιτών του Δήμου Πέλλας».

«Πάτε πάλι να κρυφτείτε πίσω από τον κακό Καλλικράτη, την πανδημία, την κακή αντιπολίτευση που καταψηφίζει, η οποία όμως έχει βάλει πλάτη για πολλά ζητήματα για να προχωρήσουν. Από τον Προϋπολογισμό απουσιάζει η πολιτική κατεύθυνση, μία κεντρική φιλοσοφία για το που θα πάει ο Δήμος, μία κεντρική στόχευση, που να περιέχει την εξωστρέφεια και την ανάπτυξη του Δήμου και των πολιτών του», τόνισε μεταξύ άλλων και εν συνόλω ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Θόδωρος Θεοδωρίδης. 

Όπως παρατήρησε ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης, «δεν υπάρχουν μελέτες και δεν βλέπω καμία δράση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό», ενώ σημείωσε πως «για μία ακόμη φορά δεν υπήρξε ουσιαστική συνεργασία μεταξύ των παρατάξεων».

Για μία ακόμη συνεδρίαση, το φυτίλι είχε ανάψει. Και πάλι χωρίς το συμβούλιο να γίνεται δια ζώσης (φάνταζε σαν…όνειρο η συνεδρίαση με την εκλογή Προεδρείου και μελών των Επιτροπών). Γιατί αν ήταν δια ζώσης, θα ήταν αλλιώς να βλέπει ο ένας τον άλλον…live!

«Δεν θα είχατε τι να προτείνετε…»

Ο Δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος στις απαντήσεις που έδωσε στους επικεφαλείς των παρατάξεων, έδωσε και στοιχεία που δεν ήταν γνωστά στο ευρύ κοινό, όπως το πώς ανταποκρίνεται ο Δήμος Πέλλας στο κομμάτι της ενέργειας(«είμαστε αρκετά ενεργοβόρος Δήμος», είπε), ενώ ανέφερε το ποσό των έργων που περιμένει ο Δήμος να εγκριθούν, ύψους 52.000.000 ευρώ.

«Αν καθόμασταν σε ένα τραπέζι οι επικεφαλείς των παρατάξεων, είμαι βέβαιος ότι θα υπήρχαν ελάχιστες διαφοροποιήσεις στον προϋπολογισμό. Δεν θα είχατε να προτείνετε τίποτα», είπε «χτυπώντας» τους κ.κ. Καστερίδη και Θ. Θεοδωρίδη για την κριτική που άσκησαν. Κρατώντας το ίδιο ύφος, ανέφερε πως «ο Προϋπολογισμός συντάσσεται βάση της σχετικής εγκυκλίου του Υπουργείου» και πως «είμαστε από τους προνομιούχους Δήμους που κατορθώσαμε να συντάξουμε προϋπολογισμό, διότι πολλοί Δήμοι έχουν σημαντικά ζητήματα και αδυνατούν».

Το ρεύμα, η άρδευση, τα έργα στον «Τρίτση»

Πιο «σφιχτός» από όσα ακούστηκαν από τους επικεφαλείς των παρατάξεων, ο Δήμαρχος υπενθύμισε ότι υπάρχει η μεγάλη αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος, όπως και το αιφνίδιον του τέλους ταφής απορριμμάτων που ψιθυρίζεται, δαπάνες σημαντικές που θα εκτροχιάσουν τους προϋπολογισμούς των Δήμων. «Θα γίνει συνάντηση της ΚΕΔΕ για τα ζητήματα αυτά, για να μην δημιουργηθούν αναταράξεις», σημείωσε.

Αμέσως μετά αναφέρθηκε στο τεράστιο αρδευτικό δίκτυο του Δήμου Πέλλας, που υποστηρίζεται από πλευράς Δήμου με πάνω 300 μηχανήματα. «Θα περάσουν και οι υδρευτικές γεωτρήσεις στη ΔΕΥΑ», υπογράμμισε. Στρεφόμενος στον κ. Καστερίδη, ο κ. Στάμκος αναρωτήθηκε «για ποιο θράσος μιλάτε, γιατί λέμε τα πράγματα με το όνομα τους; Αυτά που είπατε δεν ήταν καν στατιστική», ενώ τόνισε πως « στην τελική, δεν είχαμε σε προηγούμενους προϋπολογισμούς 26% για έργα και 8% για μελέτες». «Στόχος μας ήταν πως θα φέρναμε τον Δήμο στα ίσα του, μέχρι τώρα δόσεις δανείων πληρώναμε. Όπως και ποτέ δεν αφήσαμε απλήρωτη ΔΕΗ, εσείς νομίζετε προφανώς ότι είναι απλήρωτη», είπε και πάλι με ένταση, στο πλαίσιο απαντήσεων που έδωσε προς την αντιπολίτευση.

Κάπου στο σημείο αυτό, αναφέρθηκε και στα «ενταγμένα έργα στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, ύψους 52.000.000 ευρώ. Καθώς και σε 4 βασικές θέσεις που έχει «απώλεια» η Τεχνική Υπηρεσία, λόγω αποχωρήσεων.

*από την έντυπη ΠΕΛΛΑNEWS