Τουρίστες στα Γιαννιτσά; – Ποιο μνημείο επισκέφτηκαν περισσότερα από 8.000 άτομα
Ο Δήμος Πέλλας αναβαθμίζει τις τουριστικές υποδομές για το 2025 - Ο δήμαρχος Στάθης Φουντουκίδης μιλάει στο TheOpinion.


Το 2024 αποτέλεσε μια κομβική χρονιά για την τουριστική ανάπτυξη του δήμου Πέλλας, με στοχευμένες δράσεις για την ανάδειξη των πολιτιστικών της μνημείων και τη βελτίωση της επισκεψιμότητας.
«Ο Δήμος Πέλλας έχει αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών για την τουριστική προβολή και ανάπτυξη της περιοχής το 2025. Στις αρχές του έτους, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Δημαρχείο Πέλλας με τον Τούρκο Πρόξενο στη Θεσσαλονίκη, Serkan Gedik, με στόχο την ενίσχυση των επισκέψεων Τούρκων τουριστών στα Γιαννιτσά. Κατά την επίσκεψή του, ο Πρόξενος ξεναγήθηκε στα Οθωμανικά Μνημεία της περιοχής και εξέφρασε τη στήριξή του στις προσπάθειες του Δήμου Πέλλας για την προσέλκυση Τούρκων επισκεπτών», τονίζει μιλώντας στο TheOpinion δήμαρχος Πέλλας, Στάθης Φουντουκίδης.
«Επιπλέον, η Πέλλα προγραμματίζει να συμμετέχει με έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό σε διεθνείς εκθέσεις και κυρίως σε βαλκανικές χώρες μέσα από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η παρουσία του Δήμου Πέλλας στις διεθνείς εκθέσεις ενισχύει τη στρατηγική προσέγγιση για την προσέλκυση τουριστών από την ευρύτερη περιοχή των γειτονικών μας χωρών, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις για την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου, τόσο με επαγγελματίες του Δήμου μας, όσο και με ταξιδιωτικούς πράκτορες», συμπληρώνει ο κ. Φουντουκίδης.
Πρωτιά για το Μαυσωλείο του Γαζή Εβρενός
Ειδικότερα, το Μαυσωλείο του Γαζή Εβρενός στα Γιαννιτσά δέχθηκε 8.169 επισκέπτες από τον Φεβρουάριο έως τον Δεκέμβριο του 2024. Από αυτούς, το 43,6% ήταν Τούρκοι τουρίστες μέσω οργανωμένων γκρουπ, το 28,5% μαθητές σχολείων που συμμετείχαν σε προγραμματισμένες ξεναγήσεις, το 15,65% ήταν δημότες της περιοχής και το 12,25% επισκέπτες που βρέθηκαν στην πόλη των Γιαννιτσών.

Στρατηγικό Σχέδιο για την Τουριστική Ανάπτυξη της Πέλλας
Ο Δήμος Πέλλας ενισχύει την τουριστική του παρουσία με στοχευμένες δράσεις, δίνοντας έμφαση τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά. Στην Ελλάδα, συμμετέχει σε κλαδικές εκθέσεις όπως η PHILOXENIA, αλλά και σε αγροδιατροφικές διοργανώσεις, προωθώντας την τοπική κουλτούρα και τα προϊόντα της περιοχής.
Παράλληλα, η Τουρκία αποτελεί βασική αγορά-στόχο λόγω των οθωμανικών μνημείων που διαθέτει η Πέλλα, με τον Δήμο να εξετάζει τη συμμετοχή του σε τουριστικές εκθέσεις στη γειτονική χώρα και στα Βαλκάνια.
Σημαντικό ρόλο στη διεθνή προβολή παίζει και το Μουσείο της Πέλλας μαζί με τον Αρχαιολογικό Χώρο, τα οποία αποτελούν πολιτιστικούς πόλους έλξης για επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Με αυτές τις πρωτοβουλίες, η Πέλλα στοχεύει στη δυναμική της τουριστική ανάπτυξη, ενισχύοντας την παρουσία της στον παγκόσμιο χάρτη. Όπως αναφέρει στο TheOpinion, ο δήμαρχος, Στάθης Φουντουκίδης, ο Δήμος Πέλλας επιδιώκει να διαφοροποιήσει το τουριστικό του προϊόν με νέες εμπειρίες όπως ο σχολικός, πολιτιστικός και αθλητικός τουρισμός με την προώθηση σχολικών εκδρομών, πολιτιστικών εκδηλώσεων και αθλητικών διοργανώσεων. Η ανάδειξη εκκλησιαστικών μνημείων και τοπικών θρησκευτικών παραδόσεων, η δημιουργία επισκέψιμων σημείων σε αγροτικές περιοχές και η ανάδειξη τοπικών προϊόντων μέσω εκδηλώσεων όπως τα “Γεύματα της Πέλλας”.

Μια αυθεντική τουριστική εμπειρία
Ο Δήμος Πέλλας προσφέρει στους επισκέπτες του μια μοναδική ευκαιρία να βιώσουν μια πλήρη τουριστική εμπειρία, χωρίς την πίεση του υπερτουρισμού που πλήττει άλλες δημοφιλείς περιοχές. Όπως δηλώνει ο Δήμαρχος Πέλλας, Στάθης Φουντουκίδης, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν μια σειρά από μοναδικά σημεία ενδιαφέροντος, απολαμβάνοντας την αυθεντικότητα της περιοχής.
«Η Πέλλα προσφέρει μια αυθεντική τουριστική εμπειρία, που συνδυάζει ιστορία, φύση και παράδοση με τρόπο που δεν εξαντλεί τους επισκέπτες. Εδώ, ο τουρίστας μπορεί να απολαύσει ήρεμες και ουσιαστικές στιγμές χωρίς την πίεση του υπερτουρισμού», αναφέρει ο κ. Φουντουκίδης.

Οι τουρίστες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Μουσείο της Πέλλας και τον Αρχαιολογικό Χώρο, στην περιοχή που γέννησε τον Μέγα Αλέξανδρο, εμβληματικά σημεία της ελληνικής ιστορίας. Στην πόλη των Γιαννιτσών, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στα Οθωμανικά Μνημεία, που αναδεικνύουν τη σημαντική ιστορική κληρονομιά της πόλης ως κέντρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Η φύση της Πέλλας δεν μένει πίσω, καθώς οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν σε μονοπάτια στο όρος Πάικο, να περιηγηθούν στις πηγές Αραβησσού και να απολαύσουν την ομορφιά του ποταμού Λουδία, σε ένα φυσικό τοπίο που προσφέρει γαλήνη και μοναδικές εικόνες.

Μοναδικές παραδοσιακές εκδηλώσεις
Το καλοκαίρι, η Πέλλα ζωντανεύει με παραδοσιακές εκδηλώσεις που οργανώνονται σε όλους σχεδόν τους οικισμούς της περιοχής, προσφέροντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να διασκεδάσουν και να ζήσουν την τοπική παράδοση και κουλτούρα.
«Αυτό που διαφοροποιεί την Πέλλα είναι ότι οι επισκέπτες δεν θα αισθανθούν ποτέ ξένοι. Η πόλη των Γιαννιτσών είναι μια δυναμική πόλη που αλλάζει προς το καλύτερο, αλλά παραμένει αυθεντική και φιλόξενη. Οι τουρίστες δεν θα νιώσουν ότι τους βλέπουν ως τουρίστες. Αντίθετα, θα αισθανθούν ζεστασιά και θα συναντήσουν γνήσια χαμόγελα», καταλήγει ο Δήμαρχος.
Με αυτές τις προτάσεις, ο Δήμος Πέλλας επιδιώκει να αναδείξει την περιοχή ως έναν προορισμό που συνδυάζει την ιστορία, τη φύση, την παράδοση και τη φιλοξενία, προσφέροντας μια αυθεντική και απαλλαγμένη από τις πιέσεις του υπερτουρισμού εμπειρία στους επισκέπτες.

Τα μεγάλα εμπόδια
Ο Δήμαρχος Πέλλας, αναφέρεται παράλληλα στα μεγαλύτερα εμπόδια που αντιμετωπίζει σήμερα ο Δήμος στην ανάπτυξη του τουρισμού. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο Δήμος είναι ποικίλα και απαιτούν συστηματική προσέγγιση για την επίλυσή τους.
Τα κυριότερα εμπόδια αποτελούν τα εξής:
Ελλιπής τουριστική προβολή
Η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού για την προώθηση της περιοχής, η περιορισμένη παρουσία στα social media και η αναποτελεσματική συνεργασία με τουριστικούς φορείς και ταξιδιωτικά γραφεία δημιουργούν δυσκολίες στην προσέλκυση επισκεπτών.
Υποδομές και Μεταφορές
Το κακοσυντηρημένο οδικό δίκτυο και οι ελλείψεις στις δημόσιες συγκοινωνίες περιορίζουν την προσβασιμότητα του Δήμου, ενώ η απουσία εύκολης σύνδεσης με μεγάλες πόλεις και αεροδρόμια δυσκολεύει την ανάπτυξη του τουρισμού.
Έλλειψη επενδύσεων
Η περιορισμένη χρηματοδότηση για την αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών, σε συνδυασμό με τη δυσκολία προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων λόγω γραφειοκρατίας, αποτελεί ακόμη ένα σοβαρό εμπόδιο.
Προστασία και Ανάδειξη Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Η κακή συντήρηση των πολιτιστικών και αρχαιολογικών χώρων, καθώς και η μη εκμετάλλευση των τοπικών μύθων και παραδόσεων, περιορίζουν τις δυνατότητες δημιουργίας νέων τουριστικών εμπειριών.
Έλλειψη Ποιοτικών Τουριστικών Υπηρεσιών
Η περιορισμένη ξενοδοχειακή δυναμικότητα, οι παρωχημένες τουριστικές μονάδες και η έλλειψη εκπαιδευμένου προσωπικού στον τουριστικό τομέα αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες.
Εποχικότητα του Τουρισμού
Η εξάρτηση από λίγους μήνες υψηλής επισκεψιμότητας και η απουσία στρατηγικής για την προσέλκυση τουριστών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους περιορίζει τις δυνατότητες ανάπτυξης.
Περιβαλλοντικά Ζητήματα
Η ρύπανση, η ανεπαρκής διαχείριση απορριμμάτων και η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων χωρίς βιώσιμες πρακτικές ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του τουριστικού τομέα.

Πηγή φωτογραφιών από ιστοσελίδα: Δήμος Πέλλας
Πηγή: Theopinion.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Δ . Νάουσας - «21ος Δρόμος Θυσίας»
03 Απριλίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ