close search results icon

Τουρκία: Βρετανοί χειρουργοί χώρισαν επιτυχώς σιαμαία- 14 ώρες διήρκεσε η επέμβαση

Τουρκία: Βρετανοί χειρουργοί χώρισαν επιτυχώς σιαμαία- 14 ώρες διήρκεσε η επέμβαση

Κορυφαίοι βρετανοί χειρουργοί πραγματοποίησαν μια εκπληκτική, εξαντλητική επέμβαση για να χωρίσουν τα σιαμαία ηλικίας ενός έτους που ήταν κολλημένα στο κεφάλι.

Οι ασθενείς, Μινάλ και Μίρχα, από το Πακιστάν, λέγεται ότι αναρρώνουν στο τουρκικό νοσοκομείο όπου νοσηλεύονταν και αναμένεται να βγουν αφού αναρρώσουν πλήρως.

Η διαδικασία διάρκειας 14 ωρών στο νοσοκομείο της πόλης Bilkent της Άγκυρας στις 19 Ιουλίου διεξήχθη από τον καθηγητή Noor ul Owase Jeelani, έναν παιδονευροχειρουργό με έδρα το Νοσοκομείο Great Ormond Street του Λονδίνου.

Η επίπονη επέμβαση περιελάμβανε τοπική ομάδα γιατρών και ολοκληρώθηκε σε δύο χειρουργικά στάδια σε διάστημα τριών μηνών.

Ήταν μια ιδιαίτερα επικίνδυνη εργασία δεδομένου ότι τα δίδυμα ήταν ενωμένα – στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού – που σήμαινε ότι μοιράζονταν ζωτικά αιμοφόρα αγγεία και εγκεφαλικό ιστό.

«Κάνουν μια εξαιρετική ανάρρωση, πραγματικά υπέροχη», είπε ο καθηγητής Jeelani στο Sky News.

«Θα πρέπει να είναι σε θέση να επιστρέψουν στο Πακιστάν σε λίγες εβδομάδες».

Η εκτεταμένη ομάδα χειρουργών ζήτησε τη βοήθεια ενός ειδικού τύπου εικονικής πραγματικότητας για να βοηθήσει στην προετοιμασία για την εξαιρετικά περίπλοκη επέμβαση.

Οι χειρουργοί έκαναν πρόβα στις κινήσεις τους χρησιμοποιώντας τη λεγόμενη τεχνολογία Mixed Reality (MR), η οποία περιλαμβάνει το συνδυασμό τρισδιάστατων εικόνων.

Εκτός από το ότι επέτρεψε στους γιατρούς να εξασκήσουν τη χειρουργική επέμβαση, η συσκευή μαγνητικής τομογραφίας βοήθησε επίσης τον καθηγητή Jeelani και την ομάδα του να εκπαιδεύσει τους γιατρούς στο νοσοκομείο της Άγκυρας στην Τουρκία σχετικά με το τι να περιμένουν.

eleftherostypos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ